OS X Yosemite: vypadá to na dobrou úrodu [Představení] [Q&A]

Prvním představením, kterého jsme se na včerejší Keynote dočkali, bylo odhalení příští verze operačního systému OS X. Ponese jméno Yosemitského národního parku.

A hned úvodem musím uznat, že Apple nám změny ve svém hlavním operačním systému dávkuje pěkně postupně. Po pravdě není v Yosemite nic moc takového, co nemohlo být integrováno už do Mavericksu. Byl by to ale příliš rychlý přechod pro uživatele, což není pro Apple žádoucí – vždyť hned za humny se může přesvědčit o tom, co ve světě konkurenčního operačního systému znamenala příliš revoluční verze.

Screenshot 2014-06-03 08.23.01

OS X místo toho pokračuje kupředu kroky velmi lehké evoluce. Takové evoluce, bez které bychom se sice na straně jedné obešli, ale na straně druhé si řekneme buďto „Proč ne“ (to ti usedlejší z nás) nebo „Wow“ (to my všichni ostatní).

S novým vzhledem

Začněme tím, co se čekalo už u Mavericksu: nový vzhled. Operační systém je nyní po grafické stránce daleko jednodušší, zmizely přechody a všechny plastické prvky a více se používá pastelových barev. Dalo by se říci, že došlo ke stejné změně, jakou zažil iOS ve své sedmé verzi. Jenže to by byla chyba lávky.

Screenshot 2014-06-03 09.32.16

Zatímco rozdíl mezi iOS 6 a iOS 7 byl velmi výrazný a graficky působil až násilně, u přechodu mezi Mavericks a Yosemite na nic takového nenarazíte. Zatímco spousta ikon v iOS 7 byla téměř nepodobná svým předchůdcům, v OS X vypadají vlastně stále stejně, jen tak nějak čistěji. Tudíž nebudete mít s přechodem a orientací na nový systém sebemenší problém – vše je na svém místě, vše je podobné tomu, co jste znali. Skvělé.

Screenshot 2014-06-03 09.32.29

Do systému přicházejí  částečné průhlednosti v místech, ve kterých mají smysl – například ve Finderu je částečně průhledný – jako by byl skryt za mléčným sklem – pouze postranní panel, v iMessage pouze panel s přehledem konverzací. Celé okno aplikací se pak dobarvuje podle barvy pozadí, díky čemu vše působí méně rušivě a pěkně čistě.

Screenshot 2014-06-03 09.33.02

Osobně mě nejvíce zaujala možnost přepnutí výchozího světlého zobrazení do zobrazení tmavého.  Obrazovka tak nebude tolik svítit a osobně se na tuto novinku těším asi nejvíce a připomíná mi to dobu starého operačního systému Mac OS, který jehož vzhled bylo možné upravovat podle svého daleko více, než tomu kdy bylo u OS X.

Notifikační centrum spolklo Dashboard

Plocha s užitečnými Widgety nás v OS X provází již spoustu verzí a stále jde o velmi užitečný nástroj, i když o něm spousta především nových uživatelů nemá ani tušení.

Na straně druhé je v systému sice kratší, ale také již dostatečně dlouhou dobu integrované notifikační centrum, které však velkému množství uživatelů k srdci nepřirostlo a jeden z našich tipů popisujících jeho vypnutí patří k dlouhodobě nejvyhledávanějším článkům.

Screenshot 2014-06-03 09.33.20

A Apple si je toho zřejmě vědom a proto udělal v nové verzi vše pro to, aby jej zatraktivnil. Jak toho dosáhl? Možná již tušíte: přidal mu Widgety.

V notifikačním centru, které sídlí za pravým okrajem obrazovky, tak nově nenajdete pouze zmeškané události, ale i počasí, kalendář, sportovní výsledky či kurzy akcií. Nebo cokoli dalšího, co programátoři vytvoří – díky otevřenému API mají možnost přidávat do notifikačního menu své vlastní výtvory.

A jestli máte strach, aby se tam všechny vešly, tak vás mohu uklidnit – nové notifikační centrum nemusí mít pouze jeden sloupec, jako doposud, ale sloupců více.

Zabil Apple Alfréda?

Obrovské množství Apple uživatelů vyhledává v počítači s využitím Spotlightu. Klávesová zkratka Cmd + mezerník je tak pro ně vstupní bránou nejen k dokumentům a složkám, ale i ke kontaktům nebo aplikacím (vždyť kdo by spouštěl aplikace klikáním ve Finderu, když to lze několika rychlými stisky klávesy).

Ovšem Spotlight menu je malé a ne moc přehledné, proto vznikaly grafické nadstavby využívající jeho služeb. Jednou z nich, kterou zmiňuji v mezinadpisu této kategorie, je Alfred. Aplikace, která vlastně z velké části dělala totéž, jen to nedělala v malém menu u pravého okraje obrazovky, ale pěkně v jejím středu.

Screenshot 2014-06-03 09.33.30

Na stejném místě a stejným způsobem v Yosemite funguje a zobrazuje se systémové vyhledávání. Má více prostoru, díky čemu je přehlednější. A protože Spotlight a jeho schopnosti lze rozšiřovat prostřednictvím zásuvných modulů, mohou se zvětšovat i možnosti této novinky.

V tomto místě si dovolím malou odbočku stranou. Když jsem poprvé tento systém sledoval a zkoušel, daleko více než Alfreda mi připomněl hledání integrované v Unity rozhraní linuxové distribuce Ubuntu. Vzhled, členění a strukturování výsledků, reakce, to vše vypadá velmi, ale opravdu velmi podobně. I to rozostřené poloprůhledné pozadí je stejné.

Webové Safari

Prohlížeč Safari si svou změnou vzhledu prošel také, po stránce funkčnosti se nic významného nezměnilo. Zachovány zůstaly možnosti sdílení obsahu z webovými službami i ostatními aplikacemi, stále zde máme seznamy četby. Vše je na obvyklém místě a přestože to tak z prezentace nemuselo vypadat. ovládá se vše stejným způsobem, jako dříve.

Zajímavou funkcí je zobrazení oblíbených stránek – ty uvidíte vždy, když klepnete myší do adresního řádku. Nemusíte ani začít psát novou adresu, stačí již jen klepnout na některou z nabídnutých ikon.

Záložky můžete zobrazit v jednoduchých náhledech pěkně v celém okně. Graficky vše skutečně nádherně, z pohledu praktičnosti musíme ještě chvíli počkat.

Screenshot 2014-06-03 09.33.11

Potěší tenčí záhlaví celého prohlížeče, díky kterému zbude o něco málo více místa pro zobrazení obsahu samotné webové stránky.

Screenshot 2014-06-03 09.36.24

To více se toho změnilo pod kapotou. Jádro Nitro starající se o zpracování JavaScriptu je opět o něco rychlejší a vykreslovací jádro WebKit přidalo do svého portfolia opět několik nových webových standardů.

Screenshot 2014-06-03 09.36.40

Velkou radost mám z přepracování soukromého režimu. Ten již funguje jen na konkrétní okno, ve kterém jej zapnete a nikoli na celý prohlížeč. Ale že to trvalo!

Za poštu pracovnější

Vzhled aplikace Mail? Nic nového pod sluncem! Okno i rozmístění prvků zůstává zcela nezměněno, pouze mizí broušený hliník a přichází jednolitá šedá barva.

Zato nové integrované funkce jsou zajímavé. Pokud posíláte velké přílohy, nepřiloží se tyto k emailu jako klasická příloha, ale nahrají se do vašeho iCloud účtu a druhé straně se objeví jako odkaz v emailu. Tedy v případě, že nepoužívají Mail.app v Yosemite nebo iOS 8. V takovém případě uvidí přílohu vloženou, jako by se nic nikde nedělo.

Screenshot 2014-06-03 09.36.51

Skvělé je, že maximální velikost přílohy tak může být až pět gigabajtů, což je opravdu hodně.

Hodně zajímavě vypadá možnost „čmárat“ do obrázků, grafiky a PDF souborů přímo v mailu. Skvělé na posílání poznámek nebo korektur – přímo v Mailu tak můžete zakroužkovat či škrtnout špatnou pasáž, připsat poznámku. Vlastně totéž, co umí externí aplikace Skitch.

Screenshot 2014-06-03 09.37.03

Finder a návrat MobileMe

Screenshot 2014-06-03 09.37.34Že nevíte, co je MobileMe? To byla služba, která přecházela iCloud a její součástí bylo sdílené lokální úložiště. Tedy totéž, co dnes používáte pod značkou Dropbox, OneDrive nebo Google Drive. Nuže, s Yosemite můžete na tyto pomocníky zapomenout, chcete-li.

Nové webové úložiště se jmenuje iCloud Drive a funguje úplně stejně – jedna ze složek na vašem počítači se prostřednictvím iCloud duplikuje do všech vašich počítačů a mobilních zařízení s iOS. Je příjemné, že iCloud Drive podporuje složky, kterým se Apple doposud v iCloud úložištích bránil.

Skvělé na iCloud Drive je to, že je dostupný i na iOS zařízeních, kdy do něj mají přístup všechny aplikace, které jej podporují. Tím odpadá jedna z nevýhod iOS systému, tedy faktu, že všechny aplikace v něm měly oddělené úložiště. Více o tomto najdete v našem druhém článku věnujícím se právě novému iOS 8.

Screenshot 2014-06-03 09.37.21

Integrovaná schopnost přenášet soubory na krátkou vzdálenost prostřednictvím AirDrop je nyní funkční nejen mezi stejnými zařízeními (OS X = OS X, iOS = iOS), ale i mezi různými. Konečně tedy obrázek z telefonu pošlete přes AirDrop do počítače, z počítače do tabletu.

Mobil s počítačem si rozumějí

Jestli byl Apple vždy v něčem dobrý, pak to vždy byla integrace produktů. Lépe než kdokoli jiný uměl naučit spolu dvě zařízení fungovat. A v novém OS X Yosemite nám to dokazuje na příkladu propojení s iOS.

Screenshot 2014-06-03 09.37.51

Nejlépe vám to popíši na několika příkladech:

  • Příchozí hovor na váš iPhone vidíte prostřednictvím oznámení přímo na displeji svého Macu. Můžete jej odmítnout nebo jej přijmout a vyřídit prostřednictvím Maca (který bude fungovat jako hlasité hands-free).
  • Příchozí textové zprávy na iPhone se objeví také na Macu, kde na ně můžete odpovídat a ty se odešlou prostřednictvím telefonu.
  • Začnete psát email na telefonu nebo tabletu a automaticky se vám rozepsaná zpráva objeví na počítači, kde ji můžete dokončit. A naopak.
  • Používáte pro připojení k internetu na cestách svůj iPhone a jeho schopnosti sdílení připojení? Již jej nebudete muset zapínat ručně, vše zvládnete přímo z počítače nebo iPadu.

Testovat můžete všichni

Nuže, nastal čas na shrnutí nejčastějších dotazů:

Otázka: Kdy bude OS X Yosemite dostupný?
Odpověď: Na podzim.

Otázka: Nenajdu ho na torrentu dřív?
Odpověď: Ano, najdete.

Otázka: A co když jej nechci tahat z torrentu?
Odpověď: Pak si jej můžete zadarmo a legálně stáhnout přímo od Applu. Stačí se pouze zaregistrovat do testovacího programu OS X Beta Program a můžete si jej nainstalovat hned, jak to bude možné.

Otázka: A kdy to bude možné?
Odpověď: Apple říká, že v létě. Tedy každým dnem.

Otázka: A nezmeškám to?
Odpověď: Ale kdepak. Když se registrujete, Apple vám pošle email s informací, že testování začalo.

Otázka: A bude Yosemite opět zadarmo?
Odpověď: Ano, bude.

Otázka: Poběží Yosemite na mém počítači?
Odpověď: Ano, pokud na něm běží (respektive je schopen běžet) Mavericks.

Otázka: A jo, co je to ten Yosemite? Nějaké skály?
Odpověď: Wikipedia říká, že Yosemitský národní park (anglicky Yosemite National Park, vyslov [joʊˈsɛmɨtiː], česky též Yosemity (pomnož.)) je národní park, který se rozkládá v okresech Tuolumne, Mariposa a Madera na východě střední Kalifornie na ploše 3081 km² v horách Sierry Nevady.

Otázka: A to je všechno, já chci vědět víc!
Odpověď: To my také! A proto nás sledujte, další články o nových systémech budou přibývat a obsáhlou část najdete také v příštím čísle časopisu SuperApple Magazín, které vychází 25. června.

10 komentářů: „OS X Yosemite: vypadá to na dobrou úrodu [Představení] [Q&A]

  • avatar
    03. 06. 2014 (09:04)
    Trvalý odkaz

    Veřejná beta je pro první milion registrovanych, tak bych rekl, ze tedka je odpoved na otazku. A nezmeskam to? – Zmeškals

    • avatar
      03. 06. 2014 (09:17)
      Trvalý odkaz

      Formulář stále přijímá nové, kolega se registroval před chvílí a dostal přivítání do programu a informaci o tom, že má vyčkávat mail s údaji pro stažení. Takže buďto podmínky upravili, nebo ještě registrované bere. Uvidíme :)

      • avatar
        03. 06. 2014 (12:39)
        Trvalý odkaz

        muj odhad je, ze registrovat to pusti vsechny, otazka je kolik z nich se do toho programu dostane, kazdopadne to zjistime az casem :)

    • avatar
      03. 06. 2014 (12:33)
      Trvalý odkaz

      ja som sa registroval teraz: 03.06.2014 a 13:33:20 a slo to

  • avatar
    03. 06. 2014 (09:58)
    Trvalý odkaz

    @notifikační centrum a více sloupců: Není ten 2. sloupec určen pouze pro editování položek z toho prvního?

  • avatar
    03. 06. 2014 (17:42)
    Trvalý odkaz

    Yosemite pro mně byl symbol PowerMacka G3 – zelenýho krasavce. A teď to Apple totálně pohřbil. Zase přesun všeho směr cloud, konec hezkých efektů v OS X a náhrada hnusnym mlíkem. Ikony a semafor mi připadaj jak vystřižený z časopisu Čtyřlístek před 20 lety :-( Asi vědí proč poslední verze rozdávaj zadarmo. Za Snow Leoparda jsem rád zaplatil ale Mavericks ani tohle už mi nesmí na komp.

    • avatar
      04. 06. 2014 (12:44)
      Trvalý odkaz

      tak je otázka kdo má počítač na práci a kdo na vizuálni pohled :) .. já bral mavericks kvuli supportu více monitorů. v tomto pohledu mé očekávání splnil a jsem spokojen. .. holt je to otázka priorit :)

      • avatar
        04. 06. 2014 (14:38)
        Trvalý odkaz

        Když to je jenom oprava toho co v Lionech Apple podělal. Na Tigerovi, Leopardovi i Snow Leopardovi běhaji 2 (asi i víc) monitorů bez problémů. Nejsem profík ale občas na některý věci 2 monitory používam. Takový full screen aplikace třeba na čemkoliv na 11″ nechápu. Mít 27″ email – no žůžo přerostlej mobil.

    • avatar
      08. 06. 2014 (20:21)
      Trvalý odkaz

      Až na to, že Yosemite byl podle mě modrej, tyrkysově, tak jinak bohužel souhlas. Všechno, co dělalo Mac Macem, postupně mizí. Je mi záhadou, že se autor pouze rozplývá nad vychytávkami, ale třeba že vzhled Docku se vrací o spoustu let zpátky, ani nezmíní. Po každém updatu OS si říkám, že příští bude downgrade na SL, kterej mi vyhovoval daleko nejvíc…

  • avatar
    04. 06. 2014 (23:37)
    Trvalý odkaz

    Nainstalováno, vypadá to fakt hezky, ale je to takový dost pomalý. Mají ještě dost na čem pracovat. Dlouho jsem neviděl, aby se efekty vykreslovaly tak pomalu.

Komentáře nejsou povoleny.