Apple novinky: 48. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý osmý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Červený Mac Pro za „meloun“

01 (5)Aukční síň Sotheby v New Yorku ukončila velmi úspěšnou benefiční aukci, která se letos nesla v duchu designových prvků Jonyho Iva a Marca Newsona. Výtěžek z této akce bude poskytnut na léčbu AIDS v Africe.

Nejnovější model Macu Pro v červené barvě se prodal za 977 tisíc dolarů, unikátní fotoaparát Leica za 1,8 milionů dolarů a zlatá sluchátka EarPods za 461 tisíc dolarů. Velmi zajímavé částky, nemyslíte?

Budete-li se také chtít nějakou částkou připojit k činnosti nadace (RED), postačí, když při nákupu některých jablečných výrobků zvolíte ten s popisem (PRODUCT)RED.

Apple se zaměřuje na mobilní platby

02 (1)Na oficiálních stránkách s nabídkou práce ve společnosti Apple se objevila pozice inženýra pro vývoj platebního softwaru. Ten by zřejmě pomohl vytvořit další generaci platební platformy.

Apple požaduje specialisty na eCommerce, bankovnictví, obchod a platební karty se znalostí všech současně využívaných technologií.

Aktuálně používají pracovníci v kamenných Apple Storech k realizaci platebních transakcí iPody Touch se speciálním adaptérem. V nabídce App Storu mohou zákazníci také využít aplikaci k nákupům zboží a později si jej osobně vyzvednout.

Jablečná společnost zřejmě plánuje zlepšení celého procesu prodeje ve spojení s Bluetooth 4.0 a technologií iBeacon.

Touch ID nebude jen snímačem otisků

03 (3)Patent, který byl nedávno podán, poukazuje na velmi zajímavé plány. Touch ID by podle něj neměl být pouze senzorem pro snímání otisků prstů, ale také něčím jako trackpad.

K tomu, aby Home Button mohl sloužit jako trackpad, je potřeba velmi vysoké citlivosti ve snímači. Touch ID nabízí úroveň 500 dpi, což dostačuje. Senzor dokáže velmi rychle snímat různé otisky prstů i v různých úhlech.

Aby se z dotykového senzoru stal trackpad, postačí přidat schopnost zaznamenávat drobné pohyby snímaného otisku. Zpracovat takové pohyby bude jistě vyžadovat dostatečný výpočetní výkon s využitím kapacity 64-bitového procesoru A7 a jeho budoucích verzí. Pak už jen stačí přidat softwarovou podporu obdobně, jak tomu bylo v případě multi-touch gest. Výsledek může pomoci k ovládání většího iPhonu 6, o němž se již nějakou dobu spekuluje.

Dodávky miniho s Retinou se zlepší

06Zahraniční web Digitimes přišel s informací, že Apple v tomto měsíci zvýší dodávky nového modelu iPadu mini, aby uspokojil sváteční poptávku. Taiwanský výrobce potvrdil 4 miliony kusů malých iPadů v průběhu listopadu a převahu těch retinových nad první generací.

Mnohem pravděpodobnější se však zdá odhad analytika společnosti KGI, který předvídá poloviční dodávky během Vánoc těsně nad úrovní 2 milionů kusů a následné zvýšení na úroveň 4 milionů během prvního čtvrtletí příštího roku.

V těchto dnech je zásoba wifi modelu poměrně dostačující, modely s mobilním připojením však s dostupností poněkud zaostávají.

Apple vylepšil vyhledávání

04 (2)Občas se mi stávalo, že jsem hledal aplikaci na App Store, ale marně. Problém byl v zadání nepřesného názvu. Příkladem může být aplikace RunKeeper. Pokud jste napsali Run Keeper, požadovaná aplikace nebyla nalezena.

To se vám již nebude stávat. Podle oficiální informace Apple vylepšil vyhledávací algoritmus a ten nyní počítá s tím, že uživatel může název aplikace splést. Uživatelé si možná této změny ani nevšimnou, vývojáři však můžou být potěšeni, že jejich aplikace budou snáze k nalezení.

Investice do safíru

05 (2)Vypadá to, že Apple zamýšlí se safírovým sklem dělat i něco víc, než jen zakrývat dotykový senzor a optiku iSight kamery.

Kalifornská společnost investovala polovinu miliardy do zlepšení technologie výroby safírového skla, která by měla výrazně snížit náklady na jeho produkci. V takovém případě by se cena vyrovnala dnes používanému sklu s označením Gorila. Safírové sklo je 2,5× tvrdší, a tedy mnohem odolnější vůči poškrábání.

Je tedy možné, že se jeho použití dočkáme již u dalšího modelu jablečného telefonu.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu