O iPadu, paměti a multitaskingu v iOS 4.2

Nejeden čtenář se v diskusi pod prvními zkušenostmi se systémem iOS verze 4.2 na iPadu podivil nad tím, jak málo aktivních aplikací udrží iPad v operační paměti před tím, než je donucen je zavřít. Zkusili jsme tedy provést malý test.

Současné iPady jsou vybaveny celkem 256 MB operační paměti RAM určené pro běh operačního systému i aplikací. Před zavedením multitaskingu do operačního systému iOS bylo toto množství více než dostatečné, nyní s příchodem nového systému iOS 4.2 se však začínají karty obracet. Vzali jsme tedy čistý iPad, restartovali jej a po startu ukončili všechny běžící aplikace. A viděli jsme následující obrázek – jen samotný operační systém bez spuštěných aplikací nechává k dispozici pro další použití 103 MB operační paměti (s přimhouřenýma očima bychom k této hodnotě mohli započíst také Inactive paměť, které pro větší přehlednost však budeme ignorovat).

Jak se zachová na využití paměti něco tak běžného, jako je webový prohlížeč? Spustili jsme mobilní Safari a v něm otevřeli pouhé tři záložky – jednu z úvodní stránkou Apple.com, druhou s domovskou stránkou SuperiPhone.cz a třetí s úvodní stránkou SuperApple.cz. A množství dostupné paměti se povážlivě snížilo na 44 MB – Safari se třemi záložkami spotřeboval 59 MB operační paměti (a Safari s více než sedmi záložkami spolehlivě zabere paměť celou).

Tak, měli bychom web – a asi by to chtělo i poštovního klienta. Otevřeme tedy systémovou aplikaci Mail a hle – volné paměti je naráz pouze 23 MB.

A co takhle zaznamenat ještě nějakou poznámku? Třeba v něčem tak jednoduchém, jako je systémová aplikaci Notes. Hezké žluté lístečky tak z paměti ukousnou své a volných tak zůstává 19 MB. A to již systém odstranil dvě ze Safari záložek, aby dokázal Notes vůbec spustit (proto ten pokles ve Wired paměti).

Když si člověk nyní uvědomí, že vlastně ještě nic nespustil – jen napsal poznámku, zkontroloval email a otevřel tři záložky ve webovém prohlížeči (a ruku na srdce, opravdu jich míváte jen tak málo?) a volné paměti je poměrně málo. A nyní stačí spustit jakoukoli náročnější aplikaci: Twitter, Pages nebo jakoukoli hru a systém pro ni bude muset udělat prostor. Pokud si nepomůže uvolněním Inactive paměti, bude muset zavřít dříve spouštěnou aplikaci – v tomto případě to bude Safari a jeho záložky, které se pak budou zdlouhavě opět načítat stejně, jako na iOS 3.x.

Zkrátka pro naprosto plnohodnotný multitasking by to chtělo stejně paměti, jako má nový iPhone 4, tedy rovných 512 MB. V současné konfiguraci zkrátka musíte mít na mysli, že s jistotou budete mít otevřené tři poslední aplikace a jakékoli větší množství je spíše odměnou. I tak však přináší iOS 4.2 výrazně větší uživatelský komfort, než jaký zažíváte u staršího systému.

26 komentářů: „O iPadu, paměti a multitaskingu v iOS 4.2

  • avatar
    27. 09. 2010 (13:30)
    Trvalý odkaz

    Při rychlosti iPadu se to dá v klidu přežít a ruku na srdce, multitasking člověk potřebuji při překopirovávání textu z jednoho programu do druhého, nebo podobných procesů a na to mi 2 aplikace zapnuté stačí bohatě……

    Osobně jsem moc zvědavý, jak se zachovám v budoucnu, tj. jaká je životnosti iPadu. Životnost notebooku je cca 5 – 6 let.. mám nyní 2,5 roku starý a nemám potřebu upgradovat na novější, přidal jsem jen RAM a disk.

    Bude to u iPadu podobné jako u notebooku, nebo se to bude blížit iPhone (tj. ob generaci výměna?)…. no jsem na to moc zvědavý, s jakými vymoženostmi a kam to celé posune Apple za 2 roky. A zdali ten marketingový tlak vnitřně vydržím :-D

    • avatar
      27. 09. 2010 (13:37)
      Trvalý odkaz

      Presne tak. – ono to bude spise o tom marketingovem tlaku, nez o nutne
      hardwarove nedostatecnosti zarizeni. To, co to zarizeni zvlada nyni,
      bude zvladat i za rok, za dva – znam spoustu lidi majicich jeste
      iPhone prvni generace a menit jej neplanuji, protoze jim vyhovuje…

      • avatar
        27. 09. 2010 (14:39)
        Trvalý odkaz

        Protože mají štěstí a nemají iOS 4… :) Uvidíme, jak se bude iPad chovat s iOS 5, či 6… Ani bych se nedivil, kdyby Apple zvolnil tempo update iOS a ustálil se někde na 2-2,5 roku, jak je to u Mac OS X. :)

        • avatar
          27. 09. 2010 (15:43)
          Trvalý odkaz

          Vsak 3Gckarum tu ctverku taky nikdo nenuti :)
          A i kdyby treba iOS5/6 uz na iPad neslo, tak co – na to, nac jej
          pouzivam nyni bude slozit nadale s iOS 4, proste clovek zustane u
          svych aplikaci, zas takovy problem to neni – jen proste nebude holt
          tak in :)

          • avatar
            05. 11. 2010 (21:05)
            Trvalý odkaz

            Nutí. Pokud se nedej bože něco semele a 3Gčkař potřebuje restore, nemá oficiálně jinou možnost než iOS4. Takže ano, nutí.

      • avatar
        27. 09. 2010 (15:14)
        Trvalý odkaz

        Váš příklad s iphonem první generace ale platí v případě, že nebudete chtít/potřebovat upgradovat firmware, viz iPhone 3G a jeho problémy s iOS 4.0. Ano, pokud bych zůstal u starého firmwaru a využíval „staré“ aplikace, pak si vystačím se stejným zařízením dlouho, pokud chci svoje zařízení dále rozvíjet, dojde po čase na jeho limity a nutnost výměny, ideální příklad právě iphone 3G, který svými možnostmi stačil na 3.1.3., 4.0 bylo utrpení a i přes zlepšení s 4.1. jsme už na jeho hranici.

        • avatar
          27. 09. 2010 (15:46)
          Trvalý odkaz

          Jsou to uzivatele, kterei updatovat nepotrebuji. Sms poslou, hovor
          udelaji, na web se dostanou, postu odeslou, hudbu si poslechnou, na
          twitter i facebook se dostanou. Proc by meli chtit neco vic? Co by
          dostali navic? Nic – stale by pouzivaly sve stare aplikace jako
          doposud. Proste ten tlak na obnovu je spise marketingovy – to
          marketing vas nuti byt stale in a vnucuje vam, ze novinka prinasi
          funkce, ktere nutne potrebujete. A zalezi na vas, jestli „naletite“
          nebo odolate :)

          • avatar
            27. 09. 2010 (18:42)
            Trvalý odkaz

            Proboha a na volání, sms nebo facebook potřebuju iPhone??? Kdyby mi stačilo jen tohle tak si snad pořídím něco levnějšího ne? Sorry ale já nechápu lidi co si ho kupují a ani nenavštívili AppStore. Jedině 4ka přináší wow displej – to je věc která ho odlišuje od ostatních telefonů (pomineme-li právě ty apps), ale mít jedničku bez aplikací = mít telefon, ne iPhone.

          • avatar
            27. 09. 2010 (18:58)
            Trvalý odkaz

            Ale no tak. IPad je pro ne o ovladani a uzivatelskem pocitu, ne o
            aplikacich :) Proto jej maji a jsou s nim spokojeni…

          • avatar
            28. 09. 2010 (05:38)
            Trvalý odkaz

            On nerika ani slovo o iPADU. Lepe ctete.

          • avatar
            28. 09. 2010 (06:01)
            Trvalý odkaz

            Proste jsem se prepsal, prominte. Je snad naprosto jasne, ze v ramci
            kontextu diskuse hovorim o iPhonu…

          • avatar
            29. 09. 2010 (17:31)
            Trvalý odkaz

            Musím naprosto souhlasit… mám stále ještě iPhone 2G. Baterka slouží, telefon je stále pěknej… jede mi všechno co potřebuju (mail, www, facebook, rychlé a plynulé ovládání). Až mi slítne na zem (či něco podobného), rovnou si koupim 4ku. Ale teď k tomu nemam moc důvodů…. nepředpokládám, že bych nutně využil multitasking a 512 MB ram, když mi to do dneška nijak nechybělo :-).

  • avatar
    27. 09. 2010 (14:30)
    Trvalý odkaz

    Ja osobne si kludne pockam na druhu generaciu a to hlavne kvoli tej velkosti RAM… 256MB je sice dostacujucich, ale predsa len, pri dvojnasobnej hodnote je napriklad praca v Safari pri vacsom pocte otvorenych okien o inom…

    • avatar
      27. 09. 2010 (21:07)
      Trvalý odkaz

      daleko, ale daleko viac by sa oplatilo cakat na iPad 2G, ak by tam dali displej, ktory vie vypnut podsvietenie a vtedy fungovat prakticky skoro ako eInk. To by sa mi citali knihy este 2krat lepsie.
      Ja som osobne nevydrzal, tak dufam, ze ten displej tak skoro nedaju, to by ma vazne mrzelo :)

      ak bude mat ja neviem iPad 2G 1GB ram a 1.5GHz procaky, tak ma to nebude trapit ani trochu 8-)

  • avatar
    27. 09. 2010 (21:03)
    Trvalý odkaz

    no mne to raz nejde do hlavy

    1. mam iPhone 3GS, ktory ma tiez 256MB a na nom uz mam iOS 4.1. V zivote sa mi neukoncila ziadna aplikacia, maximalne sa mi nacitaju nanovo zalozky v safari. Ale prave robim test. 5 zaloziek, spusteny Instapaper, Newsnetwire, mail, BEEJIVE IM+, settings, calendar, contacts, notes, iSlovnik, … no 12 aplikacii nekecam. A Safari si stale pamata 5 stranok a nenacitala sa mi znova ani jedna
    2. ano, iPad pochopitlene bude mat vacsie pamatove naroky pre jednotlive aplikacie, ale podla mna az tak zle to nemoze byt. Vidim to skor na este neodladenost iOS 4.2
    3. cez co ste prosim monitorovali volnu pamat? neviem, ci som to len nepostrehol v clanku, kazdopadne oficialne verzia 4.0 ani 4.1 neobsahuje takuto funkciu (iOS samo o sebe ju samozrejme ma, len neviem o tom ze by bola povolena)
    4. zavery z pamate mozu byt matuce, o managemente pamate v iOS sa toho moc nevie. Pozrite si trebars volnu pamat na sovjom MBP, alebo iMAC… MAC OS X zjavne ma pravidlo, ak je volna pamat, vyuzi ju. Aj ked nemam spustene skoro ziadne procesy, tak kludne zabera 2GB pamate, ale ked mam pustenych 12 aplikacii, nie je to o nic ine
    5. dobre napisane aplikacie v iOS pri uspati maju moznost dealokovat spustu pamate a dalse resources (trebars sietove). Na to aby sa korektne odfreezoval stav aplikacie a po opatovnej aktivacii mohla nacitat vyrazne rychlejsie, nie je potrebne nechat alokovanu vsetku pamat. Aj v tomto este aplikacie dokonca aj systemove v iOS 4.2 mozu mat rezervy

    Tolko veci co ma napadli, som si skoro isty, ze finalna verzia 4.2 na tom bude lepsie. Samozrejme, iPadu by slusalo 512MB este viac, ale ja myslim, ze 256MB mu bude postacovat.

    • avatar
      28. 09. 2010 (10:16)
      Trvalý odkaz

      Vypadá to, že na měření paměti byla podle té grafiky použita aplikace Activity Monitor Touch. Stejně bych ale těmto aplikacím moc nevěřil, protože zatím žádná kterou jsem zkoušel, nedokázala v běžících procesech zobrazit všechny aplikace které běžely v tom okamžiku na pozadí. Od vydání iOS 4 na iPhone je to stejně celé divné. Jobs tvrdil, že když iPhone nebude mít dost paměti, tak ukončí aplikaci, která je v multitasking panelu na posledním místě. Co ale zkouším, tak se mi tohle prostě nefunguje. Mám v multitasking panelu třeba 26 aplikací a pořád tam přibývají další a další a ty staré tam pořád visí. Nechápu tedy tu práci s paměti. I když ji evidentně má iPhone už málo, nic se starými aplikacemi neudělá.

      • avatar
        28. 09. 2010 (10:36)
        Trvalý odkaz

        Pozor, ono je to trochu jinak – ten „multitasking panel“ neni prehled
        bezicich aplikaci, ale seznam naposled spustenych aplikaci. Pokud tedy
        system nekterou aplikaci ukonci, odtud nezmizi a stale je zde videt –
        jen dojde k jejimu novemu spsuteni po jeji volbe. To je presne to, kde
        se setkava uzivatelske prostredi tak, jak je chape Apple a
        programatorskym videnim sveta :)

        • avatar
          28. 09. 2010 (12:06)
          Trvalý odkaz

          Aha. V tom případě Vám děkuji za objasnění :-) Já právě pořád zapínal a zapínal nové aplikace a divil se, že ty staré nemizí. A dělal bych to dodnes.

        • avatar
          28. 09. 2010 (18:51)
          Trvalý odkaz

          ano, je to prersne tak, ako pisete. napriek tomu si nepamatam, ze by sa mi na iphone 3gs ukoncila ina aplikacia, ako nejaka stranka zo safari.
          ja verim, ze este podu optimalizacie iOS 4.2 a uz hned v dalsom beta release to bude so zaberanim pamate lepsie

  • avatar
    27. 09. 2010 (21:09)
    Trvalý odkaz

    jo a este jedna poznamka, iPhone 3GS (a predpokladam ze aj Touch) si pamatal viacero stranok a netrebalo ich vzdy nacitavat nanovo. Na iPhone 3G to uz nefungovalo, tam po opatovnom spusteni Safari sa nacitavali stranky nanovo vzdy

  • avatar
    28. 09. 2010 (08:54)
    Trvalý odkaz

    mylsim, ze sa nad tym netreba pozastavovat a vymyslat hlupe konspiracie a urazat klasicky kazdeho zakaznika applu a staci si uvedomit, ze tento fw bude uvolneny dllllhe mesiace po uvedeni ipadu na trh a teda je takmer iste ze treba pocitat s jeho plnym vyuzitim az v nasledujucom ipade, ktory ako to bolo aj pri iphoneoch vela zmien nenadobudne…a teda je urcite mozne ocakavat vacsiu pamat, popripade kamerku, ci ine detaily…takze v podstate su vlastnici terazjsich ipadov betatestermi noveho os, ktory plnohodnotne pojde uzivat az po facelifte, kde to uz nebude problem, lebo dokym ten facelift ride, tak si dovolim tvrdit, ze tento os bude na dnesny ipad stale viac a viac optimalizovany a teda az raz nastane doba faceliftu, otvoria sa moznosti pre dalsie a dalsie novinky v ios…atd atd…apple ma trochu iny kolobe ako ostatni, preto sa to nemusi niekomu pacit, ale ako povedal smotny steve, ked ho tak velmi nenavidis, prestan si kupovat jeho yrobky a nerob im reklamu svojim nadavanim… ;)

    • avatar
      28. 09. 2010 (09:27)
      Trvalý odkaz

      Tak ted vam nevim, jestli reagujete primo na clanek, nebo nekoho z
      diskutujicich. Protoze pokud na clanek, tak jste trosku vedle – neni v
      nem zadne nadavani, zadna konspiracd ani pozastavovani ani urazeni
      kohokoli. Jen popisuje stav a dodava, ze iPad je stale nejzajimavejsim
      produktem teto kategorie na trhu…

  • avatar
    28. 09. 2010 (17:09)
    Trvalý odkaz

    Podle me je v iPadu tak malo RAM zamerne. O to bude iPad 2 lepsi :D Apple rullezzzz…

  • avatar
    29. 09. 2010 (11:42)
    Trvalý odkaz

    iOS 4.2 Beta 2 – už jste ji někdo zkušel? Nainstaluju ji i když nejsem vývojář a bude makat?

Komentáře nejsou povoleny.