O možnostech řetězení Thunderbolt monitorů

Z popisu technologie Thunderbolt je zřejmé, že podporuje řetězení více zařízení. Jak je však tomu v případě nových Thunderbolt monitorů?

Zcela nové 27″ Apple Thunderbolt Display monitory, jejichž podrobné představení najdete v článku Apple Thunderbolt Display: ultimátní dokovací stanice, začal být teprve v těchto dnech dostupný zákazníkům. Společně se zahájením těchto prodejů se začaly objevovat první zkušenosti uživatelů s tímto produktem, a také přímo Apple zveřejnil nový servisní dokument, kde přesně uvádí, jaká zapojení jsou funkční s konkrétními modely a které nikoli.

V dokumentu se uvádí, že všechny počítače v současnosti vybavené Thunderbolt konektorem mohou být rozšířeny o nejvýše dva tyto monitory, jen s výjimkou modelů MacBook Air. Jak již víte z našeho dřívějšího článku, obsahují tyto tenké počítače ořezanou verzi Thunderbolt rozhraní.

Rozdíl v podpoře je v tom, kolik kanálů daná implementace Thunderbolt portu obsahuje. Zatímco modely MacBook Pro, Mac mini a iMac obsahují dvoukanálovou, v MacBoocích Air je pouze jednokanálová implementace a pro připojení víc než jednoho monitoru zde není k dispozici dostatečná datová kapacita.

Z dokumentu se také dovídáme, že za již zapojený Thunderbolt displej není možné připojit klasický monitor či redukci s Mini DisplayPort konektorem, přestože po zapojení přímo do počítače fungují. Avšak první zkušenosti některých zákazníků toto tvrzení Apple vyvrací.

U jednotlivých model pak podpora vypadá takto:

  • Mac mini (model Mid 2011) 
    lze připojit dva Thunderbolt monitory, navíc modely vybavené grafickou kartou AMD mohou současně připojit také třetí monitor přes rozhraní HDMI
  • MacBook Pro (model Early 2011)
    lze připojit dva Thunderbolt monitory, avšak po připojení druhého monitoru k 13″ modelu dojde k odstavení vnitřního displeje MacBooku
  • iMac (modely Mid 2011 & Late 2011)
    lze připojit dva Thunderbolt monitory, což platí i pro modely osazené dvěma Thunderbolt porty
  • MacBook Air (model Mid 2011)
    lze připojit jen  jeden Thunderbolt monitor

Nové Thunderbolt displeje již míří do redakčního testlabu, kde je podrobíme důkladnému testu včetně připojování dalších periferií.

8 komentářů: „O možnostech řetězení Thunderbolt monitorů

  • avatar
    20. 09. 2011 (07:37)
    Trvalý odkaz

    Takže ten obrázek nahoře vlastně lže, když po připojení dvou Thunderbolt monitorů k Macbooku pro dojde k odpojení jeho displaye.

  • avatar
    20. 09. 2011 (08:11)
    Trvalý odkaz

    A je tedy nějaká možnost připojit k MBPro (Early 2011) jeden thunderbolt displej a druhý displej přes jiný port? (Např. přechodkou thunderbolt->displayport, nebo HDMI)

    • avatar
      20. 09. 2011 (08:13)
      Trvalý odkaz

      Aktuálně ne – jedině až v případě, pokud by někdo udělal separátní grafickou kartu externí pro Thudnerbolt rozrhaní…

Komentáře nejsou povoleny.