Apple novinky #21

S novým týdnem přichází také nové Apple novinky magazínu SuperApple.cz. Vítejte u jednadvactíky s tématy: iPad kanibalizuje notebooky – Chyba v iOS 4.x – Technologie Air Play – iPad v Číně – 27″ LED Cinema v prodeji – Profesionální nástroje Apple – iOS 4.2 pro iPad v betaverzi – Nové iPody v redakci.

Apple novinky #21

Hezký den, vítám vás u jednadvacátých Apple novinek magazínu SuperApple.cz. Co zajímavého se od minulého vydání událo?

Jablečný tablet iPad výrazně kanibalizuje nejen prodeje malých levných netbooků, ale pro mnohé překvapivě také prodeje klasických notebooků. A nejde o nijak zanedbatelná čísla: podle vyjádření čelního představitele obchodního řetězce Best Buy klesly od doby uvedení iPadu prodeje těchto notebooků o padesát procent.

V iPhonech byla objevena další chyba – v operačních systémem iOS 4.1 i 4.2 byla objevena softwarová chyba, která umožní do zařízení nainstalovat jakoukoli neoficiální aplikaci bez toho, abyste museli provádět kontroverzní jailbreak celého zařízení. Očekáváme však její velmi brzkou opravu.

Nová technologie Air Play začíná ukazovat svůj nebývalý potenciál. Pokud jste si mysleli, že bude sloužit pouze ke vzdálenému přehrávání filmů z iPadu nebo iPhonu na televizním přehrávači Apple TV, budete šíří plánovaného využití překvapení. Technologie je totiž dostupná i vývojářům třetích stran, zvuk z mobilních zařízení bude tak možné streamovat do různých komponent – například zvuk může mířit do reprosoustavy, zatímco obraz na televizi. Navíc bude možné takto vzdáleně přehrávat jakékoli podporované video, tedy třeba i YouTube film z webové stránky půjde klepnutím přepnout a poslat do televize.

Zatímco zájemci z české republiky na oficiální zahájení prodeje iPadu stále čekají, obyvatelé Číny se již dočkali. A jako všude jinde ve světě se i zde stalo slavnostní zahájení prodeje skutečně masovou akcí se zájemci čekajícími dlouho dopředu.

Apple konečně zařadil do nabídky svých obchodů nový sedmadvacetipalcový Cinema Display s LED podsvícením. Jako obvykle však podcenil množství dostupných panelů a již několik hodin po zařazení do nabídky se čekací doba protáhla na několik týdnů. A to prosím u produktu, který byl oficiálně představen již před více než dvěma měsíci.

Apple není jen o spotřební elektronice, ale i o profesionálních nástrojích. V minulém týdnu udělal Apple radost všem uživatelům profesionálních nástrojů Final Cut a Logic Studio, které jediným kombinovaným updatem povýšil na vybavenější verze. Nejvíce změn a vylepšení si odnesl střihový program Final Cut Pro.

Analytici předpovídají, že prodeje iPadu se zřejmě ustální na hodnotě 36 milionů prodaných kusů za tento rok. To je skutečně úctyhodné číslo vzhledem k tomu, že až doposud trh s tablety dokonale stagnoval. Připomíná mi to dobu, kdy Asus přišel se svým prvním mininotebookem Eee PC – zatímco všichni považovali tento trh za nefunkční, Asus prodával obrovská množství a ostatním tak otevřel oči.

Apple vydal první testovací neveřejnou betaverzi operačního systému iOS 4.2 určenou především pro iPad. Přináší mnoho novinek, z nichž za zmínku stojí kompletní česká lokalizace systému a podpora multitaskingu. Prozatím se nám nelíbí nepraktické řešení české klávesnice a občasné zpomalení, na poměry betaverze však novinka funguje překvapivě dobře. Pokud vás tato problematika zajímá, sledujte také sesterský SuperiPhone.cz.

Nové iPod nano, shuffle a touch již usilovně testujeme. A pro zajímavost – tento příspěvek je natočen HD kamerou iPod touch a můžete tak ve srovnání s ostatními částmi těchto Apple novinek vidět rozdíl mezi tímto iPodem a fullhd kamerou Samsung, na kterou vše natáčíme. Na první zkušenosti se můžete těšit již v druhé polovině tohoto týdne.

To je pro tentokrát skutečně vše – děkuji vám za pozornost a těším se u dalšího vydání Apple novinek opět na viděnou.

8 komentářů: „Apple novinky #21

  • avatar
    21. 09. 2010 (09:07)
    Trvalý odkaz

    Vypadl zvuk při povídání o nových iPodech v redakci.

  • avatar
    21. 09. 2010 (11:01)
    Trvalý odkaz

    Pridat komentar nefunguje na iPadovi, jinak me iPad zacina sejrit a to proto ze nejde vybrat kvalita jutub videa, pokazdy se nacita HD ale je nemam tak rychlou linku takze hruza a des apple totality :-( Hlavne ze pridaj po pulrocnim vyzkumu a bastleni palecky nahoru a dolu u jutub

    • avatar
      21. 09. 2010 (11:04)
      Trvalý odkaz

      Nefunguje, protože Disqus má servisní plánovanou servisní odstávku. S
      tím nic nenaděláme, bohužel…

    • avatar
      21. 09. 2010 (11:19)
      Trvalý odkaz

      Ad YouTube: to není Apple totality, ale Google totality – aplikaci pro Apple pripravuje Google. A nebo je to společná Apple & Google totality :)

  • avatar
    21. 09. 2010 (11:16)
    Trvalý odkaz

    uz se to vyresilo a to tim ze se ta aplikace zrusila z apple store

  • avatar
    24. 09. 2010 (11:39)
    Trvalý odkaz

    Asi těžko porovnám kvalitu videa natočeným s touchem když většina obrazovky je dodělána digitálně na počítači. :-)

    • avatar
      24. 09. 2010 (11:42)
      Trvalý odkaz

      Vidite srovnani ve vykrwsleni osoby, samozrejme – zelene pozadi je
      porad zelene bez ohledu na pouzitou kameru i bez priklicovani na
      pocitaci. Obe kamery zaznamenavaly v 720p na nejvyssi moznou
      kvalitu…

      Samozrejme ale o zadne referencni srovnavani nejdi, jen o zajimavustku
      – ale to je doufam jasne hned od zacatku bez toho, abych to musel
      vysvetlovat a dodavat :)

Komentáře nejsou povoleny.