Apple odmítá 5G antény od Qualcommu. Stihne pro iPhone 12 vyvinout vlastní?

Apple se v loňském usmířil se společností Qualcomm a bude odebírat její 5G modemy. Na obzoru je patrně nový problém. Výrobce iPhonů má totiž problém se současnými anténami pro sítě páté generace.

Anténa QTM 525 5G firmy Qualcomm je totiž rozměrnější, než Apple očekával. Nové iPhony by tak musely mírně „ztloustnout“. Jemné křivky nových smartphonů by tak nevynikly. Qualcomm přitom dodá Applu i nejnovější modemy Snapdragon X55, které například používají aktuálně představené smartphony Samsung Galaxy S20.

Apple je však nespokojený. Podle informací Fast Company už pracuje na návrhu vlastní antény, která splní všechny požadavky jak na výkon, tak hlavně na design.

Vývoj modemů a antén není ovšem tak jednoduchý. O tomto faktu se například přesvědčil i technologický gigant Intel, který loni kapituloval a z kontraktu na vývoj 5G modemů pro Apple se stáhl. Ostatně to byl i důvod, proč se Apple musel nakonec usmířit s firmou Qualcomm.

Antény Applu aneb fiasko jménem iPhone 4

Inženýři chtějí stihnout vývoj vlastní antény už pro modelovou řadu „iPhone 12“, tedy letošní smartphony. Do léta už příliš času nezbývá. Apple navíc nemá v této oblasti valnou pověst. Jeho vlastní antény selhaly například u modelů iPhone 4.

Návrh 5G antény je navíc mnohem komplexnější, než u „pouhého“ 4G. Technologie mmwave 5G vyžaduje příjem na vysokých frekvencích. I malá chyba v návrhu a při výrobě může zásadně ovlivnit příjem signálu a jeho kvalitu. Je tak dost pravděpodobné, že Apple nakonec kapituluje a použije ověřené antény od Qualcommu, ačkoli nesplňují požadované designové nároky. 

9to5Mac