iPhone 4 od září v Česku a u všech tří operátorů

Sice budeme čekat nejdéle, nakonec se však dočkáme. iPhone 4 se v Česku objeví pravděpodobně až ve třetí vlně koncem září, nabídnou jej však nejspíš opět všichni tři operátoři. Konečná cena bude záviset na politice Applu a dravosti operátorů při vyjednávání. Už teď ale můžeme očekávat, že nebude nízká a bude se opět otírat o hranici 20 tisíc korun.

Tento článek vám přinášíme ve spolupráci s magazínem iPhonemania.cz

Uvedení nového iPhonu 4 s sebou přineslo opět tradiční otazníky. Kdy bude u nás? Za kolik? Půjde koupit nedotovaný bez paušálu? A kde ho koupím? Největší země světa, včetně Spojených států, našly své jméno hned v nejbližším termínu zařazení iPhonu 4 do distribuce, jehož datum je letos rekordně blízké datu konání vývojářské konference WWDC 2010. Pouhých 17 dní od jejího zahájení, 24. června, si iPhone 4 vedle americké domoviny budou moci pořídit zájemci v Německu, Japonsku, Francii a Velké Británii. Přitom už od 15. června si jej mohou předobjednat v Apple Online Store.

Do druhé vlny, která je naplánována na konec července, byly zařazeny země, které sice nedisponují tak velkou kupní silou (většinou z důvodu menšího počtu obyvatel), ale stále jsou pro Apple atraktivní ekonomickou vyspělostí. Čtyřkový iPhone se tak v polovině prázdnin dostane do Austrálie, Kanady, Hong Kongu, Singapuru, Jižní Koreje a na Nový Zéland, v Evropě se objeví v Irsku, Itálii, Španělsku, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Nizozemí, Lucembursku, Dánsku, Norsku, Finsku a Švédsku.

Datum neznají ani operátoři

Poslední vlna nastane koncem září a v ní bude uspokojeno dalších „méně důležitých“ světových trhů tak, že celkový počet zemí stoupne na 88. Mezi méně důležité země patří v očích Applu i Česká republika. Nový iPhone zde bude k dostání opět výhradně přes operátory. Ti většinou již zahájili vyjednávání s firmou Apple o nasazení jejich produktu, vzhledem k relativně vzdálenému datu uvedení do prodeje jsou ale informace prozatím velmi obecné. Konstatovat snad můžeme pouze fakt, že iPhone 4 se dostane do nabídek všech tří našich GSM operátorů.

Přesné datum a nasazení ceny jsou hádanky, které by v tuto chvíli dokázal odpovědět snad jen tajemný Apple, ten však už vše co chtěl, odhalil na konferenci. Musíme se tak spokojit pouze s ujištěním, že iPhone 4 se do Česka dostane. „T-Mobile plánuje v Česku uvést iPhone 4. Rádi bychom jej zákazníkům nabídli ve 3. čtvrtletí letošního roku. O přesném termínu a cenách je zatím předčasné hovořit,“ uvedl ústy Jiřího Janečka náš největší operátor.

Ještě stručnější byl Vodafone: „iPhone 4 začneme prodávat v následujících měsících,“ sdělil bez dalšího komentáře mluvčí Miroslav Čepický. Podle tiskového mluvčího Martina Žabky s uvedením iPhonu 4 počítá také O2, ale ani tento operátor nezná zatím přesné datum a ceny. „Vše je v rukou společnosti Apple,“ dodal Žabka a potvrdil tak, že i velké nadnárodní operátorské kolosy jsou v jednání s takovým gigantem jako je Apple, opravdu jen malí páni (Poznámka SuperiPhone.cz: což však již tak úplně neplatí v otázce cenotvorby, která je naopak zcela v rukou našich operátorů).

Posledním nezodpovězeným otazníkem zůstává cena. Ta se po předchozích zkušenostech nedá odhadnout ani podle nedotovaných cen v okolních evropských zemích, natož pak nějak odvodit z úvazkových plánů amerického operátora AT&T. Co už víme je, že ceny iPhonu v Česku patří dlouhodobě mezi nejvyšší (a když je operátor náhodou nasadí příliš nízko, obratem je zdraží). Jiné to tedy pravděpodobně nebude ani v případě iPhonu čtvrté generace. Odhady naší redakce se v závislosti na paměťové verzi 16 nebo 32 GB pohybují u nedotované ceny mezi 18 a 22 tisíci korun.

Diskuse u toho článku byla uzavřena. Slušným čtenářům se omlouváme.

Jeden myslel na “iPhone 4 od září v Česku a u všech tří operátorů

Komentáře nejsou povoleny.