Apple pracuje na materiálu odolném proti škrábancům

S touto zajímavou informací přišel v minulém týdnu magazín AppleInsider. Ten s odvoláním na americký patentový úřad uvedl, že Apple zažádal o registraci nového vynálezu, který lze volně přeložit jako „Nitridování nerezové oceli pro spotřební elektroniku“. Co se za tím však skrývá?

Jde o speciální povrch kovových materiálů (v současné produktové nabídce Apple by se tedy mohl týkat mimo základního plastového MacBooku v podstatě všech počítačů), který je odolný jak proti škrábancům, tak pro úderům. Tato technologie tedy umožňuje takovou povrchovou úpravu, který přežije i lecjaké hrubé zacházení a přitom si zachovává barevnou neutralitu a stále viditelnou texturu kovového materiálu.

Lze si ji tedy představit jako tenkou vrstvičku nanesenou na Unibody šasi, která výrazně chrání její povrch. Přitom však nikterak neovlivňuje vlastnosti materiálu samotného a nebrání také průchodům bezdrátového signálu. Apple v popisu patentu uvádí, že chce zachovat vzhled i pocit kovového materiálu, avšak i přesto nabídnout dostatečnou povrchovou ochranu.

Pokud jsme tedy až doposud považovali Unibody šasi notebooků Apple za nejodolnější schránky současných přenosných počítačů, v blízké budoucnosti se zřejmě vše změní a jablečné přístroje tak vydrží ještě více.

Osobně vidím největší zajímavost této technologie při použití v řadě iPod: u iPodů touch a Classic totiž Apple již klasicky používá lesklá kovová záda, která však bez škrábanců nevydrží ani pár minut po vybalení. S podobnou povrchovou ochranu by lesklá záda iPodu zůstala lesklá o poznání delší dobu. A stejné platí i o iPadech: náš redakční kousek již na svých zádech nese také nejeden nehezký škrábanec…

5 komentářů: „Apple pracuje na materiálu odolném proti škrábancům

  • avatar
    01. 11. 2010 (14:25)
    Trvalý odkaz

    Kéž by k tomu přidali i výzkum „neopatlavatelného“ materiálu. Poslední produkty jsou zralé na leštění každý den.

  • avatar
    02. 11. 2010 (07:25)
    Trvalý odkaz

    …neviem, či má autor článku nejaké dodatočné informácie nad rámec zdroja (AppleInsider), alebo je to jeho osobný záver, ale v patente Apple sa hovorí o nitridácii NEREZU a nie hliníku. Som strojár, niečo o materiáloch viem, ale o nitridácii hliníku som ešte nepočul. Uhlíkové nástrojové a aj niektoré konštrukčné ocele sa nitridujú bežne, patent Applu bude zrejme vylepšenie týkajúce sa špeciálne nitridovania nerezových austenitických ocelí…
    Očakávania ohladne zlepšenia povrchov súčasných hliníkových „unibody“ produktov teda so spomínaným patentom súvisieť nebudú.

    • avatar
      02. 11. 2010 (18:06)
      Trvalý odkaz

      Souhlas. Nehledě na to, že matrice je normální nerezová ocel 316L. Co si představit pod „speciální“ nitridací nevím (nejčistější povrch má stále plazmová nitridace?).
      PS: kdysi jsem v rámci Bc. práce nitridoval litinu … :-)

  • avatar
    02. 11. 2010 (18:31)
    Trvalý odkaz

    U svého touche bych to opravdu uvítal – ten materiál se vážně poškrábe ani nevíte jak – mám obal už od vybalení, ale pár krát jsem iPod z obalu vyndal (např. při lepení folie…) a stejně nejsou „záda“ bez škrábanců -stačí je otřít o bavlněné tričko nebo papírový kapesník a už jsou tam málé škrábance – vážne nechápu – Apple prostě použil materiál, který akorát vypadá hezky na fotkách a jinak samé nevýhody…
    Jinak: „který je odolný jak proti škrábancům, tak PRO úderům. “ :)

Komentáře nejsou povoleny.