Jsou aplikace pro Apple TV jen otázkou času?

Potvrdilo se, že nový multimediální přehrávač Apple TV je postaven na stejném iOS základu, jako mobilní produkty Apple. Otevírá se tak brána nejrůznějším očekáváním a dohadům.

První, co každého po přečtení této zprávy napadne, je případné snadné rozšíření funkcionality o další aplikace. Pokud totiž nová Apple TV obsahuje klasický mobilní operační systém iOS (nebo alespoň jeho základy), bude zřejmě snadno rozšiřitelná o další aplikace.

Nemyslím si, že by se dalo očekávat otevření App Store v současné podobně i pro Apple TV a možnost používat dnes dostupné aplikace. Toto by byl vražedný krok – aplikace uzpůsobené pro použití na dotykovém displeji by na televizi byly velmi špatně ovladatelné. Je pravděpodobnější předpokládat za pravděpodobnější vznik nové sekce App Store nabízející upravené aplikace výhradně pro Apple TV. Tedy ne ani tak aplikace, jako spíše jakési zásuvné moduly rozšiřující funkcionalitu.

Přípravu této funkcionality nám připadně s předstihem oznámí vývojářské nástroje XCode, které musí nejdříve možnost vývoje pro Apple TV nabídnout, což v současné době neumožňují.

To bychom měli možnost oficiálního využití Apple TV. Ale co to neoficiální? Vzhledem k tomu, že Apple TV je v podstatě kompletním počítačem se pro hackery nabízí velký prostor k vylepšenímu: vývojáři Linuxu již dokázali dostat tento operační systém do XBoxu, PlayStationu i spousty dalších přístrojů. Bude Apple TV dalším z nich a stane se tak levnou internetovou pracovní stanicí s Ubuntu? Bylo by to rozhodně zajímavé a Apple TV by se tak možná stalo srdcem nejednoho informačního kiosku.

Myslím si, že Apple TV nás šíří svého využití ještě pořádně překvapí, i když asi neoficiální cestou…

15 komentářů: „Jsou aplikace pro Apple TV jen otázkou času?

    • avatar
      17. 09. 2010 (14:23)
      Trvalý odkaz

      V originalnim clanku, ze ktereho autor cerpa je zminovana vnitrni pamet 16 GB. To se potvrdi nebo vyvrati po uvedeni do prodeje az to rozeberou na nekterem znamem serveru :)

      • avatar
        17. 09. 2010 (14:34)
        Trvalý odkaz

        BTW: ted jsem si uvedomil – cerpa? Nekde se psalo o stejnem tematu? V tom pripade me omluvte, to jsem nezaznamenal :(

        • avatar
          17. 09. 2010 (14:36)
          Trvalý odkaz

          A jo, uz to vidim :( No nic, ale pisu trochu o necem jinem, o Linuxu nikdo nespekuloval a to Ubuntu by me na tom zajimalo :)

    • avatar
      17. 09. 2010 (14:30)
      Trvalý odkaz

      Pamet nebo uloziste? Pameti by melo byt 256 MB (coz je jen dohad,
      protoze Apple TV jeste k dispozici neni), uloziste ma 16 GB…

      • avatar
        17. 09. 2010 (14:37)
        Trvalý odkaz

        No schválně jsem napsal iTV a ne Apple TV. Myslel jsem tu novou „současnou“ iTV, co teď byla představena. Tak tam mě zajímala ta paměť. Protože jestli tam paměť je, tak mi přijde logické, aby to bylo i na aplikace/rozšíření. 16GB by bylo docela dost.

        • avatar
          17. 09. 2010 (14:43)
          Trvalý odkaz

          A jo, me zmatla ta „soucasna“, protoze iTV jeste zadna soucasna neni, protoze se porad jeste neprodava :)

          Ale ano, toho mista by tam melo být 16 GB. Ale kdyby nebylo, stale je tam USB port, ktery by jisto slo vyuzit pro pripojeni jineho ulozište „z venku“, v tomhle je linux hodne flexibilni :)

  • avatar
    17. 09. 2010 (15:52)
    Trvalý odkaz

    Vidím to úplně v barvách – centrální MythTV server ve sklepě, u každé TV v baráku (a v dosahu WiFi :-) ) Apple TV s Linuxem a mythTV frontendem… :-))

    Ale na samotném iOS by mohly fungovat eyeTV a Air Video, když to na iPhone a iPadu běhá a to by asi mohlo v pohodě stačit :-))

  • avatar
    17. 09. 2010 (18:50)
    Trvalý odkaz

    Tak osobně se domnívám že je velmi pravděpodobné se domnívat že bude moci apple tv rozšířit o další aplikace jelikož se chystá google tv která bude apple tv hodně konkurovat v us čeká se velká revoluce v oblasti využitelnosti TV a nasazení online služeb a aplikací na tuto platformu.Nechám se překvapit

  • avatar
    17. 09. 2010 (23:17)
    Trvalý odkaz

    Proč je celý článek o Apple TV, když evidentně myslíte iTV? :)

    Myslím, že AppStore pro iTV je jasný krok, ždáné pluginy, prostě aplikace, jen s jiným druhem ovládání. Mrkněte, co teď dokáže iP4 (Epic Citadel), to samé nebo víc dokáže i iTV s výše taktovanou A4, protože nebue potřeba „šetřit baterku“. Technologicky plnohodnotná konkurence k xboxu nebo PS to asi nebude, ale hratelnost a zábava můžou být i s touhle malou krabičkou zcela srovnatelné.

    Osobně se ale víc těším právě na JB, kompletní linux mne neláká (jako workstation by to asi bylo pomalé a velmi málo RAM), ale rozchodit na tom sdílení internetu z kabelu do vzduchu, a něco jako macports pro instalaci všelijakých serverů/vpn/sdílení, usb pro mass storage a síťový tisk a udělat si z toho domácí bránu do internetu s 6W spotřebou a za 2 tisíce – super.

  • avatar
    18. 09. 2010 (14:13)
    Trvalý odkaz

    Taky by se mi v tom líbily aplikace.
    S iPhonem jako dálkovým ovladačem by to byla luxusní herní konzole :)

  • avatar
    19. 09. 2010 (17:46)
    Trvalý odkaz

    Samsung už dávno rozjíždí Samsung Apps pro televize

Komentáře nejsou povoleny.