Apple nepodporuje externí grafické karty NVidia

Spolu s aktualizací macOS 10.13.4 jsme se oficiálně dočkali i podpory eGPU, tedy externích grafických karet. Apple k celé funkcionalitě vydal podpůrný dokument, ve kterém mimo jiné uvádí doporučené grafické karty a boxy.

A nelze si nepovšimnout, že Apple oficiálně podporuje pouze grafické karty ze stáje AMD, a to ještě pouze některé modely. Naštěstí se jedná o podporu out-of-the-box, takže o grafické karty NVidia připraveni nebudete. Ta už totiž na začátku roku připravila ovladače pro macOS, a tak není problém karty GeForce provozovat pod macOS.

Apple oficiálně podporuje jednu a více externích grafických karet na MacBoocích Pro 2016 a novějších, iMacu 2017 a iMacu Pro. Je nezbytná poslední aktualizace macOS High Sierra 10.13.4. Tzv. eGPU mají přinést lepší výkon pro virtuální realitu, 3D hraní a vývoj VR softwaru.

Podporované karty AMD jsou Polaris, Vega 56, Vega 64 v kombinaci s vybranými boxy. AMD Radeon RX 570, 580 a Radeon Pro WX 7100 (doporučeny jsou Sapphire Pulse verze) jsou určeny tyto Thunderbolt 3 boxy:

  • OWC Mercury Helios FX3
  • PowerColor Devil Box
  • Sapphire Gear Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 350W
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550W
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650W

Další detaily naleznete přímo na oficiální stránce Apple.

Všechny MacBooky Pro musí být schopné dodat patřičnou energii, aby grafická karta mohla fungovat. To znamená, aby karta fungovala a počítač se dokázal nabíjet. V případě 15 palcového modelu musí box mít alespoň 85 W příkon.

Apple tvrdí, že podpora eGPU by měla vylepšit výkon aplikací využívajících Metal, OpenGL a OpenCL. To však neznamená, že všechny aplikace nutně musí externí karty podporovat. Záleží tedy i na vývojářích.

Uživatelé mohou připojit i více externí karet najednou, avšak je velmi doporučeno připojit každou přímo do Thunderbolt 3 portu Macu a nikoli je řetězit přes rozbočovače.

Externí karty nejsou podporovány v záchranném režimu nebo ve Windows, a to ani s BootCamp ovladači.

Zdroj MacRumors