Televize Nova spustila videoportál Voyo a nechala si uniknout šanci

Již v minulém týdnu jsme v článku Nový web České televize je konečně více přívětivý Macům informovali o změnách ve webovém vysílání České televize. Pro zachování objektivity jsme tak nemohli přehlédnout ani nový videportál konkurenční Novy. Jak si rozumí s Macem?

Jen několik dnů po oznámení České televize si pospíšila i Nova a spustila vlastní projekt Voyo. Na první pohled to vypadá na trochu uspěchané spuštění v redakci na ČT, protože některé části portálu ještě korektně nefungují.

Voyo lze chápat jako archív (především) odvysílaných pořadů Novy, avšak najdete zde i jednotlivé epizody zahraničních seriálů, je zde například poměrně povedený Mentalista. Mimoto zde najdeme také možnost sledovat živé vysílání vybraných pořadů kanálů Nova a Nova Sport. Připravuje se také videopůjčovna Voyo+, která ještě není funkční.

Z hlediska provedení se jedná o použití technologie Flash (pro přehrávání z archivu), pro živé vysílání je naopak použit Silverlight. Obě technologie fungují na Macu v rámci možností slušně. Co však často korektně nefunguje jsou různé doplňkové detekce: přestože sedím v Česku a jsem připojen přes lokálního poskytovatele, nemohu si spoustu videí shlédnout s odkazem na skutečnost, že nejsem z Česka. Tak odkud tedy?

Kvalita obrazového záznamu však hovoří ve prospěch archivu ČT, který nabízí videa v plném PAL rozlišení kvalitativně srovnatelné s DVB-T vysíláním. Videa na Voyo mají nižší rozlišení i nižší datový tok s viditelnými artefakty v rychlejších scénách. Bude zajímavé sledovat, zda vyšší kvalita bude dostupná alespoň po spuštění videopůjčovny Voyo+. Protože při zachování současné kvality zřejmě nebude mnoho diváků ochotných platit půjčovné padesát korun za film kvalitativně srovnatelným s průměrným kinoripem.

Je však škoda uspěchaného spuštění, implementace plné chyb a orientace pouze na desktopové platformy. Je jen obtížně pochopitelné, proč v Nově se spuštěním chvíli nepočkali a rovnou neimplementovali podporu mobilních zařízení ve formě mobilního webu. Mohli tak být první celoplošnou televizí v Česku, který by svůj archív v této podobě nabídla.

Dotaz na plánovanou podporu mobilních zařízení jsem odeslal již v pátek, odpověď stále nedorazila. Pokud se stane, do článku ji doplním.