iPhony přešly na zimní čas, na budíky však zapomněly

Všechny iOS zařízení přešla poslušně v noci ze soboty na neděli na správný zimní čas. Ovšem události v budíku již nikoli a uživatelé tak vstávali o hodinu později.

Informaci o tomto problému nám zaslal čtenář Honza Šindelář s dodatkem, že se řeší na diskusním fóru iPhone.cz. Oč tedy jde?

Stalo se totiž to, že budík nastavený v iOS zařízení se nepřeřídil na letní čas, ale stále budil v čas původní – tedy o hodinu později. Podle informací uživatelů z výše zmíněného fóra se takto chovají pouze budíky opakované, budíky jednorázové fungují správně.

Jak tedy k tomu došlo? Ve své podstatě ani nejde o chybu, jako spíše o zmatení jazyků – nebo přesněji rozdíl mezi programátorským a uživatelským chápáním světa. Je totiž třeba vědět, jak iOS zařízení vlastně s časem pracují. Pro naši zeměpisnou šířku je přirozený a správný zimní čas, tedy posun oproti centrálnímu evropskému času o jednu hodinu dopředu (tedy CET +1). Avšak jednou za rok provedeme velmi nesystémovou změnu: vezmeme celý náš region a posuneme ho o pořádný kus na východ (tudíž se posuneme o jedno časové pásmo dále a používáme CET +2). Systém však při změně času nemění sám v sobě čas fyzicky, ale právě jen tím posunem mezi zónami – interně si nyní zkrátka změnil pouze CET +2 a CET +1) a namísto dvou hodin přičítá k času hodinu jednu.

Budíky plánované se také neukládají jako absolutní hodnota, ale odpovídají časovému pásmu: pokud tedy chcete budit v šest hodin ráno, budík se uloží s aktuálním časovým posunem, tedy například jako 4:00 +2. Budík pak ve čtyři plus dva ráno (= šest ráno) zazvoní. Pokud se však změní čas (tedy přičítá se opět zeměpisně správná jedna hodina namísto dvou), budík stále poctivě budí v 4:00 +2, přestože celý systém momentálně již má 4:00 +1.

Řešení tedy spočívá v tom, začít buďto nesystémově ukládat čas budíku v absolutních hodnotách (což je hloupost), nebo při přechodu z letního na zimní čas změnit čas všech budíků, tedy všechny posunout do správné časové zóny. Tedy nic složitého, čeho bychom se brzy nedočkali.

Přestože chápu, že o hodinu pozdější budíček může být nepříjemným překvapením, jako žádnou obrovskou chybu tuto skutečnost nevidím – na vině je zde spíše systém zeměpisného posunu, který každý půlrok zažíváme…

Doplněno: tento problém se prý týká pouze aktuálních verzí iOS, předchozí zvládaly tento přesun správně.

16 komentářů: „iPhony přešly na zimní čas, na budíky však zapomněly

  • avatar
    01. 11. 2010 (10:34)
    Trvalý odkaz

    Ještě bych upřesnil, že se to týká pouze FW 4.1 a pokud chcete budit v čas, který si nařídíte, tak stačí zaškrtnout buzení na všechny dny. Pokud totiž máte nastaveno buzení pouze na dny pracovní, tak vás bude budit o hodinu dýl.

  • avatar
    01. 11. 2010 (10:49)
    Trvalý odkaz

    …a ja si rano rikal proc mi dnes crvcci cvrkaji pri ceste autem

  • avatar
    01. 11. 2010 (11:16)
    Trvalý odkaz

    Řešení tedy spočívá v tom, začít buďto nesystémově ukládat čas budíku v absolutních hodnotách (což je hloupost) – proč je to hloupost? Vždyť je to tak nejlepší, když chci vstávat v 6, tak chci snad vstávat v 6 kdykoliv – pásmo nepásmo, letní čas, neletní čas

    • avatar
      01. 11. 2010 (13:10)
      Trvalý odkaz

      Ono je to jinak: spise se mysli na to, ze chcete byt upozorneni vzdy
      ve stejnou dobu bez ohledu na to, kde se nachyzite (apple predpoklada,
      ze uzivatele mohou cestovat mezi casovymi pasmy). Vymysleno je to tedy
      tak, ze pokud v 6:00 berete dulezite prasky na krevni tlak (ktere
      musite brat presne po 24 hodinach), tak musi budik upozornovat vzdy ve
      stejny cas bez ohledu na to, zda jste doma nebo na dovolene v
      Karibiku, neni mozne, aby vas na prasek upzornova vzdy v sest rano
      lokalniho casu…

      Zde nejde jen o ranni buzeni :)

      • avatar
        01. 11. 2010 (17:56)
        Trvalý odkaz

        To je hezké, ale takové věci, by se daly řešit budíkem ve stylu „zazvoním každých 6 hodin“.

  • avatar
    01. 11. 2010 (11:46)
    Trvalý odkaz

    Dnes jsem kvůli tomu málem zaspal a pak jsem se v práci divil, proč mi najednou zvoní budík. Jinak ještě menší oprava: náš čas je CET (Central European Time) nikoliv CET+1. Ve skutečnosti jste asi chtěl napsat GMT+1 (Greenwich Mean Time +1)

  • avatar
    01. 11. 2010 (14:28)
    Trvalý odkaz

    Můj iPhone včera přešel na zimní čas a vše bylo OK již kolem 7. ráno při vstávání.

    Nicméně si odněkud dnes kolem poledne vzal automaticky „přesný čas“, který ho přehodil zpět na letní. Ti GSM operátoři v tom mají asi pěkný čurbes a na letní čas ještě nepřešli.

    • avatar
      01. 11. 2010 (21:04)
      Trvalý odkaz

      Přesně tohle se mi taky stalo, jen nevím v kolik hodin přesně. IPhone 4 se mi v pondělí někdy kolem 15-20hod. automaticky přehodil zpět na letní čas. Řešil jsem to vypnutím automatického nastavení času, kdy čas skočil zpět. Nevíte v čem je problém. Teď trčím v práci o hodinu déle… :-)

  • avatar
    01. 11. 2010 (14:36)
    Trvalý odkaz

    Pomooc, o com sa to tu toci? Aby sa budik na iPhone, alebo hocikde inde este posuval? To je podla mna poriadna hupost. Mam iphone a pravidelny budik na pracovne dni na 8:00 a tak to aj ostalo. Ked sa zmeni cas tak sa zmeni iba na hodinach a ked budu hodiny ukazovat 8:00 tak sa zapne budik. Je jedno ci sa cez noc zmenil cas alebo nie, ma ma budit o 8:00. Tak to aj dnes slo na mojom iPhone. Mam aktualnu verziu iOS a budik ma budil spravne. :))

    • avatar
      01. 11. 2010 (19:50)
      Trvalý odkaz

      čauky,taky mám aktuální verzi a opravdu jsem zaspala o hodinu blbec mobil se mi několikrát přehodil čas sem tam-byl dost zmatený,tak jsem vypla automatické nastavení.

  • avatar
    01. 11. 2010 (15:14)
    Trvalý odkaz

    Já měl naopak problém s tím, že pokud na iPhone mam nastavené automatické nastavení času, tak po synchronizaci s MAC se mi změní čas opět na letní.

    Nevíte někdo co s tím ?

  • avatar
    01. 11. 2010 (17:45)
    Trvalý odkaz

    Ahoj,

    mám iPhone 4 FW 4.1 a vše bylo OK. Jelikož jsem věděl o problémech jinde (tuším Austrálie) zkoušel jsem to zcela cíleně. Vše proběhlo OK a budík zvonil, tehdy, kdy měl.

  • avatar
    01. 11. 2010 (18:39)
    Trvalý odkaz

    Dneska jsem kvůli tomu zaspal. Takže jaké je řešení aby se to zítra neopakovalo? Někde psali že stačí ten opakovaný budík smazat a znovu přidat, tak zkusím to..

  • avatar
    02. 11. 2010 (08:13)
    Trvalý odkaz

    Ano, bohuzel ano .. ja kvuli tomu skutecne zaspal .. a protoze jsem si myslel, ze je to moje chyba, budik jsem smazal a nastavil znovu (bo si mozna pamatoval puvodni letni cas)..a ono zase :-/ dost hloupa chyba .. aspon vidim, ze neni chyba ve mne ..

  • avatar
    02. 11. 2010 (10:07)
    Trvalý odkaz

    Vysvětlení krásné, ale k čemu takový rozbor? Je prostě chyba, že mě telefon (iP3, 4.1) vzbudil o hodinu později a já samozřejmě dorazil pozdě na pondělní poradu, což bylo dost nemilé… Jelikož používám buzení pouze ve všední dny, neměl jsem to šanci zjistit dříve. Nehledě na to, že chyba se již projevila dříve: http://www.engadget.com/2010/11/01/iphone-dst-bug-causing-alarms-to-fail-across-europe/
    Nechápu tedy proč opět obhajoba opravdu hloupé chyby, která ale může mnoha lidem způsobit velké problémy. Jsem zvědav jak se k 7.11. kdy mění čas USA s tím Apple vypořádá…

    • avatar
      02. 11. 2010 (10:43)
      Trvalý odkaz

      Verim, ze i vy vidite rozdil mezi obhajobou a pouhym vysvetlenim
      priciny konkrenti chyby, ktera se objevila…

Komentáře nejsou povoleny.