Kartová hra Prší pre iPhone

Prší je primitívna hra. Známa, obohraná, notoricky obkukaná zo všetkých strán. Nie je nikto, kto ju ešte nehral, nezvládol pravidlá či sa v nej necíti majster.

Ja mám rád primitívne hry.

Autor je vlastníkom weblogu spravodaj.madaj.net, ktorý funguje od roku 2002. Nepatrne prispieval radami a nápadmi k vývoju bloguje.cz a desktopovej čítačky RSSpoint. Spolupracoval na definovaní štandardov prístupnosti, ktoré nájdete vo Výnose č. 1706/M-2006 o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy SR. Pre svojho zamestnávateľa stvoril webové sídlo a pretože nenašiel preň vhodné CMS, tak ho naprogramoval.

Zaujíma sa o mobilné zariadenia a pokiaľ ide o Apple: sem sa dostal cez telefón, k nemu pridal druhý a nakoniec vymenil PC za mac mini. Jeho zbierka sa práve rozšírila o iPad.

Jediná vec, ktorú som na hre nepoznal je jej meno. Prší, to kto vymyslel a kde sa to používa? Naozaj jediná jedna neznáma, ktorá zároveň nič neznamená. V každom regióne má svoj názov a svoje obmeny.

prsi1

Prší je klasická kartová hra. Veľmi pekná hra, ktorú ste v skutočnosti naozaj všetci hrali. Aj ja a to až tak, že zrejme polovica môjho času stráveného kartami patrila tejto hre. Nemôžem nemať sympatie ku každému, kto mi podá niečo takéto.

Pre istotu zopakujem v hre použité niektoré pravidlá:

* hrá sa so štyrmi kartami,
* hráč vždy začína (zvýhodnenie pred počítačom),
* prvá karta je spálená a jej funkcia je len farba alebo hodnota,
* esa a sedmy je možné prebiť,
* červená sedma nevracia do hry.

Oznámenie tejto hry spôsobilo menšie pozdvihnutie v osadenstve fóra iphone.cz a jej autor je od prvého okamihu oslavovaný hrdina. Urobil legendu z legendy a zrejme sa stal sám miestnou legendou.

1. Poznáme Ťa ako nick awol z diskusného fóra iphone.cz ale oveľa viac neviem. Kto vôbec si?

Jmenuji se Lukáš Petřík a v současné době se aktivně věnuji vývoji her a aplikací pro mobilní telefony iPhone. Co víc dodat? :) Snad jen, že je mi 26 let a bydlím s přítelkyní a malým pejskem v Praze.

Ocením, pokiaľ aplikácií či hre autor dokonale venuje. Trvám na tých pre iPhone. Tie pre ostatné mobily môže kto chce a ako chce odfláknuť a naozaj ma to nebude vzrušovať. Prší má však krásne rozhranie. Nie je prepackané cirkusovými efektami. Netvári sa viac ako musí.

Karty sú dokonalé. Miešanie vyzerá dobre a zároveň nekričí „zdržujem ťa lebo dizajnér sa nudil a urobil ma otravným“. Pozadie hry je celkom čistý krčmový stôl dokonca s obrusom. Neverím mu, taký bar neexistuje.

Prší hráte s počítačom a nemáte žiadnu šancu podvádzať ovplyvňovaním kvality protihráča. Verzia pre dvoch živých hráčov, ktorí ako náhodou nemajú poruke skutočné karty tu je a ja ju asi nikdy nikomu nenavrhnem hrať.

Z celého Prší však kričí, že awol už vie o programovaní svoje. Viem to aj ja a vidím v tom, že rozhranie je vlastne naozaj primitívne a jeho základ je v dobre vyrobenej grafike. Nepotrebuje zložité grafické výpočty. Je to „len“ pár obrázkov. Proste geniálne jednoduché.

2. Programuješ pre iPhone, to vidím. Robíš to doma vo voľnom čase?

Ano, pracuji jako fulltime developer pro telekomunikační firmu, takže vývoj pro iPhone je spíš koníček, který mi však k nespokojenosti mé přítelkyně poslední dobou zabírá stále více času.

Hrám rád hry vhodné pre náhle príležitosti, keď sa črtá niekoľko minút a zároveň neviem, kedy musím okamžite prestať hrať. Prší je presne takto naprogramovaná. Spustí sa do okamihu poslednej hry a zapamätá si svoj stav.

Má však v sebe aj nejaký dlhodobý cieľ. Ten je zakomponovaný typicky krčmovo. Hrá sa o peniaze. Takže opakovaním hry dokola a dokola sledujete zlepšovanie svojej bonity. Voči jednoduchosti (pravidiel) hry je tento cieľ zložitý. Nejde to tak ľahko pretože u Prší hrá svoju úlohu náhoda. Bojujete hlavne proti nej. Musíte sa snažiť nielen dobre vyhrať ale veľmi často aj dobre prehrať.

Prší nie je hra zadarmo a ako klasiku, ktorá Vás neomrzí je najlepšia cesta trochu peňazí investovať (áno, skrytá propagácia proti bezhlavému kradnutiu hier).

3. Som zvedavý na Tvoj pohľad na biznis s aplikáciami pre iPhone. Z počutia poznám určite len časť známych informácii o rôznych pravidlách Apple ale nevidím do celej tej flóry a fauny. Je niečo, čo Ťa prekvapilo a je natoľko zaujímave, že si ochotný pokračovať vo vývojí vecí pre iPhone?

Vývoji pro iPhone se věnuji něco přes rok, takže moc věcí už mě v tomto odvětví nepřekvapuje. Ze začátku však překvapení, a zejména těch nepříjemných, bylo mnoho. Jedním z nich bylo i zjištění, že schvalovací proces aplikací u Apple zabere někdy i dva týdny a to nejen nových aplikací, ale i updatů. Skutečnost, že aplikaci vyvíjíte třeba 3 dny a pak čekáte 14 dní, než ji Apple dovolí dát na App Store, je přinejmenším absurdní.

Takže áno Prší nie je nič nové a jediné na čo musíte prísť je ovládanie. Ani tam Prší neexperimentuje. Prstom chytíte kartu a vynesiete. Rovnako si beriete z balíčka.

Nie všetko, čo by ste si zmysleli je možné: napriek tomu, že kartu chytím a ona zareaguje, tak si nemôžem karty poprehadzovať. Moja odozva na „stojíš“ po protihráčovom ese je len pomocou ťuknutia na eso. Čakal by som ešte nejaké ďalšie gesto ale stačilo by proste ťuknutie na hraciu plochu bez limitovania miesta.

Pivná tácka s menu sa nijako nehýbe aj keď normálne do neho nebudete nikdy chodiť. Keby som bol cirkusant, tak by mi tam mohli počas hry nosiť pivo ale to sú zbytočnosti.

Hre sa dá naozaj málo vyčítať a má proste v sebe všetky potrebné prvky, aby ľudí zaujala.

4. Myslíš si, že úspech aplikácie je dielom náhody alebo dokážeš ty sám pre jej úspech urobiť toľko, aby sa príjem dal dobre počítať a to napriek všeobecne nízkym cenám?

Pokud máte dobrý produkt a snahu ho prosadit, tak se vám téměř vždy povede. Jen to samozřejmě stojí víc usilí, než když vás Apple zveřejní v některé ze svých „featured“ kategorií. Ale určitá dávka štěstí je potřeba vždy.

Mám stopercentný čuch na šikovných ľudí. Nie je to nič zvláštne, keď sa na svet pozeráte s mojou formou fantázie, tak ich vidíte tak veľa ako aj ja. Stačí len ukazovať prstom. Mne stačilo vidieť autorov oznam o hre a okamžite bol zaradený. Pritom na tom istom fóre spamuje každú chvíľu nejaký zúfalec s ešte zúfalejšími programami.

Naozaj veľmi chcem, aby Prší urobilo radosť Vám ale najmä autorovi. Úprimne mu želám akúkoľvek veľkú satisfakciu. Aj preto, že mám za sebou roky úmornej práce programátora. Viem, že nie je skutočne zaplatená a človek prepadne rôznym formám skepse a nakoniec je z neho sarkasta ako ja.

5. S kým najviac komunikuješ pri vývoji?

Záludná otázka :) Jsem sólo developer, takže dělám jak program tak grafiku, design a zvuky. Občas si najmu někoho známého na výpomoc s hudbou, nebo testováním. S nikým o vývoji tedy moc nemluvím, ale hodně věcí konzultuji s přítelkyní a občas ji i poslechnu :)

Už ste si museli všimnúť, že recenzia Prší sa mi zvrháva a naviac ju prerušujem predtým urobeným rozhovorom s autorom a chcel som aby ste aspoň za touto hrou spoznali niekoho živého. Príležitostí k tomu je naozaj veľmi málo.

Všimli ste si? Žiadny zazobaný manažer vlastniaci obrovskú farmu programátorov hier kdesi v priemyselnej zóne hrajúc sa na nezávislácku firmu tým, že ich nasypal do bývalej práčovne s pôvodnou podlahou a potrubiami pod stropom.

Behá programovať do práce a doma relaxuje programovaním. Rýchlo ho využite, toto mu dlho nevydrží. Buď zarobí toľko, že si spraví na pol roka dovolenky alebo ho zbavíte ilúzií o prilepšení si predajom vlastnej hry.

Našťastie neleží v detskej izbe a nesníva o tom ako naprogramuje hernú pecku. Išiel na to rozumným smerom.

Prší som dostal k recenzií zadarmo formou darovacieho kódu developera z AppStore. Najskôr som ju vyskúšal v iPhone, kde sa mi zdala trošku „titerná“ ale hneď som ju nahodil do iPadu a dajme tomu aktuálne nepotrebujem čistú iPad verziu pretože by ma ničím neobohatila. Len si ju tam viem zväčšiť a lepšie sa mi to hrá.

Snažil som sa nájsť v hre nejaký solídny bug a jediný raz. Updatol som na novšiu verziu hry a vtedy sa mi to seklo. Po opätovnom štarte sa posledné kolá stratili ale hralo sa ďalej.

Možnosť odoslať skôre na internet sa mi zdá ako u všetkých hier – možnosť chorobným závislákom prejaviť svetu svoj odkaz a opäť sa zakopať do hernej kobky. Teraz totiž bojujem pod tisíckou korún a už veľmi dobre tuším ako rýchlo viem padnúť o sto korún.

6. Poznám pocit po dokončení nejakej veci, si spokojný s vypustenou vecou alebo ovládaš nutkanie to vylepšovať a krotíš v sebe otázku, prečo tú aplikáciu ľudia používajú, keď v nej je toľko vecí na úplné vyladenie?

Já osobně nejsem spokojený nikdy :) Vždy když nějakou aplikaci vydám, tak v ní najednou nacházím soustu chyb a také věcí, které bych podruhé udělal jinak. Hledím také na názory lidí a pokud se dokáží shodnout v tom, že by se mělo něco předělat, tak se jim snažím vyjít vstříc. Někdy je však složité uspokojit každého.

Hlavne aby sme boli spokojní my, čo celé dni posúvame karty.

Nechcem v hre žiadne zmeny. Žiadne zmeny v pravidlách. Vyhovuje mi. Ešte by ma bavila hra po internete resp. s dvomi iphonmi na jednej wifine.

Namotal som Vás na Prší?

Najzaujímavejšiu správu si nechávam nakoniec. Ja som mal šťastie. Šťastie malo veľa ľudí, ktorí spôsobili, že Prší viedlo rebríček predajnosti. Vy ho ale nemáte. Prší už v AppStore nie je.

Medzičasom došlo k akvizícii tejto hry a jej distribúciu a ďalší vývoj prevzala od autora firma ZENTITY. Hra je stiahnutá z iTunes a bude publikovaná už v jej portfoliu.

Zaujímal som sa teda o budúcnosť tejto hry:

7. Prší dnes (12.8.2010) prevzala ZENTITY. Aká je vlastne budúcnosť Prší? A tvoja?

Doufám, že Prší má před sebou dlouhou budoucnost a ačkoliv je jeho osud v rukou ZENTITY, budu se snažit na jeho vývoji nadále spolupracovat a zachovat tak současnou kvalitu hry. Pokud ke spolupráci nedojde, začnu realizovat další ze svých nápadů. A věř, že jich mám mnoho.

AppStore: NEDOSTUPNÉ

24 komentářů: „Kartová hra Prší pre iPhone

  • Pingback: Jablickari.cz

  • avatar
    14. 08. 2010 (16:04)
    Trvalý odkaz

    Mohl by nekdo udelat clanek nebo doporucit knihu jak zacit delat apps pro iphone a ipad.

  • avatar
    14. 08. 2010 (17:04)
    Trvalý odkaz

    Mohl by nekdo udelat clanek nebo doporucit knihu jak zacit delat apps pro iphone a ipad.

  • avatar
    14. 08. 2010 (17:54)
    Trvalý odkaz

    Taky bych byl rád, kdyby jste napsali článek o programování aplikací do iphonu, protože bych se to rád naučil.

  • avatar
    14. 08. 2010 (17:54)
    Trvalý odkaz

    Taky bych byl rád, kdyby jste napsali článek o programování aplikací do iphonu, protože bych se to rád naučil.

  • avatar
    14. 08. 2010 (18:54)
    Trvalý odkaz

    Taky bych byl rád, kdyby jste napsali článek o programování aplikací do iphonu, protože bych se to rád naučil.

  • avatar
    14. 08. 2010 (18:11)
    Trvalý odkaz

    Jó, to by nebylo špatné ;).

  • avatar
    14. 08. 2010 (18:11)
    Trvalý odkaz

    Jó, to by nebylo špatné ;).

  • avatar
    14. 08. 2010 (19:11)
    Trvalý odkaz

    Jó, to by nebylo špatné ;).

  • avatar
    14. 08. 2010 (21:43)
    Trvalý odkaz

    sice neviem preco sa pytas pod tymto clankom ale kup si cesku knizku, ktoru napisal ondra cada, v nazve je Cocoa, to je vyvojove prostredie pre mac a k nemu staci sdk pre iphone. na ceskom internete nakdes clanky ako zacat.

  • avatar
    14. 08. 2010 (21:43)
    Trvalý odkaz

    sice neviem preco sa pytas pod tymto clankom ale kup si cesku knizku, ktoru napisal ondra cada, v nazve je Cocoa, to je vyvojove prostredie pre mac a k nemu staci sdk pre iphone. na ceskom internete nakdes clanky ako zacat.

  • avatar
    14. 08. 2010 (22:43)
    Trvalý odkaz

    sice neviem preco sa pytas pod tymto clankom ale kup si cesku knizku, ktoru napisal ondra cada, v nazve je Cocoa, to je vyvojove prostredie pre mac a k nemu staci sdk pre iphone. na ceskom internete nakdes clanky ako zacat.

  • avatar
    15. 08. 2010 (21:21)
    Trvalý odkaz

    Caute,
    vcera sem se v nemecku od jednoho majitele tamniho shopu dozvedel, ze ma byt v lednu novy iphone 5 a ze to maji i pry potvrzeno a prislo jim to i s omluvou applu kvuli problemum s iP 4. Vite o tom nekdo neco????????

  • avatar
    15. 08. 2010 (21:21)
    Trvalý odkaz

    Caute,
    vcera sem se v nemecku od jednoho majitele tamniho shopu dozvedel, ze ma byt v lednu novy iphone 5 a ze to maji i pry potvrzeno a prislo jim to i s omluvou applu kvuli problemum s iP 4. Vite o tom nekdo neco????????

  • avatar
    15. 08. 2010 (22:21)
    Trvalý odkaz

    Caute,
    vcera sem se v nemecku od jednoho majitele tamniho shopu dozvedel, ze ma byt v lednu novy iphone 5 a ze to maji i pry potvrzeno a prislo jim to i s omluvou applu kvuli problemum s iP 4. Vite o tom nekdo neco????????

  • avatar
    16. 08. 2010 (10:46)
    Trvalý odkaz

    Tak tahle hra je opravdu supr. Uz sem ji mockrat hral a je to oravdu jedna z nejlepsich aplikaci.

  • avatar
    16. 08. 2010 (10:46)
    Trvalý odkaz

    Tak tahle hra je opravdu supr. Uz sem ji mockrat hral a je to oravdu jedna z nejlepsich aplikaci.

  • avatar
    16. 08. 2010 (11:46)
    Trvalý odkaz

    Tak tahle hra je opravdu supr. Uz sem ji mockrat hral a je to oravdu jedna z nejlepsich aplikaci.

Komentáře nejsou povoleny.