Stlačí Mac App Store cenu aplikací pro Mac OS X na minimum?

Odvážnou cenovou politikou se Apple v Mac App Store snaží zatlačit na cenu aplikací na přijatelné minimum. Vyplatí se vůbec nakupovat aplikace přes Mac App Store?

Podívejme se nejdříve na App Store pro operační systém iOS. Je zde obrovské množství aplikací, které si navzájem výrazně konkurují a jejich tvůrci se tak musí předhánět v co nejzajímavější nabídce pro nás, uživatele. A jak by také ne – pokud mezi stovkou superlevných Twitter klientů přijdete s jedním drahým, pravděpodobně neprorazíte, i kdyby byl sebelepší.

Co nejvíce vydělat, dokud to jde

A stejné se dá očekávat také od Mac App Storu, kde s agresivní cenovou politikou začal přímo sám Apple. Ale zatímco on prodává své aplikaci „pod cenou“, ostatní vývojáři se příliš inspirovat nenechali a snaží se z nadšení uživatelů z nové „hračky“ vytěžit maximální zisk. Dříve, než přijde konkurence prodat své aplikace za co nejvyšší možnou cenu.

Protože jak jinak si vysvětlit současnou nerovnováhu? Vezměme si například kategorii Video, ve které můžete zakoupit opravdu výborně vybavený střihový program iMovie 11 za nádherných patnáct dolarů, a obyčejný konvertor videí do formátu pro iPod se prodává za čtyřicet Eur? Nebo kategorie Foto: iPhoto za patnáct dolarů je copak srovnatelné s jednoduchou aplikací pro dávkový ořez fotek nabízenou za stejnou cenu? A takhle bychom mohli pokračovat hodně dlouho.

Autoři těchto utilit pochopitelně těží z počáteční euforie a neexistence konkurence. Až se Mac App Store více zaplní a například aplikací pro ořez fotek zde bude deset nebo dvacet, klesne její cena na symbolický dolar. A je velká škoda, že se vývojáři nenechali cenami Apple aplikací inspirovat a nezačali se chovat tržně hned od začátku.

Někteří pochopili

Ale abych nebyl jen zlý: najdou se pochopitelně také vývojáři, kteří nasadili pro Mac App Store speciální slevy. Již jsme psali o aplikaci Courier, jejíž cena až doposud byla 19,95 dolarů, avšak po zařazení do App Store klesla na 4,99 dolarů. Nebo například pokročilý editor Pixelmator: až doposud vás stál 59 dolarů, v App Store jej však zakoupíte za 29 dolarů. Skvělé!

Ať se na to dívám jak chci, vychází mi následující rada: počkejte a nekupujte. Pokud žádnou z aplikací z Mac App Store, jejichž ceny jsou takhle našponovány, nutně nepotřebujete, počkejte na konkurenci. Počkejte pár měsíců, až se Mac App Store více zaplní a výrobci se navzájem donutí ke slevám. Mnoho z vývojářů totiž nestihlo poslat své aplikace takhle brzy a jejich vývoj ještě dokončují a za měsíc, dva bude situace zcela jiná a vy tak můžete ušetřit nemalé peníze.