iPhone: přesně před čtyřmi lety odstartoval Apple revoluci

Ano, je tomu přesně čtyři roky, co Steve Jobs poprvé představil chytrý mobilní telefon iPhone – a zcela beze sporu tak odstartoval revoluci na poli mobilních telefonů.

A to přitom první verze iPhonu, která je dnes označována jako iPhone 1, ani zdaleka nebyla dokonalým telefonem. Ba co víc, podle tehdy běžných prametrů jej nebylo ani možné nazývat chytrým telefonem – neuměl totiž základní funkcionalitu chytrých telefonů, a sice uživatelskou doinstalaci vlastních aplikací. Byl však první vlaštovkou z nové generace.

O představení iPhonu se spekulovalo již chvíli před jeho představením, ale co si budeme nalhávat – příliš se jim nevěřilo. Bylo to stejné jako v případě přechodu počítačů Apple na procesory Intel: přestože se o tom hovořilo již půl roku předem, všichni byli tímto oznámením překvapeni.

[HTML1]

iPhone byl představen světu 9. ledna 2007, prodávat se začal pouze ve Spojených státech až 29. června téhož roku. V dalších zemích, mezi které patřilo například Německo nebo Francie, se iPhone začal prodávat až později téhož roku, do Asie přišel až v roce 2008. My v Česku jsme měli smůlu, první iPhone zde v prodeji vůbec nebyl.

Podle zpráv Apple se v prvních třiceti hodinách po zahájení prodeje mezi zájemce dostalo 270 000 iPhonů, z nichž však v síti mobilního operátora bylo aktivováno pouze 146 tisíc přístrojů. Bylo to způsobeno tím, že zákazník dostal v obchodě iPhone zcela bez závazku a aktivaci mohl (musel) provést až sám doma s využitím iTunes. Tento velký nepoměr mezi prodanými a aktivovanými iPhony vedle k úpravě podmínek a nyní je možné zakoupit iPhone pouze se současným uzavřením smlouvy o poskytování mobilních služeb.

iPhone se však plnohodnotným chytrým telefonem stal až 9. června 2008 (tedy rok po zahájení prodeje), kdy dostal update na firmware verze 2.0. Teprve až ta přinesla App Store a možnosti instalovat do telefonu další aplikace. Současně s tím byl představen také nástupce, iPhone 3G. Ten již zná důvěrně spousta z vás, protože se jako první iPhone začal prodávat také u našich mobilních operátorů. Ale to je již jiný příběh…

Jaký byl první iPhone

První iPhone měl tělo vyrobené z větší části z hliníku s příjemně zaoblenými hranami. Celou přední stranu zabíral displej krytý černým skleněným překrytem. Plastová byla pouze část spodní části zadní stěny, která skrývala antény.

Pohání jej procesor Samsung 1176JZ(F) s nominálním taktem 620 MHz, který je však podtaktován na frekvenci 412 MHz. K dispozici má 128 MB operační paměti a grafický akcelerátor PowerVR MBX Lite 3D. Vnitřní úložná paměť typu Flash mohla mít dle modelu velikosti 4 GB, 8 GB nebo 16 GB. Komunikace zajišťuje 802.11b/g Wi-Fi a Bluetooth 2.0 + EDR, GPS modul u tohoto modelu chybí. Fotoaparát disponuje rozlišením dva megapixely.

Nejvyšší použitelná verze operačního systému je iOS 3.1.3.

5 komentářů: „iPhone: přesně před čtyřmi lety odstartoval Apple revoluci

  • avatar
    10. 01. 2011 (12:04)
    Trvalý odkaz

    Vyborny, odolny case, v podstate mi nic z novejsich modelu nechybi – 16 GB pouzivam dodnes. Jedinym problemem se jevi nove app, ktere vyzaduji striktne iOS 4.x, ten na puv. iP nebezi. Ale zas tolik jich (zatim) neni…

  • avatar
    10. 01. 2011 (12:10)
    Trvalý odkaz

    Úžasná věc. Dva a půl roku mi sloužil. Výdrž baterie až do posledního momentu beze změny. Byl už omlácený, zajímav, že vždy dopadl na stejné místo – jeden a ten samý roh :-). Na skle displaye měl jeden jediný škrábanec. Jenom display samotný pomalu odcházel, na několika místech byly celé řadyšedivých pixelů. Ale fungoval, perfektně. Nejlepší mobil, který jsem kdy měl. Přeskočil jsem rovnou na 4.

  • avatar
    10. 01. 2011 (15:22)
    Trvalý odkaz

    Mel jsem az 3g, ale tenhle se mi libil vic. Ac verze 2 z nej teprve udelala smartphone, ten poradny z nej udelala az verze 3. Jinak mit tenhle tel, urcite bych si ho nechal jako raritu.

  • avatar
    10. 01. 2011 (18:30)
    Trvalý odkaz

    9.1. Mam narodeniny takže ešte dobre že iPhone vlastním :-)

  • avatar
    11. 01. 2011 (06:47)
    Trvalý odkaz

    Kez by 5. Verze byla z tekuteho kovu, a pripominala tenhle prvni odolny. Mel jsem ho jen par mesicu, pak jsem sel do 3G, ale byl robustni, presnej opak 4ky.

Komentáře nejsou povoleny.