Videon: povedená videokamera pro iOS [Zkušenosti]

videon icoDnešní zařízení s operačním systémem iOS jsou vybaveny dostatečně kvalitními snímači pro záznam slušného videa. Jen té nahrávací aplikaci něco k dokonalosti chybí.

Pokud svým iOS zařízením často a rádi nahráváte, zřejmě se brzy začnete zajímat o alternativní aplikaci pro záznam videa a budete hledat takovou, která nabídne o něco lepší funkce pro ovládání kvality záznamu.

Já osobně jsem podobných aplikací vyzkoušel hodně a nejvíc mě v poslední době zaujala nová aplikace Videon. Pojďme si ji představit.

Aplikace je určena primárně pro iPhony a iPody touch, její uživatelské rozhraní není optimalizováno pro iPad. Po spuštění, které je slušně rychlé, ihned přejde do módu záznamu, ve kterém sám dovolí začít ihned natáčet video – stačí jen ťuknout na příslušné tlačítko.

videon_01Mimo něj však najdete na této obrazovce ještě několik dalších tlačítek, které vás přivedou k dalším funkcím. Užitečná je například možnost pořizovat fotografie i v případě, že právě natáčíte video – pouze klepnete na tlačítko s ikonou fotoaparátu (tato funkce není podporována na všech zařízení, například na iPadu mini). Malým kolečkem v pravém spodním rohu ovládáte až pětinásobný digitální zoom, který funguje i při záznamu.

V dolní části najdete tři velmi užitečná tlačítka. To s popisem AE uzamkne expozici na aktuální hodnotě, AF uzamkne ostření a WB uzamyká vyvážení bílé. Díky těmto možnostem a případným jejich kombinacím již nebudete mít video divoce měnící světlost bez zjevného důvodu. A i když vypnete automatické ostření, stále můžete ostřit manuální klepnutím na vybraný bod na displeji.

[HTML1]

Zajímavé jsou také možnosti nastavení. Můžete si zvolit, v jaké kvalitě video nahráváte (pokud se vám například nedostává prostoru ve vašem iOS zařízení, můžete natáčet v méně náročném a stále dostatečném rozlišení 720p nebo i nižším), můžete také nastavit snímkovou frekvenci, kvalitu videa, záznam zvuku, geotagging i rychlost digitálního zoomu. A můžete také zapnout automatickou stabilizaci obrazu, která funguje o poznání lépe, než ta oficiální.

videon_02 videon_04

Nejen natáčí, ale i edituje

Ovšem natáčení je jen jednou z činností, které této aplikaci jdou, videa můžete i upravovat. Mimo klasického střihu (ořez, rozdělení, spojení) snímků na ně můžete aplikovat i nejrůznější efekty, jako je například změnu rychlosti (zrychlení i zpomalení), přehrávání pozpátku, expozici, kontrast, barevnost, saturaci, teplotu barev, „vytažení“ stínů a světel, doostření nebo změnu velikosti a kvality.

videon_07 videon_09

Výsledkem sice nemáte video s titulky a podkresovým zvukem, na jaké jste zvyklí například z kapesního iMovie, nicméně nic vám nebrání doplnit o tyto prvky video vyexportované z Videonu právě v iMovie.

Výsledná videa lze poté exportovat přímo mezi systémové fotografie, odkud je můžete snadno sdílet dál.

Aplikace Videon mě zaujala natolik, že ji používám jako výchozí videonahrávač na svém iPadu mini i přesto, že je určena pro malý displej iPhonu a nedokáže využít celou plochu zobrazovače tabletu. Její funkce, možnost záznamu v prostorově výhodnější velikosti 720p a a jeho kvalita (především výsledky stabilizace, které jsou o třídu lepší, než u původní aplikace od Applu) mi za trochu toho nepohodlní stojí.

Videon není bezplatná aplikace, zaplatíte za ni v přepočtu asi 76 korun.  Není lokalizována do češtiny.

Aktualizováno 20. 6. – Testovaná aplikace Videon dnes vyšla v nové verzi, která mimo jiné již plně podporuje iPad! A na iPadu mini již funguje možnost fotit při záznamu videa. Další novinky: zobrazení úrovně zvuku při záznamu, možnost nastavit délku záznamu, nižší zatížení systému při nahrávání, oprava chyb (pády při použití filtru Reverse).

QRCodeAplikace: Videon

Klady: možnosti ručního ovládání spousty funkcí, možnosti aplikace efektů na již nahraná videa, slušná stabilizace
Zápory: nemá nativní verzi pro iPad

Hodnocení: 4,5/5
Cena: 2,69 EUR

Kompletní fotogalerie

8 komentářů: „Videon: povedená videokamera pro iOS [Zkušenosti]

  • avatar
    19. 06. 2013 (13:01)
    Trvalý odkaz

    „Aplikace Videon mě zaujala natolik, že ji používám jako výchozí videonahrávač na svém iPadu mini“ – jak jste to myslel? Da se nekde nastavit, abych ze zamcene uvodni obrazovky nespustil systemovy fotak/videorekorder, ale jinou aplikaci? Diky za odpoved.

    • avatar
      19. 06. 2013 (13:05)
      Trvalý odkaz

      Jako výchozí – použiji jeho ikonku, když chci něco natáčet :)

      Přiznám se, že tlačítko z úvodní obrazovky jsem nikdy nepoužil. Nicméně změnit jeho přiřazení bez JB nelze :(

  • avatar
    19. 06. 2013 (17:06)
    Trvalý odkaz

    Tak jsem to nainstaloval na iP4 a není dostupná možnost focení a stabilizace obrazu

    • avatar
      19. 06. 2013 (20:46)
      Trvalý odkaz

      Podle popisu na App Store je focení při natáčení podporováno na iPhone 4s+, iPod Touch 5th+, v článku upozorňuji na nepodporování na všech zařízení. Stabilizace by v nastavení být měla – nemáte ji tam vůbec, nebo jen nejde zapnout?

      • avatar
        19. 06. 2013 (20:51)
        Trvalý odkaz

        Ale jo, možné nepodpory funkcí jsem si byl vědom, to nebyla výtka ani stížnost. To bylo spíš info pro další uživatele.
        Není tam vůbec.

      • avatar
        19. 06. 2013 (23:20)
        Trvalý odkaz

        Tak prave vydali update a uz to podporuje i ipad :-)

  • avatar
    20. 06. 2013 (13:30)
    Trvalý odkaz

    Staženo a uvidíme, jestli si místo najde. Mohl by v případě, že budu vědět, že chci natáčet, a co chci natáčet. Možnost menšího formátu a stabilizace jsou fajn. Chybí bohužel automatické spuštění záznamu rovnou se zapnutím. Na toto mám v docku RecordNow, který právě tohle umí.
    Druhý rekordér, který používám, je Prerecorder, který zaznamenává vteřiny před stiskem spouště. Ideální, když snímáte dítě, protože nikdy nevíte, kdy provede veselej pád nebo komickou figuru.
    Kdyby to všechno uměl jeden program, bylo by to super. :-)

Komentáře nejsou povoleny.