Apple oznamuje historicky nejvyšší výnosy a zisk

Společnost Apple zveřejnila finanční výsledky za první čtvrtletí svého fiskálního roku 2010, který skončil 26. prosince 2009. A dařilo se jí, jak nikdy v historii.

Společnost zaúčtovala výnosy ve výši 15,68 miliard USD a čistý zisk za čtvrtletí ve výši 3,38 miliard USD, nebo také 3,67 USD na akcii. V tomtéž čtvrtletí předchozího roku dosáhly výnosy výše 11,88 miliardy USD a čistý zisk za čtvrtletí výše 2,26 miliard USD, nebo také 2,50 USD na akcii. Hrubá marže se zvýšila na 40,9 procenta oproti 37,9 procenta v tomtéž čtvrtletí předchozího roku. Mezinárodní prodeje se na čtvrtletních výnosech podílely 58 procenty.

Společnost Apple za čtvrtletí prodala 3,36 milionu počítačů Macintosh, což představuje 33procentní jednotkové zvýšení oproti témuž čtvrtletí předchozího roku. Za první čtvrtletí také prodala 8,7 milionu telefonů iPhone, což představuje 100procentní jednotkové zvýšení oproti témuž čtvrtletí předchozího roku, a 21 milionů zařízení iPod, což představuje osmiprocentní jednotkové snížení oproti témuž čtvrtletí předchozího roku.

Během čtvrtletí se společnost Apple rozhodla zpětně zavést upravené účetní předpisy americké Rady pro finanční účetní standardy (FASB) v souvislosti s rozlišováním určitých výnosů. Zavedením nových účetních předpisů se významně změní způsob účtování určitých položek, zejména prodejů produktů iPhone a Apple TV.

Pokud přepočítáte naše čtvrtletní výnosy na celý rok, překvapivě zjistíte, že společnost Apple se dostala mezi společnosti, jejichž výnosy překračují 50 miliard dolarů,“ řekl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple. „Nové produkty, které se chystáme uvést v tomto roce, jsou velmi přesvědčivé. Začneme tento týden významnou novinkou, na kterou se už moc těšíme.

„Jsme nesmírně spokojeni, že se nám za čtvrtletí podařilo generovat tržby ve výši 5,8 miliard USD,“ řekl Peter Oppenheimer, finanční ředitel společnosti Apple. „Ve druhém čtvrtletní fiskálního roku 2010 výhledově počítáme s výnosy v rozmezí 11 až 11,4 miliard USD a očekáváme zisk na akcii v rozmezí 2,06 až 2,18 USD.“

Společnost Apple zajistí živé vysílání své konference o finančních výsledcích Q1 2010 pomocí aplikace QuickTime, její vlastní technologie využívající standardy vysílání zvukového i obrazového datového toku živě i na požádání. Webové vysílání bude k dispozici pro přehrávání přibližně po dobu následujících dvou týdnů na adrese www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq110/.

5 komentářů: „Apple oznamuje historicky nejvyšší výnosy a zisk

Komentáře nejsou povoleny.