Samsung ML-2950NDR: síťová laserovka milující Macy a přírodu [Zkušenosti]

Již nějakou dobu intenzivně testujeme povedenou laserovou tiskárnu, která toho za nevelký peníz poskytne hodně. Je rychlá, tichá, úsporná a rozumí si s jablky.

V průběhu přípravy každého vydání SuperApple Magazínu je zapotřebí vytisknout velké množství papírů, ať již náhledů stránek nebo podkladů pro kontrolu a korekci. To klade velké nároky na použitou tiskárnu, která musí být nejen rychlá i při tisku obrovských objemů dat, které podklady časopisu překračují, přitom však při práci dostatečně tichá a maximálně úsporná v nečinnosti.

Samung ML-2950NDR v této zátěži obstál na výbornou. Po technologické stránce jde o černobílou laserovou tiskárnu s rozlišení 1 200 x 1 200 bodů, rychlostí tisku 28 stran za minutu, zásobníkem pro 250 listů papíru A4 a automatickou možností oboustranného tisku.

Tiskárnu můžete buďto připojit přímo k počítači prostřednictvím USB portu, nebo – což je daleko praktičtější – přímo do vaší sítě prostřednictvím běžného RJ45 kabelu. Právě chování tiskárny v síti je to první, co vás zaujme.

Tiskárnu stačí po koupi pouze rozbalit a připojit do sítě. Poté již stačí na vašem počítači spustit průvodce přidáním nové tiskárny, který ji během několika okamžiků najde a nabídne k instalaci. A je lhostejno, zda používáte Mac s operačním systémem Snow Leopard, Lion či Mountain Lion – všechny bez problémů jej uvidí přímo při přidání v Předvolbách systému, nebo jestli máte v síti počítače s Windows nebo Linuxem. Tiskárna si poradí bez problémů se všemi.

Tiskárna obsahuje vlastní procesor taktovaný na frekvenci 533 MHz, což je jistě jeden z hlavních důvodů její rychlosti. Tisk první stránky z režimu spánku (o něm více v dalším odstavci) startuje podle redakčních stopek do deseti vteřin a bez problémů zvládne vytisknou 25 jednostranných výtisků za minutu – a to nejen když do ní pošlete jednoduchý dokument z textového editoru, ale i několik desítek megabajtů velké zdrojové stránky časopisu. To vše za velmi nízkého hluku – výrobce ve svých materiálech hovoří o nepřesažení hodnoty 50 dBa.

Čím však tato tiskárna vyniká, tím jsou její úsporné režimy. Tak například můžete zapnout úsporu toneru přímo v nastavení tiskárny na svém počítači (včetně Maců), díky čemu začne tiskárna tisknou zvláštním systémem teček, díky čemu stoupne výdrž toneru na dvojnásobek. Přitom však jsou výtisky stále dobře čitelné a pokud v tomto režimu vytisknete například fakturu, nebudete se muset stydět poslat ji partnerovi.

Další možností šetření je oboustranný tisk, který ušetří při většině tisků dokumentů nemálo papíru. Při použití tohoto režimu jsme napočítali celkem 12 stran, které tiskárna zvládne vytisknou za jednu minutu.

Čím je však tiskárna nejúspornější, to je spotřeba v režimu pohotovosti. Ta je totiž tak nízká, že ji redakční wattmetr vůbec nedokáže změřit. V tomto režimu se totiž celá tiskárna vypne, a to včetně síťové karty.

Ptáte se, jak tedy může tisknout, že je úplně vypnutá? Jednoduše – tiskárna totiž vtipně využívá možností technologie Wake-on-Lan, tedy buzení po síti. Ovladač tiskárny totiž při požadavku na tisk tiskárnu po síti probudí a pošle do ní data – a to vše netrvá déle, než již zmíněných deset vteřin. A po tisku tiskárna opět poslušně usíná.

Mimo to nacházíte v průběhu používání další drobné vychytávky – například když vytisknete stránku a máte horní kryt tiskárny zavřený, nic se neděje. Nedojde k pokrčení papíru, protože ten projde tenkou štěrbinou nechanou pro tento případ v přední části. I na takové drobnosti při návrhu mysleli. Tiskárnu je možné ovládat také prostřednictvím webového prohlížeč a podporuje i IPv6.

Tuto tiskárnu je možné v nabídkách webových prodejců zakoupit za cenu pohybující se okolo dvou a půl tisíce korun, což vzhledem k jejím schopnostem působí jako přijatelná cena (ovšem se startovacím tonerem, u kterého počítejte s výdrží nejvýše 500 stran). Dodejme ještě cenu spotřebního materiálu: toner s výdrží 1 500 stránek stojí 1 356 korun, toner s výdrží 2 500 stran pak stojí 1 656 korun. To vše při nepoužití režimu pro šetření toneru, se kterým se dostanete přibližně na dvojnásobek tisknutelných stránek.

15 komentářů: „Samsung ML-2950NDR: síťová laserovka milující Macy a přírodu [Zkušenosti]

  • avatar
    05. 09. 2012 (20:41)
    Trvalý odkaz

    „V průběhu přípravy každého vydání SuperApple Magazínu je zapotřebí vytisknout velké množství papírů, ať již náhledů stránek nebo podkladů pro kontrolu a korekci.“ To je moc dobře, že máte tuto úspornou tiskárnu, protože zejména první dvě čísla časopisu se překlepy, chybějícími písmenky a někdy i hrubkami jenom hemžily. Teď už je to o mnoho lepší a vždycky na časopis netrpělivě čekám, až mi dorazí do schránky :-). Nepolevujte, je to velice zajímavé čtení.

    • avatar
      06. 09. 2012 (05:06)
      Trvalý odkaz

      Po pravdě? Před tím rokem jsme kontroly a podklady dělali čistě elektronicky a podle toho to i vypadalo – člověk lépe vnímá chyby na papíru, než na monitoru. A od třetího čísla papírově :)

  • avatar
    06. 09. 2012 (07:37)
    Trvalý odkaz

    Hmm dobrej typ, dobrej.
    Celkem dobře řešený aby se dovnitř neprášilo (nikde není nic otevřenýho – kromě vykladače vzadu).
    Jen jaksi nevím jaký je rozdíl mezi ND vs. NDR.
    Je to rozdíl v barvě šasi bílá vs. šedá?

    Nic jinýho jsem totiž nenašel.

  • avatar
    06. 09. 2012 (16:55)
    Trvalý odkaz

    Dobry den. tak jsem ji koupil nainstaloval. .na komepch mi jede pres sit..ale nevidim ji na ipadu ani na iphonu.. Nevite kde je chyba ? mela by byt tato sitova tiskarna pristupna po wifi i k temto zarizenim? dekuji

    • avatar
      06. 09. 2012 (19:18)
      Trvalý odkaz

      Tento sociální model nemá AirPrint, takže přímo ne. Jedině snad přes AirPrint Activator a tisknout jako na sdílenou tiskárnu přes zapnutý počítač.

    • avatar
      06. 09. 2012 (20:06)
      Trvalý odkaz

      Aby tiskárny byla schopna tisknou z iOS zařízení, musí podporovat AirPrint (což je de-facto proprietární technologie HP přebrandovaná jablečným názvem). Tato tiskárna ji pochopitelně z licenčních důvodů nepodporuje – pokud by podporovala i tisk přímo z iOS, bylo by to exaktně v testu uvedené včetně testů tisku z iOS. Jde o tiskárnu určenou pro tisk z počítačů, což je v recenzi i výslovně uváděno…

      Nicméně z iPhonu i iPadu je na ní možné tisknout prostřednictvím aplikace Samsung Mobile Print, kterou najdete v App Store (a o čem se výrobce přece v manuálu výslovně zmiňuje)…

  • avatar
    07. 09. 2012 (06:09)
    Trvalý odkaz

    Ješte bych se zeptal těch co mohou vyzkoušet – jaký to má driver – respektive jestli driver umí poslat data ve cmyk bez převodu do rgb.
    Pokud je driver rgb tak výsledek bývá ten, že na korekturách je černý text jako šedý.
    (bavím se teď např. o tisku z Adobe CS).
    Díky

  • avatar
    12. 09. 2012 (19:55)
    Trvalý odkaz

    A porad ten shit vytiskne 1500 listu i kdyz je na nich jen jedno slovo a zastavi se s tim, ze dosel toner? Nene, takoveho zmetka doma uz nechci, jednou stacilo.

Komentáře nejsou povoleny.