Apple připravuje použití AMD procesorů

Již od přechodu celé platformy Mac na procesory společnosti Intel se očekávalo, kdy se do hry vloží (nebo alespoň pokusí vložit) konkurenční výrobce čipů, společnosti AMD. Zdá se, že tyto časy právě nastaly – a Intel si za to může v podstatě sám.

Podle informací magazínu Appleinsider momentálně probíhají mezi oběma společnostmi jednání na nejvyšší úrovni. A s odvoláním na spolehlivý zdroj dodává, že v vývojových laboratořích Aple testuje AMD čipsety i procesory v reálném nasazení.

Proč tato změna, když Intel prozatím šel Applu velmi pěkně na ruku? Podle všeho je na vině právě tento výrobce se svým omezením týkajícím se nových procesorů typu Core i5 / Core i7, u kterých znemožňuje výrobcům použít jiný čipset, než jeho vlastní (Intelu). To znamená, že všechny stroje s těmito procesory jsou osazeny nevýkonnou grafikou Intel HD, která Applu do jeho produktové nabídky příliš nezapadá (i když odhlédneme od jejich pomalosti, dostaneme se k problému s nepodporou technologie OpenCL, která je pro Apple velmi stěžejní) a vše musí řešit přídavnou grafickou a softwarovým přepínáním. A stejný důvod znemožňuje osadit od základních řad MacBook Pro (a zřejmě časem i MacBooků) jiný procesor, než Core 2 Duo.

Pokud chcete tedy Apple nabízet v novějších modelech moderní procesory společně s výkonnou integrovanou kartou, musí buďto Intel přehodnotit svou politiku, nebo se musí ohlédnou jinde. A spojení AMD/ATI se více než nabízí.

Můj osobní odhad tedy je, že spojení AMD/ATI je více reálné, než by se mohlo zdát a jejich nasazení se dočkáme v základní řadě plastových MacBooků (a malého stolního Macu mini), zatímco MacBooky Pro zůstanou v současné kombinaci Core i5 / Core i7 a dvěma grafikami. Vsadíme se, že příští refresh plasťáků bude ve znamení AMD?

61 komentářů: „Apple připravuje použití AMD procesorů

  • avatar
    06. 01. 2011 (19:39)
    Trvalý odkaz

    Jsem zvědavej, co z toho nakonec bude, jestli fakt v tomto roce (2011) výjdou MacBooky s AMD pod kapotou.

Komentáře nejsou povoleny.