Podle Citibank dosáhne Apple dvou miliard dolarů příjmů pouze z App Store

Každý rok touto dobou vydává i letos Citibank předpověď nazvanou „US Internet Stock 2001 Playbook“. V ní pak můžeme najít zajímavou předpověď týkající se společnosti Apple.

Zprávy předpovídá pokračující konstantní poklesy cen, avšak na druhé straně nárůst příjmů z takzvaných freemium aplikací. Jedná se o aplikace, které jsou k dispozici zdarma, avšak některá rozšířená funkcionalita je k dispozici za peníze. Tento model používají v hojné míře například strategické hry: základní aplikace je zdarma, pokud však chcete budovat rychleji, můžete si zakoupit speciální urychlovací bonusy.

Vzhledem k nárůstu popularity těchto aplikací Citibank předpovídá, že Applu stoupnou hrubé příjmy v roce 2011 na hodnotu dvou miliard dolarů pouze za prodej aplikací. To je podle dostupných informací stejná hodnota, jaké dosahuje celé odvětví reklamy v on-line videu. A tato předpověď od Citibank navíc zahrnuje pouze App Store pro iOS zařízení a vůbec nebere v potaz připravovaný Mac App Store, který příjmy ještě dále navýší.

Obecně celé odvětví mobilního softwaru je na vzestupu – analytici Citibank předpovídají, že do roku 2013 dosáhnou zisky z mobilních aplikací hodnoty 27 miliard amerických dolarů, samozřejmě se započtením také konkurenčních obchodů, jakým je například Android Market od Googlu.