Apple TV 2 v Česku: jak je to s novou jablečnou televizí?

S rozšířením funkce Air Play v nových verzích iOS se stává přehrávač Apple TV velmi zajímavý také pro nás. Jak je to však s dostupností v Česku?

Před vánoci vzbudil naděje jeden z čerstvých APR (Apple Premium Reseller) prodejců, který do své nabídky zařadil mnohé produkty, které Apple pro Česko neuvolnil: mimo produktů ze série (red) také právě Apple TV 2. To v mnohých vzbudilo naděje, protože podmínky pro udělení APR označení přímo vylučují prodej produktů, které Apple v konkrétní zemi oficiálně nenabízí.

Někteří z čtenářů si tuto skutečnost vyložili jako zahájení oficiálního prodeje Apple TV 2 v Česku, i když uváděná cena ve výši 6 999 korun působila více než podezřele vzhledem k doporučené evropské ceně 119 Eur (přibližně 2 900 korun), která pro oficiální produkty platí i pro Českou republiku.

Nadšeni myšlenkou na uvolnění Apple TV 2 pro Česko jsme se dotázali přímo Applu, odkud jsme dostali nepotěšující oficiální odpověď:

Apple TV 2 není na český trh dodávána. Nemáme co dále dodat.

Tím tedy vyprchaly naděje na oficiální dostupnost Apple TV v Česku – i když v duchu navržené sedmitisícové ceny by zřejmě nebylo možné očekávat masivní prodeje (a mezi námi – za více než dvojnásobek běžné ceny by zakoupení tohoto přehrávače bylo nerozumem). Zajímalo nás to a proto jsme vznesli dotaz také na příslušného prodejce a dostali jsme tuto odpověď:

iWorld nemá Apple TV ve své stálé nabídce právě kvůli striktním pravidlům ze strany Apple, jelikož tento podukt není v ČR oficiálně podporovaný.

Důvod, proč se Apple TV objevil vystaven na několik dnů, byl snahou vyhovět VIP zákazníkovi (cizinec žijící v Čechách), který nás požádal o obstarání tohoto poduktu jako vánoční dárek. V současné době iWorld Apple TV nenabízí a až do momentu oficlaniho uvedení na trh v Čechách tento produkt nabízet nebude.

Tak, a máme jasno – pokud vše chápeme správně, nebyly tyto Apple TV 2, který byly patnáctého prosince promovány na Facebook stránce tohoto prodejce, určeny k běžnému prodeji, ale šlo o individuální dovoz mimo distribuční kanály Apple pro VIP zákazníka, což by i mohlo vysvětlovat nepřiměřeně vysoce nastavenou cenu. Nebo snad někdo z vás Apple TV 2 u iWorldu za tuto cenu zakoupil a není oním cizincem žijícím v Čechách?

Kam tedy pro Apple TV 2?

Na rozdíl od oficiálních Apple Premium Reseller obchodů (jejich kompletní seznam naleznete v tomto článku) nejsou neoficiální prodejci limitováni zmíněnými striktními pravidly ze strany Apple a mohou tak Apple TV 2 nabízet. Ve všech případech se však jedná o individuální dovozy konkrétních prodejců, kteří přeprodávají zboží zakoupené přes oficiální britský Apple Store, který se svými nízkými nákupními cenami (o kterých si mohou nechat čeští prodejci bez výjimky nechat pouze zdát) ochotně funguje jako distributor pro spoustu prodejců po celé Evropě. Ze stejného zdroje pocházely všechny EU verze iPadů či iPhonů dostupných v Česku před zahájením oficiálního prodeje.

Je potěšující, že tito prodejci nasadili na Apple TV 2 daleko příjemnější cenu. Zakoupíte ji například:

Pokud si totiž uvědomíme, že oficiální koncová cena se v přepočtu pohybuje nad hranicí 2 900 korun a druhý rok záruky jde na vrub konkrétního prodejce, jde o velmi „přijatelné“ navýšení ceny.

Proč chtít Apple TV 2?

Nejdříve si musíme připomenout, proč Apple TV 2 není Applem v Česku přímo podporována a nabízena. Oficiální vysvětlení hovoří o skutečnosti, že Apple TV obecně není určeno pro trhy, ve kterých není spuštěn elektronický obchod iTunes Store (prosím neplést s obchodem s aplikacemi App Store). Tedy změny tohoto přístupu nelze očekávat do doby, než iTunes Store bude pro naši republiku dostupný. Na dotaz, kdy se tak stane, jsme dostali pouze standardní odpověď:

Nemáme co dále dodat.

I přesto má Apple TV 2 své možnosti využití i nyní. Pokud pomineme možnost jailbreaku celého zařízení a jeho rozšíření o další funkce (například přidání multimediálního rozhraní XBMC), je zde především možnost přehrávání streamovaných videí přímo z počítače, a to jak s využitím vaší iTunes knihovny, tak i aplikací třetích stran, které se začínají postupně objevovat (více v článku Aplikace AirFlick promění Maca v server pro AirPlay i Apple TV). Mimo to jej můžete použít společně s technologií AirPlay z mobilního zařízení – je opravdu pohodlné promítat videa nebo i fotografie přímo z iPhonu nebo iPadu na velké obrazovce televizoru pohodlně a bezdrátově. Také v této oblasti se začíná objevovat stále více aplikací třetích stran podporujících tento přenos.

Myslím si, že Apple TV 2 má českému uživateli co nabídnout již dnes a bez dostupnosti oficiálního iTunes Store obchodu. Co říkáte?