Na Apple Store je možnost předobjednat iPad

iPad, který se má dostat do prodeje již třetího dubna, je dle očekávání od 14:30 našeho času možné předobjednat na stránkách Apple.com v sekci Store. Prozatím platí předobjednávky pouze pro Spojené státy, iPady budou zasílány pátého dubna.

Vývoj tabletu společnosti Apple trval více než jeden rok, spekuluje se o něm však o pořádný kus déle. Ve středu 27. ledna se však všichni fanoušci konečně dočkali. Co tedy nejnovější jablečný přírůstek do sadu přináší?

A začneme bez dlouhých úvodních řečí přímo parametry. Apple iPad (jak se tablet jmenuje) je zařízení široké třináct milimetrů a velké 189 x 242 milimetrů. Svými rozměry je tak na pomezí mezi formáty A5 a A4. Jeho hmotnost je 680 gramů nebo 730 gramů.

Proč se od sebe tyto hodnoty liší? Je to proto, že iPad bude k dispozici ve dvou variantách. První varianta je určena primárně pro domácí použití: obsahuje pouze Wi-Fi (ale v rychlé variantě 802.11 a/b/g/n, tedy včetně podpory pro 5 GHz pásmo) a Bluetooth ve verzi 2.1 včetně EDR. Zajímavé je osazení digitálním kompasem.

Druhá je pak určena těm uživatelům, kteří chtějí s tabletem cestovat a obsahuje mimo výše zmíněné konektivity ještě UMTS/HSDA a GSM/EDGE konektivitu pro použití v mobilních sítích. Tato verze je také vybavena GPS přijímačem, což je logické: zatímco na cestách je GPS praktické, k čemu jej mít u domácího zařízení. Mobilní modul lze použít jen pro data, ne pro hlasové hovory (iPad však obsahuje mikrofon i reproduktor, proto není problém použít pro hovor y například Skype).

První model je označován jako iPad Wi-Fi, druhý jako iPad Wi-Fi + 3G.

Zařízení je osazeno procesorem Apple A4 (o kterém toho prozatím příliš nevíme), jedná se o procesor z ARM rodiny s velmi nízkou spotřebou s integrovaným grafickým akcelerátorem (vlastně se jedná o system-on-chip řešení) taktovaným na frekvenci 1 GHz. Velikost operační paměti není známa, úložného prostoru můžete mít k dispozici 16 GB, 32 GB nebo 64 GB, to vše typu flash.

Displej nabízí rozlišení 1024 x 768 bodů při úhlopříčce 9,7 palce, což dává velmi jemné rozlišení 132 ppi. Displej je multidotykový, na on-screen klávesnici není dle ukázek problém psát více prsty současně. Rozlišení displeje využívá nejen operační systém, ale využijete jej také při přehrávání videa: iPad dokáže akcelerovaně přehrávat video do rozlišení 720p.

Velmi zajímavé je dodávané příslušenství: přikoupit si můžete samostatný stojánek, samostatný stojánek s klávesnicí, redukci na USB konektor (díky kterému připojíte k iPadu například foťák nebo externí disk) nebo redukci na SD kartu (například pro práci s fotkami).

Operačním systémem je iPhone OS upravený pro větší displej. Systém a především aplikace jej využívají skvěle, například v poštovní klient zobrazuje seznam příchozích e-mailů současně s náhledem aktuálně zvoleného emailu, přibyly také nové prvky grafického rozhraní – například nová rozbalovací roletová menu. Ta z iPhonů neznáme.

Společně s iPad přišla také nová služba nazvaná iBooks a iBook Store. Ano, jedná se – jak již název napovídá – o obchod s elektronickými knihami. Prozatím v něm však nenajdete české knihy (a otázkou zůstává, kdy a zda vůbec čeští vydavatelé do tohoto obchodu proniknou). Knihám je podobný také nový koncept elektronickým novin: ty vypadají stejně jako tištěné, ale navíc jsou doplněny například o videa nebo živé odkazy. Prezentován byl The Wall Street Journal a vypadal skutečně působivě.

Programátoři aplikací mají možnost snadno upravit své aplikace pro větší rozlišení iTabletu, ale i neupravené aplikace pro iPhone lze používat. U nich můžete volit mezi jejich nativním zobrazením (v tomto případě vidíte aplikaci uprostřed displejem), nebo zvětšené aplikace na celou obrazovku (v podstatě dojde k zdvojení každého původního pixelu). Systém je dostatečně výkonný i pro dynamické zvětšování i náročných her bez viditelného zpomalení.