Dnes budeme slavit: SuperApple.cz překonal magickou hranici 100 000 unikátních návštěvníků

SuperApple.cz jsem začal psát hned ze dvou důvodů: chtěl jsem dělat to, co mě baví nejvíc (psaní) a věnovat se oblasti, která je mou srdcovou záležitostí. Původně po večerech tvořený magazín se v době, kdy zde mimo tradičního MůjMacu a několika skvělý bloggerů (Jan Rybář, Ondra Toral a další) toho nebylo o jablcích příliš ke čtení, brzy uchytil a začal růst. S narůstající čteností přišla také fáze, ve které člověk zjistil, že magazín tohoto rozsahu nejde dělat po večerech, opustil své zaměstnání a vše vsadil na jednu kartu: na vás.

Při tomto rozhodnutí jsem tak přemýšlel, co bych považoval za úspěch – a jedním z milníků bylo přání, překonat do dvou let od založení magickou hranici 100 000 unikátních čtenářů v běžném měsíci. Sto tisíc jen českých a slovenských čtenářů bez přístupů ze zahraničí (které jsou zcela irelevantní). A přestože dva roky od založení budeme slavit až za měsíc, magickou hranici jsme překonali již o měsíc dříve.

Díky vám všem, bez vás bychom tu nebyli.

Tento úspěch je pro nás obrovským závazkem do budoucna – rozhodně vám chceme vaši přízeň oplatit. Možná jste již v posledních týdnech zaznamenali změny, které interně nazýváme návratem ke kořenům: tedy k převážně tipovému, návodovému a testovacímu webu s nutným minimem nepodložených rumorů a všemožných spekulací (tuto oblast výborně pokrývají blogeři, tak proč jim brát radost do práce). V tomto trendu bychom rádi pokračovali i do budoucna.

Začali jsme se věnovat také klasické vydavatelské činnosti. Připravili jsme pro vás první profesionální knihu určenou především pro začínající Mac uživatele, která je v těchto dnech v tiskárně a fyzicky bude dostupná ve čtvrtek příštího týdne. A snad neodhalím příliš mnoho když naznačím, že tato kniha nebude poslední v naší nabídce a nebudeme opomínat ani pokročilejší uživatele.

A velmi podpultová informace jako bonus: Apple nás zkrátka baví a také nám chybí pravidelný kvalitní tištěný časopis o našich jablečných počítačích. Pokud vám také, sledujte nás pozorně především v únoru a dozvíte se více :)

Takže závěrem poděkování (než se vrhneme na tolik populární statistiky) ještě zajímavost pro ty, kteří s námi nejsou od začátku: takhle jsme v prvním roce existence vypadali:

To jsou barvy, co? Tehdy se nám to hodně líbilo…

A pojďme na čísla

Nejdříve něco historických dat. Za dvacet tři měsíců existence vyšlo jen na SuperApple.cz 1 480 samostatných článků, z toho například jen v sekci Tipy a triky pro Mac OS X najdete více než 700 česky psaných tipů a návodů. Pokud tedy máte nějaký problém s Macem, pravděpodobně pro vás již máme zpracován návod na řešení.

A nyní ke statistikám. Mimo již zmíněného nádherného počtu unikátních čtenářů zaznamenáváme 280 300 návštěv měsíčně a půl milionu prohlédnutých stránek. Průměrně u nás na webu pobudete přes čtyři minuty a zobrazíte něco přes tři stránky.

Není s podivem, že většina z vás používá Mac OS X (63,14 %), dále v pořadí je Windows (27,39 %), iPhone (4,63 %), iPad (3,11 %), Linux (1,09 %) a poté ten zbytek. A stále zde máme pravidelně několik přístupů z Mac OS X 10.7 přímo z Cupertina (Díky, Apple!).  Stále vede Safari se svými 59,81 procenty podílů, hned za ním je Chrome (14,22 %), Firefox (13,34 %) a Opera (4,41 %). Internet Explorer má jen 4,40 procenta. Většina z vás má rozlišení 1280×800 bodů (31,09 %), další v pořadí jsou 1440×900 bodů (12,14 %), 1680×1050 (11,10 %). A teď to zajímavé: 91 % z vás používá Flash, který ale má 82 % z vás v zastaralé verzi :)

Pokud odložíme stranou návštěvnost ze zahraničí, pak poměr Česko versus Slovensko je 83 % versus 17 %. Ze zahraničí pak vede Spojené království před Německem, Spojenými státy a Itálií.

A pro zajímavost jen závěrem čísla některých našich dalších projektů: SuperiPhone.cz opět v listopadu přesáhl hodnotu 60 000 unikátních čtenářů, katalog Aplikace Superapple.cz dosahuje na hodnotu 12 000 unikátních návštěvníků a čtenářské blogy mají velmi pěknou návštěvnost přesahující již nyní 20 000 unikátních čtenářů. Také návštěvníkům těchto projektů děkujeme.