Prodeje Maců poklesly o 21 %. Analytici přesto věří v silnější poptávku

Kvůli probíhající pandemii poklesly prodeje počítačů na celém světě o osm procent. Nejvíce však utrpěly prodeje Maců. Analytici přesto věří, že se situace zlepší.

Krátce po propuknutí epidemie v Číně byly uzavřeny všechny významné továrny. To ochromilo výrobu spotřební elektroniky včetně počítačů. Celkový pokles prodejů počítačů dosáhl 8 %. Patrně nejhůře ze všech velkých výrobců na tom byl ale Apple, když poptávka po počítačích Mac poklesla o 21 %.

Prodeje Maců poklesly o 21 %. Analytici přesto věří v silnější poptávku

Žebříček největších hráčů na počítačovém trhu se ale nemění. Čínské Lenovo zůstává neochvějně první následované americkými firmami HP, Dell a Apple.

Řečí čísel Apple prodal za první čtvrtletí 3,2 milionů počítačů Mac což je o 21 % méně než ve stejném čtvrtletí roku 2019. Tehdy cupertinská společnost prodala přes 4 miliony Maců. Pokles prodejů Applu je tak z celé čtveřice výrobců suverénně nejvyšší.

Dell i v krizi mírně posiluje

Naopak se dařilo společnosti Dell, která má dlouhodobě silnou pozici mezi business laptopy, a také zaujala svou řadou ultrabooků a designových laptopů Dell XPS. Americký Dell dokázal i v krizi mírně narůst o 1,1 %.

Analytici společnosti Canalys však očekávají zmátoření a mnohem lepší čísla s výhledem aktuálních měsíců. Podpora homeoffice zvýšila poptávku po počítačích a příslušenství k nim, takže bychom se mohli dočkat zmátoření a naopak značnému nárůstu.

Dell i v krizi mírně posiluje
Oblíbená řada notebooků Dell XPS

Mezi momentálně nejsilnějšími kategoriemi spotřební elektroniky jsou sluchátka, webové kamery, tiskárny, monitory, software pro vzdálený přístup, bezpečnost anebo nástroje pro komunikaci. Apple však v tomto segmentu není příliš silný.

Na závěr je nutné dodat, že veškerá čísla jsou pouze odhady, ač kvalifikované. Apple už oficiální čísla prodejů nezveřejňuje.

MacRumors