Podrobná reportáž z představení iPhone OS 4

Steve Jobs dnes představil novou generaci iPhone OS 4, s kterou plánuje opět utéct konkurenci. Pojďme se tedy společně podívat na to, co nás v létě čeká v novém iPhone OS 4.

Autorem článku je Jan Zdarsa a původně vyšel na stránkách magazínu Jablíčkář.cz, odkud byl převzat se svolením provozovatele.

Lidé se pomalu usazují, hudba hraje, čekáme až se zlumí světla a začneme. Novináři jsou požádáni o vypnutí jejich mobilních telefonů, takže začátek se již blíží..

Steve Jobs přichází na pódium a začíná povídáním o iPadu. Je hrdý na to, že získal tolik pozitivních hodnocení, například od Walta Mossberga. Za první den se prodalo 300 000 iPadů a k dnešnímu dni je prodaných celkově 450 000 kusů iPadů. Best Buy (obchodní řetezec) má vyprodáno a Apple se snaží dodávat další jak rychle jen může. K dnešnímu dni došlo k 3,5 miliónů pro iPad.

Steve Jobs dále představuje různé iPad aplikace. Ať už jsou to závodní hry či komiksy. Steve Jobs chtěl ukázat, že již za tak krátkou dobu vznikly skvělé hry a aplikace. Ale už se opět vrací k iPhone, to je to, co nás dnes zajímá nejvíce.

Oznámení iPhone OS 4

Do dnešního dne se prodalo přes 50 miliónů iPhonů a spolu s iPod Touch to čítá 85 miliónů 3,5 palcových zařízeních s iPhone OS. Dnes vývojáři dostanou do ruky iPhone OS 4. Dostupný pro veřejnost bude v létě.

Vývojáři získají přes 1500 API funkcí a mohou se dostat do kalendáře, fotogalerie, mohou vložit SMS aplikaci do jejich aplikace a další. Představuje framework nazvaný Accelerate.

Pro uživatele se připravilo 100 nových funkcí. Ať už to je tvoření playlistů, pětinásobný digitální zoom, kliknout a zaostřit pro video, možnost měnit homescreen wallpaper, podpora bluetooth klávesnice, kontrola pravopisu…

Multitasking

A máme tu i očekávaný multitasking! Steve Jobs si je vědom toho, že nejsou první, kdo bude mít multitasking, ale budou ho řešit ze všech nejlépe. Pokud se věci neudělají správně, tak baterka nic nevydrží a iPhone by se po spuštění více aplikací mohl stát nepoužitelným z důvodu nedostatku prostředků.

Apple se vyvaroval těchto problémů a představuje multitasking v akci. Skvělé UI, to je základ. Steve spouští aplikaci Mail, poté skáče do Safari a vrací se zpět k Mailu. Stačí dvojklik na hlavní tlačítko a okénko zobrazí všechny spuštěné aplikace. Kdykoli některou aplikaci opustí, tak se nevypne, ale zůstane v tom stavu, jako jsme ji zanechali.

Ale jak Apple dosáhl toho, aby multitasking nezabil výdrž na baterii? Scott Forstall na jevišti vysvětluje Apple řešení. Apple připravil pro vývojáře sedm služeb pro multitasking. Scott ukazuje aplikaci Pandora (na přehrávání rádia). Do teď, pokud jste aplikaci vypnuli, tak přestala hrát. Tak to již ale není, nově může hrát na pozadí zatímco jsme v jiné aplikaci. Navíc z lockscreenu ji můžeme ovládat.

Zástupci aplikace Pandora jsou na jevišti a mluví o tom, jak iPhone pomohl rozvinout jejich službu. Během chvilky zdvojnásobili počet posluchačů a v současnosti mají až 30 tisíc nových posluchačů denně. A jak dlouho jim zabralo přepracovat aplikaci tak, aby mohla fungovat na pozadí? Pouhý jeden den!

VoIP

Toto tedy bylo první API nazvané Background audio. Teď přecházíme na VoIP. Například je možné vyskočit z aplikace Skype a být stále online. Po vyskočení se zdvojnásobí horní status lišta a vidíme zde Skype. A ačkoli aplikace Skype není spuštěný, tak je možné přijímat VoIP hovory.


Lokalizace na pozadí

Další je Background location (lokalizace na pozadí). Nyní je možné například navigaci provozovat na pozadí, takže ačkoli vyřizujete něco jiného, tak aplikace nepřestane hledat signál a “neztratí se”. Klidně i můžete listovat v jiné aplikaci a hlas vám řekne, kdy máte odbočit.

Další aplikace, které lokalizaci na pozadí využíjí, jsou sociální sítě. Do teď využívaly GPS a to bralo hodně energie. Nyní by spíše využívaly mobilní věže, když běží na pozadí.

Push a lokální notifikace, dokončování úloh

Apple bude dále využívat push notifikace, ale přibudou k nim nově i Local Notifications (lokální notifikace přímo v iPhone). Nebude tak nutné být připojen k Internetu, to mnoho věcí zjednoduší.

Další z funkcí je task completition. Nyní tak aplikace mohou pokračovat v některé úloze, kterou dělají, na pozadí. Například dáte nahrávat obrázek na Flickr, ale zatím můžete dělat něco úplně jiného. A poslední funkcí je Fast app switching. To umožní aplikacím uložit jejich stav a pozastavit je, aby se k nim bylo možné později rychle vrátit. To je 7 služeb multitaskingu.

Složky

Steve se vrací na pódium a bude mluvit o složkách. Nyní nemusíte mít na obrazovce desítky aplikací, ale můžete si je lehce roztřídit do složek. To mnoho ulehčí a z maximálního počtu 180 aplikací máme rázem maximum 2160 aplikací.

Novinky v aplikaci Mail

Nyní se dostáváme k číslu 3 (celkově bude detailně představeno 7 funkcí). Funkcí číslo tři je rozšíření mailové aplikace například o jednotný inbox pro emaily. Nyní můžeme mít v jedné složce emaily z různých účtů. Také nově nejsme limitováni maximálně jedním Exchange účtem, ale můžeme jich mít více. Emaily je také možné organizovat do konverzací. A objevují se i tzv. “open attachments”, které nám umožní otevřít přílohu například v 3rd aplikaci z Appstore (například formát .doc v některé 3rd party aplikaci).

iBooks, funkce pro byznys sféru

Jako číslo čtyři přichází iBooks. Pravděpodobně tento obchod z knihami již znáte z předvádění iPadu. iPhone tak budete moci použít jako čtečku knih a magazínů z tohoto obchodu.

Novinka číslo 5 skrývá funkce pro byznys využití. Ať už to je jednou zmíněná možnost více Exchange účtů, lepší zabezpečení, mobile device managament, bezdrátová distribuce aplikací, podpora Exchange Server 2010 či SSL VPN nastavení.

Game Center

Číslo 6 bylo nGame Center. Hraní her se stalo extrémně populární na iPhone a iPod touch. V Appstore je přes 50 tisíc her. Aby bylo hraní ještě zábavnější, tak Apple přidává sociální herní síť. Apple má tedy něco jako Microsoft své Xbox Live – žebříčky, výzvy, achievementy..

iAd – reklamní platforma

Sedmou novinkou je platforma iAd pro mobilní reklamu. V Appstore je mnoho aplikací, které jsou zadarmo či za velmi nízkou cenu – ale vývojáři musí nějak vydělávat. Vývojáři tak dávali do her různé reklamy a ty podle Steva nestály za moc.

Průměrný uživatel stráví v aplikací přes 30 minut za den. Pokud by Apple vložil do těchto aplikací reklamu každé 3 minuty, tak to dělá 10 zhlédnutí za den na jedno zařízení. A to by znamenalo jednu miliardu zhlédnutí reklamy za den. Toto je zajímavá příležitost jak pro byznys, tak pro vývojáře. Apple chce ale změnit i kvalitu těchto reklam.

Reklamy na webu jsou hezké a interaktivní, ale příliš nevyvolávají emoce. Apple by rád vyvolal u uživatelů jak interakci, tak emoce. Vývojáři budou mít snadné zabudovat reklamu do aplikací. Apple bude reklamu prodávat a vývojářům z prodeje reklamy půjde 60% z příjmu.

Apple tak vzal některé značky, které má rád a vytvořil pro ně zábavné reklamy. Apple vše ukazuje na reklamě pro Toy Story 3.

Po kliknutí na reklamu vás to nezavede do Safari na stránku inzerenta, ale v aplikaci se pustí jakási další aplikace s interaktivní hrou. Nechybí zde video, hračky, s kterými si můžete hrát…

Dokonce zde nechybí ani minihra. Můžete si zde vybrat i nový wallpaper na obrazovku vaší obrazovky. V aplikaci si můžete koupit i přímo Toy Story oficiální hru. Jestli je toto budoucnost mobilní reklamy, kdoví, ale tento koncept se mi zatím moc líbí.

Po kliknutí na Nike reklamu jsme se zas dostali k reklamě, kde se můžete podívat na historii vývoje Nike bot či si můžeme stáhnout aplikaci na návrh vlastního designu bot s Nike ID.

Shrnutí

Pojďme si to tedy shrnout – máme tu multitasking, složky, rozšíření aplikace Mail, iBooks, funkce pro byznys sféru, game kit a iAd. A to je pouze 7 z celkově 100 nových funkcí! Dnes vychází verze pro vývojáře, kteří mohou iPhone OS 4 hned otestovat.

iPhone OS 4 vyjde pro iPhone a iPod Touch toto léto. To se týká iPhone 3GS a třetí generace iPod Touch. Pro iPhone 3G a starší iPod Touch bude mnoho z těchto funkcí dostupné, ale logicky například multitasking bude chybět (chybí dostatečný výkon). Na iPad se dostane iPhone OS 4 až na podzim.

Otázky a odpovědi

Steve Jobs potvrdil, že úspěch iPadu nebude mít žádný vliv na začátek mezinárodního prodeje a vše tak jde podle plánu. iPad se tedy v několika dalších zemích objeví na konci dubna.

Apple prozatím zvažuje, jestli zavede achievement body jako na Xboxu do své Game Center platformy. Steve také potvrdil svůj tvrdý postoj proti Flashi na iPhonu.

iAd reklamy budou kompletně v HTML5. Co se týče načítání například Twitter feedů na pozadí, tak Steve Jobs tvrdí, že na to jsou mnohem lepší push notifikace. Na otázku widgetů pro iPad byl Steve Jobs hodně neurčitý a odpověděl, že iPad se začal prodávat v sobotu, v nědeli se odpočívalo (smích).. cokoli je možné!

Apple se podle Jasona Chena neplánuje stát reklamní agenturou. “Snažili jsme se koupit společnost nazvanou AdMob, ale přišel Google a ulovil si ji pro sebe. Tak jsme koupili Quatro místo toho. Oni nás učí nové věcí a my se je snažíme naučit jak jen nejrychleji umíme.”

Co se týče kompatibility nových funkcí se starším hardwarem, tak jak Phil tak Steve potvrzují, že se snaží být v této otázce co nejvíce citlivý. Snaží se podporovat co nejvíce funkcí i na starším hardwaru. Ale u multitaskingu to prostě jinak nešlo.

Autorem článku je Jan Zdarsa a původně vyšel na stránkách magazínu Jablíčkář.cz, odkud byl převzat se svolením provozovatele.

Jak se změní App Store s příchodem iPhone OS 4? Steve Jobs: “App store není součástí iPhone OS 4, je to služba. Postupně ji vylepšujeme. Hodně orientaci v App store pomohla i funkce Genius.”

Zazněl i dotaz na to, jak se aplikace v iPhone OS 4 vypínají. “Vypínat je vůbec nemusíte. Uživatel věci používá a nemusí se o to starat.”. A to je vše z dnešního představení iPhone OS 4. Doufám, že se vám líbí!

5 komentářů: „Podrobná reportáž z představení iPhone OS 4

  • Pingback: SuperiPhone.cz » iPhone OS 4 Beta: průzkum bojem (Zkušenosti)

  • Pingback: Tweets that mention » Podrobná reportáž z představení iPhone OS 4 -- Topsy.com

  • avatar
    09. 04. 2010 (16:13)
    Trvalý odkaz

    vazne slusny vykon pri prenose, ako vzdy.

    Mne sa paci uvedenie iBook, otvorenie priloh pre aplikacie tretej strany, SSL VPN, jedotny inbox.

    Multitasking nie je vymysleny zle, ale nejaku orezanu verziu mohli ponuknut aj pre iPhone 3G, ktory by ho nakoniec potreboval viacej ako moj 3GS (hlavne navigaciu na pozadi).

  • avatar
    09. 04. 2010 (16:13)
    Trvalý odkaz

    vazne slusny vykon pri prenose, ako vzdy.

    Mne sa paci uvedenie iBook, otvorenie priloh pre aplikacie tretej strany, SSL VPN, jedotny inbox.

    Multitasking nie je vymysleny zle, ale nejaku orezanu verziu mohli ponuknut aj pre iPhone 3G, ktory by ho nakoniec potreboval viacej ako moj 3GS (hlavne navigaciu na pozadi).

  • avatar
    09. 04. 2010 (18:13)
    Trvalý odkaz

    vazne slusny vykon pri prenose, ako vzdy.

    Mne sa paci uvedenie iBook, otvorenie priloh pre aplikacie tretej strany, SSL VPN, jedotny inbox.

    Multitasking nie je vymysleny zle, ale nejaku orezanu verziu mohli ponuknut aj pre iPhone 3G, ktory by ho nakoniec potreboval viacej ako moj 3GS (hlavne navigaciu na pozadi).

Komentáře nejsou povoleny.