Apple novinky: 46. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý šestý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Ředitel vývoje Siri přešel ke konkurenci

01Vedoucí pracovník, který dohlížel na vývoj osobní asistentky Siri, začal pracovat u Samsungu.

Luc Juliea byl v Applu na projektu Siri deset měsíců a poté odešel k Samsungu, kde se bude podílet na tvorbě velmi podobného systému s názvem SAMI. Jeho smyslem, obdobně jako u Siri, bude shromažďovat informace z různých zdrojů a předávat je uživateli. Nepůjde však pouze o internetová data, ale SAMI bude pracovat také s informacemi z různých zařízení.

Luc při ukázce SAMIho schopností v oblasti péče o zdraví, použil Fitbit a monitor srdce, zvážil se na váze s připojením k internetu a poté zaběhl pár koleček na běžecké dráze. Následně ukázal, jak služba všechny informace z různých zdrojů zpracuje a v jedné aplikaci předloží uživateli.
Podle jeho slov je to pro jeho zaměstnavatele zcela nová oblast, do které se pouští, neboť jeho doménou je výroba hardwaru. Věří však, že rozvojem služeb mohou svou konkurenceschopnost ještě zvýšit.

Příští iPhone bude mít zahnutý displej

02To by ani nebyl Apple, kdyby se kolem něj nemotalo několik „zaručených“ zpráv. Podle jedné z nich bude v létě příštího roku přestavena další dvojce nových mobilních přístrojů.

Budou větší než současný model iPhone 5 a budou mít zaoblený displej. Menší z nich bude mít úhlopříčku 4,7 palců a větší 5,5 palců. Velikostí dosáhnou současného modelu Samsung Galaxy Note.

V říjnu Samsung uveřejnil informace o své oválné novince Galaxy Round a Apple možná nebude chtít zůstat pozadu. Displej ovšem údajně nebude jedinou novinkou. Přibudou i další senzory, například pro měření atmosférického tlaku.

Je docela možné, že se tyto informace ukážou nepravdivými, stejně jako v případě zahnutého displeje u iPhone 5.

iPad mini s Retinou v prodeji

03Apple v úvodu tohoto týdne zcela nečekaně zahájil prodej iPadu mini s Retinou. Pokusil se to udělat v tichosti, neboť výrobní kapacita Retina displejů výrazně pokulhává za očekávanou poptávkou.

Přístroje byly v omezeném množství dodány některým kamenným prodejnám a rovněž internetový obchod v naší zemi udává termín dodání 5-10 pracovních dní.

S přidáním iPadu mini na prodejní web doznaly stránky grafické úpravy a nesou se v duchu vánočních nákupů. Můžeme tedy jen doufat, že zásoba přístrojů bude pro nacházející nákupní horečku dostačující.

Safírové sklo na iPhonu

04Safírové sklo je součástí snímače otisků prstů v iPhone 5S a také mnohem tvrdším materiálem než Gorilla Glass používaná v současnosti k ochraně přední části zařízení.

Safír, je velmi tvrdým materiálem, který lze poškrábat pouze diamantem. Jeho výroba je ovšem velmi nákladná a proto v současnosti nepoužitelná pro výrobu celých displejů.

Apple však s výrobcem tohoto materiálu GT Advanced Technologies uzavřel dohodu, která několikanásobně zvýší produkci. TGAT totiž nedávno akvizicí získala novou technologii lisování tvrdých materiálů do velmi tenkých plátů.

Pokud bude možné použít tuto techniku také k lisování safíru a pokud bude moc být výstup kombinován s úpravou, kterou si patentoval Apple, náklady na výboru půjdou výrazně dolů.

Apple je v Japonsku velice silný

Apple Inc Starts To Sell New iPhone 5S And iPhone 5CZe zprávy serveru Wall Street Journal vyplývá, že tržní podíl Applu na mobilním trhu v Japonsku dosáhl úrovně 37 procent a o jedno procento tak překročil podíl, který má společnost ve své domovině.

K výraznému nárůstu došlo v srpnu, kdy NTT DoCoMo Inc, největší japonský operátor, začal nabízet iPhone svým téměř 62 miliónům zákazníkům. Je sice pravdou, že iPhone byl nejúspěšnějším mobilem v zemi ještě před zahájením prodeje NTT DoCoMo.

Japonsko je čtvrtým největším mobilním trhem za Čínou, USA a Indií a již dříve se očekávalo, že dohoda s NTT DoCoMo vyšvihne Apple do pozice tržního lídra. iPad zaujímá více než 50 procent japonského trhu s tablety.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu