Apple se brzy stane největším dodavatelem počítačů „vše v jednom“. Oblíbenost počítačů iMac roste

Na jarní keynote Apple uvedl novou generaci počítačů typu „vše v jednom“. iMac po letech hraje všemi barvami a očividně míří do mnoha domácností.

Informace přinesl známý server DigiTimes, který čerpá z informací dodavatelských řetězců, výrobců a analytiků. Apple byl vždy zásadním hráčem v kategorii počítačů „vše v jednom“ (angl. „All-In-One), ale dlouhodobě kralovalo HP.

Nyní se zdá, že se zesiluje trend a postavení Applu. Dle zdrojů totiž stolní počítače typu iMac rostou stabilně, ale segment není tak velký, jako ostatní. To s sebou nese „paradox“, jelikož menší poptávka znamená dostatek veškerých komponent pro výrobu a následně uspokojení poptávky.

Největší problémy mají nejlevnější počítače v rozsahu od cca 540 USD do 1080 USD. Apple přitom začíná „o stupínek“ výše, a navíc si vyrábí zásadní komponenty sám. Přechod na Apple Silicon a vyšší cenovka tak pomáhají iMacům úspěšně bojovat na trhu.

Za poslední kalendářní kvartál roku 2020 prodalo HP 925 tisíc počítačů All-In-One, následoval Apple s 860 tisíci kusy a Lenovo se 731 tisíci. Aktuální trendy ukazují, že by se cupertinská firma už letos mohla stát největším dodavatelem počítačů All-In-One. 

Trh ve větším růstu drží celosvětový nedostatek čipů a počítá s ním také Apple. Dopady na něj by však mohly být menší než na konkurenci.

Apple se brzy stane největším dodavatelem počítačů „vše v jednom“. Oblíbenost počítačů iMac roste