Windows XP na macku

BootCampTak a je to tu. Ani mně se to nevyhlo. Deseti gigovou partition na mém disku už zabírá NTFS a bootovací sektor pro Windows XP. Bootcamp funguje naprosto v pohodě a instalaci podle mě zvládne opravdu každý, kdo alespoň trochu ví o co jde nebo alespoň trochu umí anglicky.


Já měl ovšem ještě jeden málý problém hned před začátkem. Instalační cd Windows XP, které mám já, je se SP 1 a pro instalaci, jak všichni víme, je potřeba instalace s SP 2. Pomalu jsem to vzdával, až mi bratr poradil utilitku nLite. Díky tomuto prográmku si vytvoříte vaše vlastní instalační CD, a mimo jiné i jednou z možností je, implementovat do instalace SP2 ze samotného aktualizačního souboru. Toto jsem provedl, vytvořil si instalční CD a doufal, že se vše povede.

  • Řada z vás určitě namítne proč? Na co Windows XP? Ale já mám bohužel tu smůlu, že pracuji ve velkém podniku, kde se téměř veškerá činnost zaměstnanců řídí procedůrami a pravidly, které nemají vyjimky. Jedna takováto procedůra se týká i vnášení notebooků do objektu. Automaticky se totiž počítá s tím, že notebook se bude připojovat k firemní síti a proto je jediný povolený OS – Windows 2000 a XP. Vše ostatní je out. Takže proto :).

Vše šlo jak po másle. Pomocí BootCampu jsem vytvořil novou partition pro Windows (vše za chodu) a CD s ovladači pro specifický HW macka. Pak jen vložit instalační CD a restart. Vše už funguje samo. Instalace proběhla bez problémů. Po instalaci jsem vložil CD, které mi vytvořil BootCamp. Instalace se spustila sama. Po restartu a nabootování do Windows vše šlape jak má. Jen stáhnout pár set mega aktualizací a je to :).

  • Samozřejmě mi to nedalo a nainstaloval jsem i pár her. GTA, Mafia, FarCry – vše běží na plné detaily bez problémů :). Ještě aby ne, za ty prachy :D.

parallelsDalší věcí, kterou jsem chtěl zkusit byla nová beta Parallels Desktop. Stáhl jsem si jí a nainstaloval. Při vytváření virtuálního PC jenom vybereme BootCamp a zbytek se dokončí sám. Jenom je potřeba před spuštěním, ještě nabootit do Winů a nainstalovat soft od Parallels – na to spousta lidí zapomíná. Instalace totiž vytvoří druhý HW profil pro parallels.

Parallels se mi moc líbí. Bohužel cena mě odrazuje od toho používat ho i po vypršení trial verze. Pro náročnější aplikace je určitě lepší nativní spuštění.

Jak jste na tom vy? Používáte také BootCamp? Nebo Parallels? Jaké jsou vaše zkušenosti?

6 komentářů: „Windows XP na macku

Komentáře nejsou povoleny.