Bílý MacBook: je základní model na rozcestí?

Základní model přenosného Apple počítače, bílý MacBook, má nejistou budoucnost. Kterou ze dvou možných cest se vydá?

V posledních týdnech se na každém kroku hovoří o připravovaných nových MacBoocích Pro. Je však s podivem, že se nikdo nevěnuje základnímu MacBooku – přenosnému počítači, který nebyl jakkoli updatován již opravdu velmi dlouho a který by si update opravdu zasloužil.

Proč tomu tak je? K dispozici jsou dva možné scénáře: v prvním z nich Apple tuto řadu zcela zruší, v druhém pak dojde k tolik očekávané modernizaci. Jaké argumenty hovoří pro ten který scénář.

Scénář první: rozlučme se

Byla by to velká škoda, ale toto řešení není zcela nereálné. Víme, že základní jedenáctipalcový MacBook Air se prodává za stejné peníze, jako stojí základní MacBook a prodává se velmi dobře. Na rozdíl od běláska nabízí opravdu sexy vzhled i rozměry a díky vhodně zvoleným komponentám působí subjektivně rychlejším dojmem. Mnoho uživatelů tak odchází z prodejny z pocitem, že je Air za ty peníze lepší počítač – a absence optické mechaniky není neřešitelný problém.

Pro ty, kterým Air nevyhovuje by pak mohl padnout do okna nový MacBook Pro. Pokud přijmeme informaci zveřejněnou v této bleskovce za pravdivou, pak by nová hardwarová výbava třináctipalcového MacBooku Pro až příliš zklouzávala do prostoru, ve kterém se doposud nachází MacBook.

Kdyby se tedy za MacBookem zavřela voda, nic by se v podstatě nestalo: Apple by si zjednodušil produktovou řadu přenosných počítačů na linii iPad – Air – Pro bez mezistupně v podobě MacBooku klasického a zákazníci by sáhli po jiném produktu.

Scénář druhý: výrazná inovace

Protože zde ale hovoříme o Applu, tak není nereálná ani možnost výrazné inovace. A ta by se odehrála s největší praděpodobností nejen v oblasti vnitřního hardwaru, ale i vzhledu.

Mezi designovým Airem a hliníkovým Pro působí bílý MacBook tak trochu jako z jiného světa (i když mě osobně se líbí více, než design celohliníkových MacBooků Pro). Kudy však v oblasti provedení jít?

Zřejmě není možné očekávat hliník – hliníkový MacBook zde již chvíli byl a tento směr Apple opustil. Pokud však pravidelně sledujete naše novinky, pak si jistě vybavujete, že v posledních dvou letech si Apple patentovat hned několik technologií týkající se uhlíkových kompozitů. Kompozity jsou materiálem velmi zajímavým: umožní designově zajímavé variace při velmi dobré tuhosti i lehkosti. A neříkejte, že si neumíte představit tenký a lehký MacBook podobného vzhledu, jako má Air. Já tedy ano.

Hodně prostoru nechává Intel také ve vnitřní výbavě. Pokud opět přijmeme uniknuvší maďarské informace za pravdivé, pak osazení základních MacBooku Pro procesorem Intel i5 může mít svůj smysl právě z pohledu lepšího odsazení obou řad MacBooků. Do klasiky se tak nabízí nižší procesor i3 – dostatečně výkonný pro jakoukoli rozumnou práci, násobně rychlejší než přestárlé CULV v Airu a také dostatečně úsporný a levný. A grafická karta? Zamávejte nVidii – pokud je Intel HD 3000 dost dobrá do základního MacBoooku Pro, nemá Apple důvod ji nepoužít také v inovovaném MacBooku.

Shrňme si tedy, co by nás mohlo v nejbližších měsících potkat: lehký počítač s tělem z karbonu, procesorem i3 a zřejmě také SSD diskem. Tím by se stal základní MacBook velmi sexy strojem pro nejednoho uživatele, který nyní pokukuje po Airu. A vyplnění těchto představ by navíc naznačovalo také brzký update Maců mini stejným (nebo podobným) hardwarem. Nu, velmi příjemná představa.