Chrome opouští podporu pro H.264 video, přichází vítězství Flashe?

Zajímavá zpráva v posledních dnech obletěla svět: Google v nové verzi prohlížeče Chrome opouští videoformát H.264 a nadále slibuje podporu pouze pro formáty otevřené.

Použití kodeku H.264 je zajímavé – nebo chcete-li důležité – především pro nás, uživatele jablečných produktů. Jedná se totiž o základní videoformát, který nativně podporují všechny jablečné produkty a na kterém Apple staví.

Problémem však je, že je kodek H.264 zatížen patenty a není volně dostupný. To je věc, která koncové uživatele nepříliš zajímá, ale pro komerční subjekty používající tento kodek například pro internetové vysílání znamená licenční náklady. Proti tomu zde máme volně komunitní kodek Ogg Theora a WebM, za kterým nyní stojí sám Google.

Pokud se bavíme o webovém videu podporovaném v HTML5 jazyku, pak mluvíme o třech hlavních kodecích: H.264, Ogg Theora a WebM. Až doposud byla jejich podpora v prohlížečích pro Mac OS X následující:

  • H.264 (Safari, Chrome)
  • Ogg Theora (Chrome, Firefox, Opera)
  • WebM (Chrome)

Z tohoto seznamu tak nyní můžete vyškrtnout Chrome z prvního řádku a přijdete na zajímavou skutečnost: nejpodporovanějším formátem se tak stává zřejmě Ogg Theora. Tedy samozřejmě když přimhouříme oči nad prohlížeči z platformy Windows.

Sázka na otevřené technologie

Co to může znamenat? Ještě více se prohloubí situace popsaná v tomto našem starém článku a poskytovatelé webového videa budou stále více tlačeni použít nějakou službu, která jim umožní nabídnout jediné video v jediném kódování všem uživatelům bez rozdílů prohlížečů. A v současnosti existuje jediná osvědčená platforma, která toto nabídne: Adobe Flash.

Pokud totiž poskytovatel k Flash nesáhne, dostává se do nepříjemné situace: aby totiž byl schopen pouze s využitím HTML5 nabídnout video svým uživatelům, musí držet video v minimálně dvou formátech: H.264 i Ogg Theora. To znamená dvojnásobek úložného prostoru než doposud a navíc další náklady: zatímco encodery H.264 již mají zakoupeny a u všech větších serverů se jedná o encodery hardwarové, infrastrukturu pro Theoru budou muset teprve pořídit (a nejsem si jistý, zda pro tento kodek hardwarové encodery vůbec existují).

Je tedy jasné, že Flash bude to nejlepší východisko: poskytovatel si vystačí s jedním videem ve formátu H.264 (který je stále kvalitativně chloupek před konkurencí), pro který již mají hotovou infrastrukturu a budou spíše tlačit na Adobe a pobízet jej k dalším optimalizacím. Kód na webové stránce pak toto video nabídne buďto přes Flash přehrávač (stolním platformám) nebo přímo jako H.264 v HTML5 (pro mobilní platformy). Díky tomu jeden jediný záznam bude možné přehrát v podstatě všude.

Budoucnost čistě flashová?

Zatímco to dříve vypadalo, že Flash to má spočítáno a HTML5 video jej bez milosti zařízne, nyní se jeho pozice začíná měnit. Adobe v posledních verzích výrazněji optimalizuje i pro jiné platformy než je Windows a zdá se, že bez obav přežije.