Adonit Jot Pro: ultrapřesné kreslení a psaní na iOS [Zkušenosti]

Obrovskou výhodou kapacitních displejů je možnost jejich snadného ovládání prsty. Ovšem každá výhoda bývá vyvážena nevýhodou, kterou v tomto případě představuje obtížná použitelnost jakýchkoli stylusů. Otestovali jsme Adonit Jot Pro.

Většina dostupných stylusů pro ovládání iOS zařízení se snaží imitovat lidský prst. Nemají proto žádný hrot a jejich aktivní konec je zakončen vodivou pryžovou čepičkou. Ta je silná a pro přesné psaní nebo kreslení se nehodí.

Vyrobit dotykové pero, které by mělo tenkou špičku, a přesto bylo použitelné na kapacitním displeji, je skutečnou výzvou. Kapacitní displeje již z podstaty svého určení ignorují tenké předměty, protože předpokládají ovládací prvek daleko silnější. Zřejmě nejdále se v této snaze posunulo pero Adonit Jot Pro.

[HTML1]

Jeho konstrukce je skutečně zajímavá. A nemáme teď na mysli konstrukci pera, ale jeho hrotu. Ten je celokovový a tenký, ve své spodní části není silnější než špendlíková hlavička. Jenže firmware kapacitního displeje podobně tenký předmět zákonitě ignoruje. Tuto překážku vyřešili tvůrci stylusu skutečně zajímavě – na tenký hrot nasadili průhledný plastový klobouček.

Klobouček s plochou spodní hranou klouže po displeji a simuluje tak šířku lidského prstu. Vy však díky průhlednosti stále vidíte tenký hrot, a můžete tak psát a kreslit velmi přesně. Kloubové uložení umožňuje držet pero v podstatě v libovolném úhlu a stále bude vedená čára podle vašich představ. Ideálně se tak přizpůsobí pravákům i levákům.

Nakonec jsme si nechali zajímavou vychytávku: stylus v sobě totiž obsahuje magnety, díky kterým jej lze přichytit k bokům iPadu 2 nebo 3 v místech, kde se předpokládá použití obalu Smart Cover. Zde pero nejen drží, ale dokáže iPad také vypnout.

10 komentářů: „Adonit Jot Pro: ultrapřesné kreslení a psaní na iOS [Zkušenosti]

  • avatar
    15. 08. 2012 (09:29)
    Trvalý odkaz

    Díky za recenzi – jak moc je nutné přitlačit se stylusem? Mám nějaký levný stylus z Datartu, se kterým se ale musí tak moc přitlačit, že je prakticky nepoužitelný.

  • avatar
    15. 08. 2012 (10:37)
    Trvalý odkaz

    Tlačit se nemusí, to je ok, ale píše mi to o chlup víš takže v bloku ulítávám z řádky nahoru.

    Vláďo, jak jsi to myslel s tím přichycením na bok iPadu?
    Na iPadu magneticky nedrží nikde, navíc by to v brašně apod. stejně skončilo škrábanci..
    Trochu drží na smart coveru na širší hraně témeř u přichycení samotného smart coveru, ale není to podle mě ani na přenášení v ruce..

    • avatar
      15. 08. 2012 (11:04)
      Trvalý odkaz

       Drží v případě, že nemáte nasazen Smart Cover a používají se jeho magnety. Je to myšleno na přenášení na krátké vzdálenosti nebo nebo aby se zbytečně neválelo po stole. Rozhodně ne pro přenášení v brašně nebo tak někde – v tomto duchu je to myslím popsáno i v manuálu…

  • avatar
    15. 08. 2012 (10:40)
    Trvalý odkaz

    Jo tak už to asi mám..no to je teda vychytávka..dobrá na zničení pera až někde slítne na dlažbu nebo něco tvrdého..

  • avatar
    16. 08. 2012 (07:11)
    Trvalý odkaz

    Koupil jsem si ho a největší spokojenost :)

  • avatar
    16. 08. 2012 (21:04)
    Trvalý odkaz

    Dá se stylus koupit u nás nebo jste ho kupovali přes Amazon ?

    • avatar
      16. 08. 2012 (21:06)
      Trvalý odkaz

      Odkaz na koupi je uveden ve videorecenzi, zapůjčil jej Quentin a zakoupíte jej v jeho Qstore prodejnách…

  • avatar
    17. 08. 2012 (21:08)
    Trvalý odkaz

    Proč jste stylus raději neporovnali s konkurenčním od Dagi které vyjde levněji má i náhradní plošky a píše stejně dobře? Navíc jsem na obě pera upozorňoval už před půl rokem tak zaplať panbůh že si alespoň toto dražší možno koupit u nás.

Komentáře nejsou povoleny.