Víkendový fotonávod: proměňte za pětikorunu iPod nano v hodinky

iPod nano se přímo říká o použití jako náramkové hodinky. Jistě se brzy objeví dostatek pásků nejrůznějšího provedení za nejrůznější ceny, jednoduchý pásek si však s minimálními náklady můžete vyrobit i sami. Pojďte se na takový postup podívat v našem Víkendovém projektu.

Pokud se pustíte do výroby svépomocí, můžete si nejen upravit rozměry přesně pro sebe, ale také si můžete zvolit z nepřeberného množství dostupných vzorů, dekorů a provedení, které mohou vaše nové hodinky mít. A nemusíte zůstat u jediného, ale vytvořit si pěknou řádku pásků a střídat je třeba podle momentální nálady. My jsme si vyrobili pro začátek čistě černý a bílý pásek, protože hodinky v iPodu nano nabízí právě  ciferníky v bílé a černé barvě. Jako motivační prvek se podívejte, jak obě tyto varianty vypadají v reálu.

Pokud jsme vás zaujali, pusťme se tedy do práce.

Krok první: vybíráme pásek

Nebojte, nebudeme se vám snažit omotat ruku nějaký levným nepříjemným gumovým náramkem. Nic takového – použijete téměř ideální materiál, který se jmenuje pruženka šlová v případě pásků s dekorem, v případě že chcete jednobarevné provedení, potřebujete naopak prádlovou gumu. Obé zakoupíte v nejbližší prodejně textilní galanterie (často je najdete také pod poetickým názvem Švadlenka). Vyhráno mají ti z vás, kteří mají ve svém okolí šikovnou ženu se zálibou v šití: ta ve svých zásobách nejen bez problémů hned několik vzorků najde, ale jistě i ráda pomůže s realizací.

Oba materiály jsou z velké části textilní, velmi dobře sají pot, nedráždí kůži a přesto ruku nijak nestahují. Nosím takhle iPod nano na zápěstí již několikátý den a subjektivní pocit je lepší, než z klasických hodinek s koženým páskem.

Pokud tedy chcete být trochu více extravagantní, opravdu vám doporučuji projít si nabídku šlových pruženek. Pro inspiraci si zde (zde, zde i zde) můžete prohlédnout jen zlomek z dostupných vzorů.

Za metr tohoto materiálu zaplatíte od pěti korun (v případě jednobarevných prádlových gum) až po čtyřicet korun (to u opravdu zdobných pruženek). Ideální je koupit materiál o šíři dva a půl centimetru.

Krok druhý: příprava materiálu

Z pohledu výroby tohoto nebudete potřebovat příliš: vystačíte si s nití (ideálně stejné barvy, jaký máte materiál na pásek), obyčejnou tužkou, metrem, dvě kousky suchého zipu, jehlou, špendlíky a nůžkami. A samozřejmě také s iPodem nano.

Krok třetí: příprava pásku

Nyní si změřte (například krejčovským metrem) obvod svého zápěstí. K naměřené hodnotě připočtěte minimálně šířku připraveného suchého zipu, v našem případě jsme přičítali i s rezervou tři centimetry a celkem jsme tak ze zakoupeného materiálu odstřihli dvacet jedna a půl centimetru.

Krok čtvrtý: výřez pro iPod nano

Aby vám iPod nano po pásku jen tak neklouzal a pevně držel na svém místě, je třeba mu vyrobit uchycení. Nejlépe je použít gumu o šíři dva a půl centimetru. Od spodního okraje budoucího pásku odměřte jedenáct centimetrů a nakreslete rysku. Od této rysky odměřte další dva centimetry (přesně tak je široké vybrání na sponu) a odstřihnete mezi těmito ryskami tolik materiálu, aby vám zůstala šíře dva centimetry v celku. Přesně toto je vnitřní rozměr klipu.

Krok pátý: obšití hran

Nyní je zapotřebí chopit se jehly s nití a obšít oba konce i vystřižený výřez. Pokud tak neučiníte, bude se vám pásek po čase nepříjemně párat. Pokud máte k dispozici šicí stroj, můžete jej použít.

Krok šestý: připevnění suchého zipu

Ze suchého zipu odstřihněte kousek stejně dlouhý, jako je šířka vašeho pásku. Umístěte jej tak, aby se horní a spodní část ideálně překrývala – v tom vám pomohou špendlíky a přiložení předpřipraveného celku k samotnému zápěstí. Část suchého zipu s háčky přišijte na spodní část pásku, část s chloupky pak na horní stranu.

Krok sedmý: nasadit a těšit se

Tak, a máme hotovo. Přiklikněte iPod nano na pásek tak, aby klip přesně sednul do připraveného otvoru. Připněte na zápěstí, nastavte vhodnou barvu ciferníku a užívejte si svých nových jablečných hodinek.

Doufám, že vás náš návod zaujal a těšíme se na další z Víkendových projektů.

17 komentářů: „Víkendový fotonávod: proměňte za pětikorunu iPod nano v hodinky

  • avatar
    19. 09. 2010 (12:28)
    Trvalý odkaz

    Úžasné!!!
    Přesně pro toto vaše weby miluji, takhle to tu nikdo nedělá! Všichni jen opisují novinky bez vlastní invence!

    • avatar
      19. 09. 2010 (15:29)
      Trvalý odkaz

      si kup cerpadlo s nadrzi na zada a nech si vyvest hadicku az do hodinek a mas to, na to navod nepotrebujes :-D

  • avatar
    19. 09. 2010 (17:42)
    Trvalý odkaz

    to je jako z abíčka :D

  • avatar
    20. 09. 2010 (01:10)
    Trvalý odkaz

    Ptám se proč…proč jsou nekteré články jen na fb a nekteré jen twitt…nerozumím tomu díky twittru sem se zbavil rssek a čekal jsem i nadvládu na fb ale ne…články na na fb jako. Tento ne opět je. Na fb a na twittu nano nic…ma někdo rozumne vysvětlení…process??

    • avatar
      20. 09. 2010 (05:23)
      Trvalý odkaz

      na twitter se exportuji vsichni, na @superiphonecz napriklad vidim i
      tenhle – vy ne? Na facebook pak davame jen ty zajime – facebook neni
      agregator clanku (na to mame RSS), ale komunikacni kanal. Nechci jej
      zacpavat uplne vsim, co vydame…

  • avatar
    20. 09. 2010 (06:31)
    Trvalý odkaz

    Pekne, jen by mne zajimalo jestli to neprekazi pri prehravani pri chuzi, preci jen ten kabel od sluchatek neni zas tak dlouhy a nevim jak Vy, ale ja rukama pri chuzi docela hazim :) Dekuji za odpoved ;)

  • avatar
    20. 09. 2010 (08:57)
    Trvalý odkaz

    Půjčíš nám šičku? :-D

  • avatar
    20. 09. 2010 (09:04)
    Trvalý odkaz

    moc zajimavé, ale asi si počkám na oficiální příslušenství.

  • avatar
    20. 09. 2010 (11:22)
    Trvalý odkaz

    Vypadají fakt stylově, hehe :).
    Za 4000 to jsou fakt moc hezké hodinky :).

  • avatar
    23. 09. 2010 (12:24)
    Trvalý odkaz

    Říkám si, že je docela škoda, že Apple neudělá opravdové hodinky… představoval bych si je jako tohle Nano + bych k display dal ještě energeticky nenáročné klasické LCD (aby to zobrazovalo čas neustále). Při zapnutí spodního display by se to pak mohlo deaktivovat. Byla by to paráda.

Komentáře nejsou povoleny.