Apple otáčí. Vývojáři dostanou zpět plných 500 USD, které zaplatili za vypůjčení DTK Mac mini s A12Z

Apple málokdy reaguje na připomínky svých uživatelů. Ve vývojářské komunitě se ale vzbudila velká nevole, když chtěla firma zaslat zpět vývojářské počítače DTK Mac mini a výměnou nabídla sotva polovinu ceny.

Ve čtvrtek jsme vás informovali o tom, že Apple žádá po vývojářích vrácení vypůjčených počítačů DTK (Developer Transition Kit) Mac mini s procesorem A12Z. Apple poskytl tyto počítače zájemcům, kteří se chtěli připravit na vývoj aplikací pro ARM (Apple Silicon) architekturu. 

DTK Mac mini byly půjčovány na dobu jednoho roku za částku 500 USD. Apple se následně v emailu vývojářům rozhodl dát část peněz zpět formou kreditu. Konkrétně mělo jít o 200 USD, které mohli vývojáři využít na nákup počítače Mac s M1.

Nabídka Applu se však nesetkala s pochopením. Mnozí argumentovali, že za dob Steva Jobse byly jiné podmínky. Při přechodu z PowerPC na Intel totiž DTK Mac stál 999 USD, ale Apple po jejich vrácení zasílal zcela nový Intel iMac. Jiní zase argumentovali tím, že kredit je blokovaný pouze na nákup počítačů Mac s M1 procesorem, a to do května 2021, přitom se brzy očekává uvedení nových modelů. Další pak poukazoval na nepoměr nákladů, kdy platili za vypůjčení 500 USD a firma vrací pouze 200 USD. Vývojáři přitom platí další náklady jako vedení účtu v minimální částce 99 USD ročně.

Apple nakonec nečekaně zareagoval a připomínky svých vývojářů vyslyšel. Vývojáři nově získají 500 USD kredit na nákup nového počítače Mac s M1. Pokud již zakoupili počítač na vlastní náklady, mohou kredit využít na jiné zařízení. Platnost kreditu navíc není omezena do května, ale do konce letošního roku.

Cupertino tak dokázalo, že umí být vstřícné a vyslyšet připomínky vývojářů pro jeho platformu.

Apple otáčí. Vývojáři dostanou zpět plných 500 USD, které zaplatili za vypůjčení DTK Mac mini s A12Z