Safe Capsule: zálohy konečně bezpečně

Se vší úctou k Apple nepovažuji osobně Time Capsule jako právě nejbezpečnější úložiště pro uložení důležitých záloh. Zkrátka a dobře zařízení pro uchovávání záloh by opravdu mělo mít více než jeden disk.

Přesně tyto parametry splňuje zajímavý externí disk Safe Capsule od společnosti Stardom Storage Solutions Malá krabičky velikostí pasující přesně pod hranatý Time Capsule nebo Airport Express obsahuje dva pevné disky zapojené automaticky do RAID pole typu 1 (tedy zrcadlení), které však jdou nakonfigurovat také pro fungování samostatně. Celkový součet kapacity všech osazených disků může být nejvýše 4 TB. A to je dost i pro ty největší zálohy.

K počítači se disk připojuje prostřednictvím USB 2.0 portu – což dostačuje pro provádění záloh, pro větší práci s uloženými daty by však přišel k duhu i FireWire port. Výrobce však nepočítá s přímým použitím s počítačem, ale právě jako rozšíření Time Capsule přes USB port – zkrátka zálohy budete provádět na bezpečné RAID pole a vnitřní disk Time Capsule použijete pro nedůležitá data dočasného charakteru.

sc2_pic_04

O chlazení disků se stará jediný nízkootáčkový ventilátor o průměru šest centimetrů.

Pole obsahuje funkci automatické obnovy, což znamená, že v případě poruchy jednoho z disků vás systém upozorní barevnou LED diodou na jeho výpadek, ale stále vše funguje dál. Po výměně porouchaného disku je automaticky zapojen do zrcadla bez zásuhu uživatele – to vše pod dohledem neustále blikajících indikátorů.

Safe Capsule je po dlouhé době první hardwarový doplněk, který mne opravdu zaujal. Jeho uvedení na trh se plánuje těsně před koncem tohoto roku, výrobce již nyní přijímá předobjednávky.

3 komentáře: „Safe Capsule: zálohy konečně bezpečně

  • Pingback: Jablickari.cz

  • avatar
    02. 12. 2009 (18:17)
    Trvalý odkaz

    Gigová síťovka by se tam úúúplně krásně vyjímala :-D

  • avatar
    02. 12. 2009 (19:17)
    Trvalý odkaz

    Gigová síťovka by se tam úúúplně krásně vyjímala :-D

Komentáře nejsou povoleny.