Nový iPad: ten, na který budete dnes stát frontu [Zkušenosti]

Právě dnes dopoledne začne v Česku prodej nového iPadu. Pojďte si přečíst naše zkušenosti s touto novinkou.

Jestli něco umí Apple dobře, pak je to umění dávkovat technologické novinky uživatelům pěkně postupně. Apple neudělá naprosto dokonalý produkt hned napoprvé, jenže jeho produkty vždy jako dokonalé působí. A každá další revize pak přidá přesně ty funkce, které vám až doposud až tolik nescházely, ale bez kterých od chvíle, kdy je poznáte, již nebudete moci být.

Úplně stejné je to také v případě nového iPadu. Ten je sice z mnoha úhlů pohledu v podstatě shodný s předchozím iPadem 2, jenže je to právě z těch úhlů, kterými se na produkt nedíváte. Tak například si zřejmě nepřipustíte, že procesorový výkon je u iPadu 2 naprosto shodný, jako v případě nového iPadu (pro přehlednost mu budu nadále v tomto textu říkat iPad 3, i když nejde o zcela přesné označení) a pokud čekáte zrychlení svých oblíbených aplikací, nákupem trojky si ve spoustě případů příliš nepolepšíte. Proč si toho skoro ani nevšimnete? Protože Apple to vše zabalil do úžasného displeje, kolem kterého se vše točí. A takových drobností bychom ještě pár našli. Ale vše postupně.

V rytmu Retiny

Začneme ale prvním dojmem. Ten získáte hned na prodejně, pokud nebudete té odvahy, abyste si iPad koupili bez osahání přes webový obchod. Proč odvahy? Protože tak přijdete o ten prvotní WOW efekt způsobený novým displejem a vším okolo. Zažijete jej sice až později při vybalení z krabice, ale to už prostě není ono. Samotné balení je totiž vlastně úplně stejné, jako v případě iPadu předchozí generace a nic nového nepředvádí. Mimo samotného iPadu tak v balení najdete synchronizační kabel, síťovou rychlonabíječku, několik základních manuálů a pokud budete dobře hledat, dopátráte se i obvyklých samolepek s logem společnosti Apple.

Svůj nový iPad můžete nedočkavě vyrvat z krabice ihned po nákupu, protože jej lze ihned začít používat. Nejenže je prodáván se slušně nabitým akumulátorem, ale také již ke svému uvedení do provozu nepotřebuje připojení k počítači, jako tomu bylo dříve. Můžete jej tak okamžitě vybalit, spárovat se svým Apple ID účtem či si nový pořídit a okamžitě jej začít používat. A garantuji vám, že podobnou nedočkavostí budete pohlceni a jen ti nejsilnější z vás zvládnou donést iPad nerozbalený až domů.

Samotný iPad 3 se na první pohled od starší dvojky v ničem neliší. Je sice o milimetr silnější a o pár desítek gramů těžší (kompletní technické parametry najdete zde), ale pokud nemáte v oku laserový mikrometr a trénovanou ruku, nepoznáte to. A to ani v případě, že oba modely budete porovnávat přímo mezi sebou: zde se budete muset opravdu hodně soustředit. Kolega však tvrdí, že rozdíl v hmotnosti mezi iPadem 2 a iPadem 3 pozná i se zavázanýma očima.

Vše, nač jste z iPadů zvyklí, zůstává na svém místě. Domácí kulaté tlačítko ve středu kratší hrany, pod ním umístěný klasický Apple Dock konektor, zapínací tlačítko i tlačítka pro změnu hlasitosti a přepínač zámku rotace displeje nebo zvukového výstupu (to v závislosti na vašich nastaveních). Nic z divokých představ blogerů v podobě slotů pro paměťové karty nebo microUSB konektorů se skutečností nestalo.

A je to tady, nastal ten slavnostní okamžik, kdy po zběžném prohlédnutí exteriéru svou novou trojku zapínáte. Trvá to jen okamžik, než se na displeji objeví první grafika a vy chvíli přemýšlíte, zda nejde jen o fotografii položenou pod lesklým sklíčkem. Až první přejetí prstem přes odemykací slider a jeho plynulá animace s jistotou potvrdí, že o žádnou fotku nejde.

Pokud nemáte zkušenost s iPhony nebo iPody touch osazenými Retina displejem, budete uchváceni tou jemností a budete zkoušet, zda skutečně žádný z bodů neuvidíte. Pravděpodobně uvidíte, pokud dáte tablet dostatečně blízko k očím. Ale mezi námi – kolikrát se při běžném použití budete dívat na displej z této vzdálenosti?

Avšak i v případě, že jste na Retinu na iPhonu zvyklí, budete iPad  a jeho displej jen tak zkoumat. Protože na takhle velké ploše vše vypadá tak nějak jinak, tak nějak více neuvěřitelně. A také jak by ne, vždyť na ploše několika málo decimetrů čtverečních máte rozlišení o pořádný kus větší, než na své domácí plazmě zabírající nemálo vašeho obytného prostoru.

A víte co? V tuto chvíli se zastavte a jen se kochejte. Vaše oko si totiž za chvíli na jemnost displeje zvykne a bude jej brát jako něco samozřejmého a tento okamžik úžasu již po druhé nezažijete. Tedy alespoň ne v tomto stejném rozpoložení.

Zažijete jej však opačným směrem. Pokud totiž vezmete po čase stráveném s iPadem 3 některý z předchozích modelů, seznáte, jak strašně hrubý jeho displej je a budete se těšit na návrat zpět ke své trojce.

Jen pro pořádek dodejme, že Apple trochu vylepšil čitelnost na slunci, při kterém se podsvícení dokáže velmi dobře poprat se všudypřítomnými odlesky. A také u modelu, který máme k dispozici, je patrné horší podání černé barvy a velmi tmavých odstínů.

Bratři s téže srdcem

Nyní, když již nadšení novým displejem opadlo, začnete s novým iPadem pracovat. Nainstalujete Twitter, Facebook, aktivujete emailový účet a prohlédnete si několik webových stránek. A začnete mít podezření.

Pokračujete v používání a vyzkoušíte si práci s fotografiemi v mobilním iPhotu a sestříháte několik filmů v iMovie. A podezření bude sílit.

Jaké že je to podezření? Bude vám podezřelé, že vlastně nic není rychlejší, než bylo na iPadu 2. A máte pravdu – výkon obou tabletů je shodný. A vaše pocity potvrdí také výkonností testy, které vše podtrhnou nevyvratitelnými čísly. A narazíte také na aplikace, které jsou vinou nutnosti pracovat s vyšším rozlišením na trojce o něco pomalejší, než na iPadu 2.

Čím je to způsobeno, ptáte se sami sebe. Vždyť prý je nový iPad dvakrát rychlejší, než dvojka! A taky že ano, jen to hned tak nepoznáte. Proč? Protože o nárůst rychlosti se jedná v podstatě pouze graficky u náročných činností. Pokud spustíte náročnou hru, poběží plynuleji než na dvojce a pokud je již novému iPadu přizpůsobena, bude vypadat úchvatně.

Jak to tedy je? Jednoduše, mnoho napovídá již název procesoru použitého v novém iPadu. Označení A5X se více než výmluvně hlásí ke procesoru A5 použitém v iPadu 2. A mezi těmito procesory je – zjednodušeně řečeno – rozdíl pouze v oblasti grafické karty. Procesor samotný je stále dvoujádrový a jde o stejná jádra, jaká jsou v procesoru A5 druhého iPadu a reálně je jejich rychlost srovnatelná. Proto činnosti, které závisí na procesoru, běží na obou iPadech stejně rychle.

Naopak oba procesory se liší v grafické části, kde má A5X rovnou čtyři grafická jádra, zatímco A5 má jen dvě grafická jádra. V obou případech jde o shodné typy grafických jader s označením PowerVR SGX543Mx. A sám Apple uvádí, že jde o procesor vyvinutý pro Retina displej.

Postupme ale dále. Zatímco A5 v sobě obsahoval přímo vestavěnou operační paměť typu DDR2 o velikosti 512 MB, nový Apple A5X procesor žádnou integrovanou paměť neobsahuje. V případě iPadu 3 je paměť osazena samostatně ve dvou samostatných čipech typu o celkové kapacitě 1 GB. I zde jde o paměť typu DDR2.

Pokud tedy plánujete přestoupit z iPadu 2 na iPad 3 a očekáváte výrazné zrychlení celého přístroje při normální práci, ušetřete si zklamání a neočekávejte jej. Naopak zvýšený grafický výkon – tedy alespoň ve hrách – nepřehlédnete a dvojnásobek operační paměti poslouží pro uchování většího množství aplikací v paměti.

Tablet místo kamery

Již jsme probrali vzhled, displej, výkon i hardwarovou výbavu. Nastává tak čas na druhé nejlepší vylepšení iPadu, jaké Apple přinesl (ano, prvním nejlepším vylepšením je Retina displej). Hovořit budeme o zadní kameře.

Možnost fotografování a natáčení videa v rozlišení 720p dostal až druhý iPad v pořadí, původní iPad byl zcela zbaven fotografických schopností. Apple u iPadu osadil stejnou zadní kameru, jakou použil v levném multimediálním přehrávači iPod touch a iPadu tato volba vůbec neprospěla. Ta kamera je totiž opravdu špatná a zatímco se dá v dobrých světelných podmínkách použít pro natočení krátkého webového videa, fotky dělala vždy spíše mizerné.

A Apple si byl toho vědom a proto do iPadu 3 dal kameru zcela jinou. Použil technologii, kterou si ověřil na posledních modelech iPhonů a která dovoluje nejen pořizovat snímky s překvapivě vysokou kvalitou obrazu i ve velmi špatných podmínkách, ale pro natáčení videa zvýšil použitelné rozlišení a přidal vestavěné odstranění třesu.

To funguje na digitálním principu a jeho výsledky jsou více než překvapivé. Za výsledné video, které se do iPadu ukládá v nejvyšším rozlišení 1080p, se tak nemusí stydět leckterá jednoúčelová HD kamera střední třídy.

A v oblasti superlativů se budeme pohybovat také při hodnocení fotografií. Snímač je pětimegapixelový, což je pro běžné potřeby více než dostatečné rozlišení. Kresba je velmi pěkná, i na základní ISO je sice viditelný šum, nicméně nežehlí se detaily a šum není barevný – takže příjemný, akceptovatelný šum.

Barevnost není úplně košer, je to taková ta barevnost typu CMOS snímač za pár peněz, což vzhledem k jeho velkosti odpovídá. Ale neurazí a dá se opravit. První je alibismus, na druhé většina uživatelů neslyší.

Na rozdíl od videa vykazují fotografie mnohem vyšší dynamiku – tipoval bych to na standardních 5 EV. Firmware zbytečně nedělá přepaly, masivně nedoostřuje a ani brutálně neredukuje šum.

Docela mě překvapila malá míra přezáření ze světel do stínů a skoro absence chromatické vady (což spolu poměrně úzce souvisí). Digitální zoom samozřejmě nestojí za nic.

Závěr je asi takový, že se docela dost povedla optika, hodně se povedla snímací sekce (snímač, firmware a další věci, které se podílí na uložení snímku do JPEGu), a zkrátka se ve své kategorii jedná o nadprůměrný stroj.

O přední kameře se raději ani vyjadřovat nebudeme, protože i v iPadu 3 najdeme nekvalitní kamerku s pouhým VGA rozlišením. Ovšem vzhledem k jejímu určení pro provádění videohovorů k ní dodávám jediné: budiž.

Místo! My chceme místo!

Ruku v ruce s podporou HD videa i vysokého rozlišení ve hrách a aplikacích jde také úložný prostor. A zde jsem trochu rozpačitý: zatímco výkon iPadů stoupá, počet pixelů stoupá, velikost pořizovaných fotek i rozlišení videa stoupá, úložného prostoru máme pořád stejně. V této oblasti se jakýkoli vývoj naprosto zastavil, a je to obrovská škoda.

iPad totiž zakoupíte v kapacitách 16 GB, 32 GB a 64 GB. To byly hodnoty přiměřené prvnímu iPadu, který nefotil, video neuměl a přišel na trh před dvěma roky. Nyní tu máme třetí iPad, který fotí pětimegapixelové fotky a nahrává video v datově supernáročném rozlišení fullHD a jehož grafika ve všech aplikacích zabírá vinou podpory Retina displeje násobně více prostoru. A jen iOS si zabere pro sebe celý gigabajt.

I na první pohled jednoduché aplikace, jako je například mobilní iMovie, nyní zabírají téměř půl gigabajtu úložného místa. Stačí tak nainstalovat několik základních aplikací, například Twitter, Facebook, balíky iLife a iWork a rázem máte obsazeny téměř čtyři gigabajty prostoru. K tomu několik her, trocha hudby a jste na limitu šestnáctigigabajtové verze. K čemu pak je vám fullHD kamera, když ta videa nemáte kam uložit.

Osobně tak nezměněné kapacity úložného prostoru považuji za největší zklamání z nového iPadu. Vzhledem k dnešním potřebám a výrobním možnostem by tak odpovídaly spíše kapacity 32 GB, 64 GB a 128 GB. Jenže bohužel.

Pokořil fyzikální zákony?

Hovoří se o tom, že se nový iPad přehřívá. Neřekl bych ale, že „přehřívá“ je to správné slovo. Při náročnější činnosti (export videa nebo náročná hra ve spojení s maximální úrovní podsvícení) v zadní části topí o poznání více, než iPad 2, který se tepelně téměř neprojevoval. Nejde tedy o klasické přehřívání, tedy vysoká teplota vedoucí k nestabilitě či vypnutí přístroje. Zkrátka čtyři grafická jádra ve stejném čipu více tepla vyprodukují.

Celá aféra je způsobena tím, že iPad je hliníkový. Hliník má velmi dobrou tepelnou vodivost a tak má vždy na omak nižší teplotu než lidské tělo. Logicky má pokojovou teplotu, jen při doteku lidské tělo rozvádí po povrchu a “studí”. iPad 3 dosahuje stejného efektu a může se stát, že “hřeje”, prostě proto, že dosahuje ne pokojové teploty, ale teploty lidského těla. Krásně popsáno je celý jev popsán zde (anglicky).

Přiznám se, že kdybych si o této „vlastnosti“ nepřečetl na zahraničních diskusních fórech, nepřišlo by mi to. Je to způsobeno dílem tím, že iPad používám v koženém pouzdru a dílem tím, že ani mimo pouzdro mi toto zahřívání nepřišlo nijak dramatické. Je to proto, že jsem v posledních týdnech vystřídal také několik tabletů s Androidem a převážná většina z nich topila i při obyčejném prohlížení internetu více, než to kdy dokázal iPad 3?

Ruku v ruce s výkonem a zahříváním jde také spotřeba elektrické energie. Ta je v podstatě dvojnásobná, než v případě předchozího iPadu. Nový displej i procesor se čtyřmi grafickými jádry potřebuje ke svému životu výrazně více šťávy. I přesto však iPad 3 vydrží na akumulátory stejně, jako iPad 2. Tedy papírově – osobně bych řekl, že je výdrž tak o necelou hodinku slabší, než u dvojky a provedený benchmark mi dal za pravdu. Ale stále je výdrž nadprůměrná, takže zde není co řešit.

Apple této výdrž dosáhl osazením akumulátoru, jehož kapacita je v podstatě dvojnásobná ve srovnání s tím osazeným v druhém iPadu. Vzhledem k dostupnému prostoru uvnitř tabletu je až s podivem, že sem dokázali inženýři z Cupertina takovou kapacitu namačkat.

Se zvýšenou spotřebou se setkáte se zajímavý úkazem. Nový iPad má v zátěži jako celek natolik vysokou spotřebu, že pokud je ve stejné době připojen k napájení, přeruší se po dobu tohoto zvýšeného odběru dobíjení akumulátoru a pouze se napájí. Jakmile zvýšená zátěž pomine, nabíjení se objeví.

Je otázkou, proč Apple nepřidal k iPadu nabíječku s větším výkonem. Na druhou stranu je tento jev nepříliš častý. Tedy alespoň v mém případě se běžně neobjevuje a musím se opravdu hodně snažit, aby se mi jej podařilo vyvolat. Vzhledem ke kapacitě akumulátoru jako takového se připravte na zvýšenou dobu nabíjení prostřednictvím nabíječky a připravte se na téměř nekonečné dobíjení z USB portu přenosného počítače.

A před samotným závěrem budu hodně zlý a datové možnosti iPadu trochu odbudu. Proč? Protože o podpoře úžasně superrychlého mobilního připojení LTE si můžeme v našich končinách nechat jen zdát a ani jej nemáme jak vyzkoušet či jinak otestovat. A téměř si troufám, tvrdit, že v době zavedení LTE v Česku bude z iPadu 3 muzejní exponát.  Spokojím se tak s konstatováním, že iPad 3 vyždímá možnosti českých mobilních sítí na maximum, brzdit vás rozhodně nebude. A úplně stejně si neužijete také hlasového zadávání textu diktováním v češtině.

Ale abych nebyl zas tak úplně ošklivý: možnost sdílení internetového připojení z iPadu ostatním zařízením často oceníte.

Finální rozdělovník

Dostáváme se k samotnému závěru a k tomu, jak se vlastně nový iPad používá a jestli si jej koupit nebo ne.

Pokud vás zajímá jeho použitelnost, pak je na velmi dobré úrovni a je to nejlepší iPad, jaký tu doposud byl. Naše zkušenosti s používáním získané za téměř dva týdny jste právě dočetli, ale není všemu konec. iPad 3 budeme i nadále používat a připravíme po čase také dlouhodobé zkušenosti s tímto zajímavým produktem. Uvidíme, kolik kostlivců má jablečný tablet schovaný ve svých skříních a jestli na nás některý z nich časem vypadne.

A koupit iPad, nebo nekoupit? Víte, mám v hlavně hned několik možných scénářů:

Jestli jste až doposud čekali na ten pravý iPad, tady ho máte. Jeho koupí nebudete litovat a vzhledem k jeho hardwarovým parametrům (a zde opravdu hodně myslím na velikost operační paměti) bude schopným společníkem po několik dalších let. Bez větších obav do něj své peníze uložte.

Pokud máte hlouběji do kapsy a až tolik vás netáhnou hry a oželíte ten úžasný displej, chybu neuděláte ani s nákupem iPadu 2. Ten totiž zůstává v nabídce i nadále za cenu, která je více než příjemná. I když je zde pravděpodobnost – a osobně tipuju, že se tak začne stávat na sklonku tohoto roku – že se začnou objevovat aplikace (tedy především hry), které nebude možné na starším modelu úspěšně použít. Tedy podobný stav, který již nyní začínají pociťovat uživatelé iPadu první generace.

Původní iPad jej totiž otázka sama pro sebe. Má poměrně málo operační paměti (jen čtvrtinovou ve srovnání s iPadem 3) a mnoho současných aplikací při náročnějších činnostech padá případně není pro tento model vůbec uvolněna. Myslím si, že v tomto případě nastává rozumný důvod, proč svůj dva roky starý tablet před dále v rodině (a to si pište, že vaši potomci vám budou velmi vděční) a koupit si trojku. Je mnoho uživatelů, kteří v případě Apple produktů cíleně přeskakují sudé generace. Ovšem pokud pro vaši činnost jednička stále dostačuje a nové aplikace vás nezajímají, nemusíte se bát u ní zůstat. Ještě chvíli poslouží.

Co však v případě, že máte iPad 2? Rychlostně si při běžných činnostech nepolepšíte. Ve hrách si však polepšíte vizuálně hodně a vše vypadá tak nějak lépe. Vy máte to rozhodování nejtěžší a v podstatě se pro vás smrskne na rozhodování retina ano nebo ne? Pokud ji mít nemusíte, neměňte, ušetříte a některé aplikace budete mít rychlejší.

A pak je tu ta poslední možnost: chcete jej. Strašně moc jej chcete mít. Používat. Kochat se jeho displejem. Natáčet videa a fotit fotky. Prostě jej mít. Vlastnit jej. Tak víte co? Prostě si jej běžte dnes osahat a jeden si kupte.

 

37 komentářů: „Nový iPad: ten, na který budete dnes stát frontu [Zkušenosti]

  • avatar
    23. 03. 2012 (01:58)
    Trvalý odkaz

    Tak musím říct že se mi tyto krátkodobé zkušenosti četly ze všech podobných nejlépe..
    Zajímalo by mě ještě, jestli displej trpí neduhy jako předchozí generace, a to mírné žloutnutí na okrajích displeje viditelné na bílém podkladu  a „prosakování“ podsvícení na okrajích viditelné na tmavém podkladu (viditelné u pruhů při přehrávání videa).

  • avatar
    23. 03. 2012 (06:09)
    Trvalý odkaz

    Musim ze naprosto skvele napsana recenze ;) mam ipad 2 64gb, a memit tak velkou pamet, ale nejakych 16gb, tak bych do noveho ipadu sel, minimalne 32gb, takhle dekuji za potvrzeni ze vyhoda a Woow noveho ipadu je hlavne v retina displeji.
    Tak muzu setrit na novy iphone ;)
    OT: a vas magazin je taky super ;)

  • avatar
    23. 03. 2012 (06:09)
    Trvalý odkaz

    Musim ze naprosto skvele napsana recenze ;) mam ipad 2 64gb, a memit tak velkou pamet, ale nejakych 16gb, tak bych do noveho ipadu sel, minimalne 32gb, takhle dekuji za potvrzeni ze vyhoda a Woow noveho ipadu je hlavne v retina displeji.
    Tak muzu setrit na novy iphone ;)
    OT: a vas magazin je taky super ;)

  • avatar
    23. 03. 2012 (06:17)
    Trvalý odkaz

    Skvele napsane … mel bych dotaz na to nataceni videa … jde pouze 1080p nebo se da nastavit i predesle 720p? A kolik zabira 1 minuta videa MB? A je video nejak omezene? Myslim co do delky? Nebo muzu natacet az do cele zbyvajici kapacity pristroje?

  • avatar
    23. 03. 2012 (07:28)
    Trvalý odkaz


    I když je zde pravděpodobnost – a osobně tipuju, že se tak začne stávat na sklonku tohoto roku – že se začnou objevovat aplikace (tedy především hry), které nebude možné na starším modelu úspěšně použít “

    A co vas vede k tomuto tvrzeni? Problem s RAM nebo grafickym vykonem? To druhe asi stezi, protoze ten vykon, co ma novy iPAD „navic“, spolkne prave to vyssi rozliseni. 

    • avatar
      23. 03. 2012 (08:26)
      Trvalý odkaz

      Ano, obávám se toho vinou nevelké paměti. Tipnul bych, že si vývojáři velmi rádi zvyknou na to, že mají paměti dostatek a iPad 1 zkrátka jako starší zařízení přijde zkrátka…

      • avatar
        23. 03. 2012 (09:51)
        Trvalý odkaz

        Původní iPad má opravdu málo RAM. Jsou s tím problémy defakto od nástupu iOS 4 a teď se nejspíš zabije úplně.

      • avatar
        24. 03. 2012 (07:31)
        Trvalý odkaz

        ALe vy mluvite o IPADU 2, nikoliv o IPADU 1.

        • avatar
          24. 03. 2012 (07:35)
          Trvalý odkaz

          Ano, i u něj očekávám časem obdobný vývoj, jen to bude o něco později. Jednička je pro mnoho aplikací „za zenitem“ už nyní, okolo vánoc u náročných grafických her bych tipnul, že budou problémy i u dvojky…

      • avatar
        24. 03. 2012 (07:32)
        Trvalý odkaz

        „Pokud máte hlouběji do kapsy a až tolik vás netáhnou hry a oželíte ten úžasný displej, chybu neuděláte ani s nákupem iPadu 2. Ten totiž zůstává v nabídce i nadále za cenu, která je více než příjemná. I když je zde pravděpodobnost – a osobně tipuju, že se tak začne stávat na sklonku tohoto roku – že se začnou objevovat aplikace (tedy především hry), které nebude možné na starším modelu úspěšně použít. Tedy podobný stav, který již nyní začínají pociťovat uživatelé iPadu první generace. “

        Z toho je jasne, ze se obavate, ze uzivatele iPADU 2 zacnou brzy pocitovat problem s pameti. A to je vec, ktera si nemyslim, ze nastane tak rychle.

        • avatar
          24. 03. 2012 (18:45)
          Trvalý odkaz

          Bavíme se ale o hrách. Myslím, že na kancelářské aplikace, časopisy, knihy, atd…. dvojka bohatě postačí ještě na několik let. 256 u jedničky je málo a mě už od iOS5 padalo 80% aplikací. Jednička byla opravdu slaboučká. Navíc lze předpokládat, že kancelářské Aplikace již o mnoho náročnější nebudou. Takže můj verdikt: kdo nehraje hry nebo jen minimálňe vystačit by si s dvojkou… Kdyby nebylo displeje… To je masakr!!!!

    • avatar
      23. 03. 2012 (14:49)
      Trvalý odkaz

      Zcela upřímně, optimalizovat i sebemenší a navenek jednoduché aplikace pro starší zařízení je otrava. Mnohdy je to na úkor kvality. Je třeba si uvědomit, že těch 256MB je sdílených, jak pro grafiku, tak systém a aplikaci. Taky bych se nedivil, pokud vývojáři budou podporovat jen druhou a třetí generaci. Ono z těch 256 má pro sebe vývojář kolem 98MB na všechno…

      • avatar
        24. 03. 2012 (07:33)
        Trvalý odkaz

        Ale pan Janecek onen brzky problem s pameti vztahnul na IPAD 2, nikoliv na iPAD 1 :-)

  • avatar
    23. 03. 2012 (08:26)
    Trvalý odkaz

    Pekné čítanie na piatkové ráno. Pekne zhodnotené pre a proti…. Veľmi dobrá recenzia a reálne zhodnotenie v praxi….

  • avatar
    23. 03. 2012 (09:49)
    Trvalý odkaz

    Toto byl asi nejlepší članek co sem zde četl. Díky.

  • avatar
    23. 03. 2012 (13:14)
    Trvalý odkaz

    Snad první pořádná recenze, kterou jsem na internetu četl, konečně! Většinou jsou to jen opsané, stokrát omleté nové parametry jako rozlišení, váha atd.  Ty si každý gramotný člověk najde na apple.com sám. To, co člověka nejvíc zajímá, zkušenosti, však většinou skoro chybí. A proto dík za tenhle článek!

  • avatar
    23. 03. 2012 (16:08)
    Trvalý odkaz

    Uvažoval jsem o iPadu 2 za zvýhodněnou cenu, ale po tom co jsem viděl nový iPad, tak už chci ten a za display si připlatím. Jde o můj první iPad, mít dvojku, tak bych asi neměnil, těm co jsou v té situaci nechoďte se dívat na trojku ;-) Jen dotaz ke kapacitě chci 3G kvůli pohodlí a GPS to cenu samo o sobě zvedá. Bude mne 16 GB hodně omezovat? 

    • avatar
      23. 03. 2012 (19:09)
      Trvalý odkaz

      Tak za sebe můžu říct, že 16GB není optimální, doporučuju minimálně 32GB. Jen pro nově optimalizované aplikace pro nový iPad bude potřeba 3x více prostoru než dříve, podívej se jaký prostor ti zabírají a vynásob to třemi. Pokud používáš iTunes Match tak asi víš, že se skladby streamujou a zároveň ukládají. Může nastat velmi nepříjemná situace, kdy ti v polovině tvého nejoblíbenějšího alba vyskočí hláška, že pro další skladbu tu není zkrátka místo :)

      • avatar
        25. 03. 2012 (08:40)
        Trvalý odkaz

        Souhlasím, ale jedním klikem ze správy úložiště se dají takto stáhnuté Matchnuté skladby zase z iPřístroje odmazat pro uvolnění místa v něm.

        • avatar
          25. 03. 2012 (16:18)
          Trvalý odkaz

          Dobré vědět, je to asi nejjednodušší řešení. V iTunes se to dá řešit smart playlistem umístění-je-v tomto počítači, druh média-je-hudba.

  • avatar
    23. 03. 2012 (19:32)
    Trvalý odkaz

    Redakce asi nemela new ipad v ruce k dnesnimu dni ani O2 ani vodafone nepodporuje osobni hotspot volba neni dostupna.

    • avatar
      23. 03. 2012 (19:35)
      Trvalý odkaz

      To ale nic nemeni na faktu, ze iPad tuto funkci obsahuje a v podporovanych sitich funguje vyborne…

      • avatar
        26. 03. 2012 (19:16)
        Trvalý odkaz

        No, ale to nám je platné, jak mrtvýmu šála. Které to jsou?

        • avatar
          28. 03. 2012 (01:17)
          Trvalý odkaz

          To je dotaz, který by měl spíše mířit na mobilního operátora, kterému platíte za služby…

  • avatar
    23. 03. 2012 (22:31)
    Trvalý odkaz

    This message is writed by my iPad with Czech Republic region. It’s works very good. It’s absolutely cool

  • avatar
    24. 03. 2012 (16:19)
    Trvalý odkaz

    Vlado, prosim vas, robili ste aj nejaky test WiFi pripojenia? Myslim aj ine, ako tu svoju vlastnu, doma :) Po internete sa da najst niekolko webov, kde sa ludia stazuju na zhorseny prijem WiFi a problem konektivity novych iPadov. To by ma mohlo odradit daleko skorej, ako zbytocne rozmazavany „overheating issue“

  • avatar
    24. 03. 2012 (18:53)
    Trvalý odkaz

    Tak moje první zkušenosti s trojkou:
    – ten displej je neskutečný. Jednička jde z domu až v pondělí a to srovnání je hrozné. Řeknete si, jak jste se na to mohli dívat a nevadilo Vám to. Rwtina je prostě nádhera
    – rychlost proti jedničce je parádní! To je ohromný skok
    – trošku topí, vadí mi to spíš, že na to nejsem zvyklý, ale jedničku jsem měl v tom Applím pouzdru, tak kdo ví, jestli taky občas nezatopil… Každopádně není to tak hrozné, jak jsem občas někde četl…

    Jako majitel jedničky mohu napsat jedno: pro ně je to skoro nutnost, a jen doufám, že mi nyní vydrží aspoň 3 roky a ne dva:-/ ztráta hodnoty je 6tis. ročně u 64GB WiFi verze, ale 16GB fakt neberte, budete nadávat na nedostatek místa.

  • avatar
    24. 03. 2012 (21:50)
    Trvalý odkaz

    dakujem velmi dobry clanok, som spokojny uzivatel iPad2 ale v clanku spominate ze vam rukamy preslo aj android tablety, velmi rad by som bol aj za clanok o porovnani iOS a Android tabletov od cloveka kto mal realne skusenosti s oboma OS. dakujem

  • avatar
    24. 03. 2012 (23:56)
    Trvalý odkaz

    „Bratři s téže srdcem“

    Ehm. S týmž…

  • avatar
    26. 03. 2012 (07:03)
    Trvalý odkaz

    Mohu jen dotázek jak zprovoznit hlasové diktování textu (angličtina mě nevadí) já jen, že ikonu mikrofonu na klávesnici nemám a to ani, když mám Ipad v anglickém jazyce

    • avatar
      26. 03. 2012 (10:24)
      Trvalý odkaz

      Je potrebne mat navolenu anglicku klavesnicu a byt na internete.

  • avatar
    27. 03. 2012 (21:30)
    Trvalý odkaz

    mé poznatky jsou mírně odlišné…
    Displej mi tak převratný nepřipadal a to dělám s fotografiemi. Na 100% zvětšení bylo vše stejné. Patrné bylo lepší podání barev a lepší černá a hlavně také lepší odezva takřka neznatelná na ISP. Ale jemnost mi připadala dostatečná u předchozí generace obvzlašť nemáteli displej až u nosu. Ale čím déle retinu vlastním a dívám se na stejný obsah tím více ji oceňuji.
    Rychlost 3gen je větší stačí se podívat na test CeneTu. Obvzlášť při enkodování videa v iMove a pravděpodobně i jinde např spracování fotografií. Záleží jak která aplikace využívá GPU či CPU. Stahování přes wi-fi je také rychlejší.
    iPad3 se dá opravdu slušně roztopit. Ale jen pokud napálíte podsvícení na max. k tomu přidáte dobíjení a spustíte si k tomu všemu ještě něco náročného např.3D hru. Ve většině případech je chlandý či teplý což je mnohdy i příjemnější než studený hliník :) 
    A ještě vám zbývá při oné topící kombinaci otočit iPad kdy je z druhé strany chladný ;) s pouzdrem je to úplně nepodstatné.
    V příštím iPadu bych ocenil hmatové snímání ať je tu zase něco opravdu nového.

  • avatar
    27. 03. 2012 (21:33)
    Trvalý odkaz

    ještě jsem opoměl 3g. Je drobet línější ne po updatu na 1gen a co je horší po uspání iPadu se nelze připojit ač mám signál. Musím iPad restartovat. Ale občas se to probere.

  • avatar
    27. 03. 2012 (21:33)
    Trvalý odkaz

    ještě jsem opoměl 3g. Je drobet línější ne po updatu na 1gen a co je horší po uspání iPadu se nelze připojit ač mám signál. Musím iPad restartovat. Ale občas se to probere.

Komentáře nejsou povoleny.