Co dokáže jedna jediná spekulace o tom, že Apple koupí Sony

Pokud jste redaktorem známého amerického magazínu pro investory, musíte si pořádně dávat pozor, co píšete do svých sloupků. Mohlo by se totiž stát, že vás vezmou vážně.

Stejnou zkušenost má nyní za sebou Eric Savitz, redaktor magazínu Barrons. Ten se ve svém sloupku zamýšlel nad dřívějším prohlášením Applu, že má připravenu hotovost pro riskantní investici, kterou navíc Jobs podpořil na konferenci 18. října dalším prohlášením, že v tomto roce ještě uvažuje o jedné nebo více strategických příležitostech. Ve svém sloupku navrhnul tři možné partnery, jejichž nákup by podle něj dával smyl: Adobe, Sony nebo Disney.

Investoři se toho chytli a výsledkem bylo posilování akcií Sony, když během stejného dne posílily o 0,7 procenta. Na této hranici se sice příliš neudržely. Přesto však šlo o nejvyšší hodnotu od 30. července, kdy Sony zveřejnilo své čtvrtletní hospodářské výsledky. A to prosím bez jakýchkoli podkladů, jen na základě jednoho novinového článku.

Sám Savitz uvedl na stránkách Barrons včera upřesnění, ze kterého cituji: „Dodal jsem, že by společnost Apple mohla udělat v oblasti investic něco agresivního, jako například nákup Adobe, Sony nebo dokonce Disney. Ale byla to čirá spekulace“.

Především akvizice Sony se jeví jako nepravděpodobná – nedá se očekávat, že by japonský rodinný klenot Sony jen tak prodali hlavnímu konkurentu. A nepřátelské převzetí by podle námi oslovených analytiků v zemi vycházejícího slunce pravděpodobně také neuspělo.

Nákup Adobe mi osobně také příliš smyslu nedává, osobně bych očekával zmíněné investice spíše v oblasti hardwaru. Něco, co by Applu poskytlo podobnou výhodu, jako zakoupení společnosti PA Semi, díky čemuž získal pod vlastní vývoj rodinu ARM procesorů.

A co zakoupení Disney? Logicky by snad i dávalo smysl – navíc víme, že Jobs je právě s Disney dostatečně provázán. Ovšem jak by tato skutečnost působila na konkurenční mediální skupiny? Dodávaly by i nadále svůj audiovizuální obsah do obchodu provozovaném právě největším konkurentem? Zde je podle mne pro Apple vhodnější zůstat i nadále prostředníkem mezi producenty obsahu a uživateli bez výraznějšího příklonu k jednomu z nich.

6 komentářů: „Co dokáže jedna jediná spekulace o tom, že Apple koupí Sony

  • avatar
    27. 10. 2010 (06:44)
    Trvalý odkaz

    Myslím, že spekulace bude i ten vliv na akcie :-) Chjo, je článková nude celosvětově

    • avatar
      27. 10. 2010 (07:54)
      Trvalý odkaz

      V čem je „článková nuda“? Já se dnes teda nenudil a i tento článek mě zaujal, přestože sám jako analytik / bankéř pracuji. A v článku nespatřuji nic, co by nebylo podložitelné…

  • avatar
    27. 10. 2010 (09:41)
    Trvalý odkaz

    hmm redaktoři hraji s čtenaři obdobu hry simon říka, jˇenuje se apple koupí

  • avatar
    27. 10. 2010 (10:24)
    Trvalý odkaz

    Ja byt Stevem, tak koupim Adobe a zavru :DDDDDDDDD

    a byl by nadobro pokoj od flashe :-)))) a tim by byl i konec jejich neustalych souboju. 8-)

    • avatar
      27. 10. 2010 (15:33)
      Trvalý odkaz

      Oni se dokážou zničit sami i bez toho aby jim za to někdo zplatil. Mají ale docela služné profi produkty a těch by byla asi škoda.

Komentáře nejsou povoleny.