První nákup přes eBay

eBay logoVčera mi konečně dorazila nová debetní karta k účtu s možností platby přes internet. No a tak jsem včera provedl první nákup přes eBay :-) .


paypal logo1. PayPal

základ vaší platební činnosti na internetu

První, co byste měli určitě udělat, pokud chcete aktivně nakupovat na internetu, je založit si PayPal účet. Pokud budete mít pouze odchozí platby (budete pouze nakupovat), stačí vám standardní základní účet, který je odproštěn od všech poplatků. Jak pro Paypal, tak pro eBay platí, že za odchozí platby se neplatí :-) . Tzn., že poplatky uhradí vždy prodávající (příjemce platby). Vytvoření účtu není nijak těžké a výhoda je jasná – neuvádíte již nikde číslo své karty.

  • Pokud by vám nešlo po zaregistrování zadat číslo kreditní (nebo debetní) karty, ověřte si, že máte u karty povolené internetové transakce. Ověříte to u vaší banky. Při rozšíření karty o internetové transakce je vhodné nastavit si limit pro použití karty. Nikdy nevíte, co se může stát.


eBay logo2. eBay

Na eBay je možné koupit opravdu vše (v legální sféře). A to nepřeháním – od elektroniky, přes auta až po zvířata, kancelářské potřeby a toaletní papír :-) . Vytvoření účtu na eBay je stejně snadné jako na Paypal.

  • Chvíli jsem ale měl problém s tím, že jsem dlouho nemohl nikde najít, jak spárovat můj eBay účet s Paypalem. Nelamte si s tím hlavu. Při platbě jednoduše zadáte možnost Paypal a přihlásíte se. Hotovo, zaplaceno.

eBay funguje formou dražby. Takže to není jako přijít do internetového obchodu, vybrat si zboží, zaplatit a čekat až dorazí. Každé zboží je zde v dražbě a vy vidíte za jak dlouho dražba končí a přihazujete částky. Ten, kdo bude mít na konci největší nabídku ceny, vyhrává.

Naštěstí zde funguje systém „Increase Max Bid“ (maximální cena, za kterou chcete zboží koupit). Funguje to následovně:

Jana prodává zboží. Současná nejvyšší nabídka je $10.00 a má ji Tom. Tom ale při zadávání ceny zadal $12.00. To je jeho Max Bid. Petrovi se zboží líbí a zadá Max Bid $15.00. Současná nejvyšší nabídka pro koupi zboží bude od Petra a činí $12.50. Uživatelé ani prodávající nevidí maximální nabídky ostatních.

Někteří prodejci umožňují i možnost Buy Now. Zboží můžete koupit hned, ale většinou za cenu, na kterou by se dražba nevyšplhala.

  • Občas je zajímavé sledovat, kolik jsou uživatele schopni nabídnout za určité zboží. Například včera se prodával MacBook s nefunkčním displayem. Vyvolávací cena byla $100 a vydražil se za $650. Nový stojí cca $1000 :-) .




písnička o eBay :-)


3. První nákup

Samozřejmě jsem chtěl vyzkoušet převod peněz. eBay – Paypal – můj běžný účet. Ale nechat si posílat nějakou blbost za pár dolarů třeba přes půlku světa? Nakonec jsem našel ideální předmět pro koupi – iTunes Gift Card $10.00. Číslo kuponu mi prodávající pošle přes email a přeprava zboží absolutně odpadá :-) .

Našel jsem jednu, která končila dražbu za 15 minut. Aktuální nabídka byla právě $10.00. Přihazuji na $10.50 (Max Bid jsem dal na $12.00). Nikdo nepřihodil, dražba končí a prodávající potvrzuje dražbu za $10.50. Pár kliknutí a mám zaplaceno. Paypal automaticky přepočítá cenu $10.50 středovým kurzem na 191 Kč. Obratem mi přijde email s kódem. Zadávám do iTunes a je funkční – mám nabito $10.00. Kontroluji na Servis24 – nezaúčtované operace 191 Kč. Paráda :-) .

  • Který uživatel (prodávající) je čestný, a který ne, poznáte podle hodnocení Feedback. Nachází se pod jménem uživatele. Opravdu spolehlivý uživatel má Feedback 99 – 100 %. Nedoporučuji nakupovat od uživatelů s nižším Feedbackem než 95%.

A takto vypadá karta, kterou jsem si koupil, ale fyzicky jí nikdy neuvidím :-) :

iTunes Gift Card


FAQ

Často kladené otázky a odpovědi v češtině nejdete zde.

51 komentářů: „První nákup přes eBay

Komentáře nejsou povoleny.