Ztrácí Apple svou vizi? [Komentář]

Produkty Apple vždy byly dotažené do nejmenšího detailu. Designéři, programátoři, týmy specialistů, všichni v ďábelském tempu, soustředění a absolutním utajení přemýšlejí za budoucího zákazníka a připravují produkt, který bude krásný na první pohled, intuitivní a přinese nečekané zjednodušení běžných činností.

Apple rozhodne za vás, a místo pěti možností vám dá jednu, tu nejlepší. Apple nikdy nevstoupil na trh malých levných netbooků, protože malý displej a stísněná klávesnice nejsou to nejlepší pro práci (taky byl ve vývoji iPad a v segmentu netbooků byla docela velká konkurence a nízké marže).

Důraz na prožitek se promítá nejen do samotného produktu, ale příprava vašeho zážitku začíná mnohem dřív. Marketingová komunikace, krásné fotky a chytlavé slogany předchází návštěvě krásného Apple Store s profesionální a informovanou obsluhou. Jakmile si něco koupíte, můžete si být jistí, že vaše první dojmy z rozbalení pečlivě připravovaly desítky odborníků. Apple totiž prodává jen nejvyšší třídu produktů.

Z poslední keynote mám ale pocit, že Apple ztrácí svoji tvář, svoji rozhodnost a nové iPhony už nejsou tak nekompromisní jako ty předchozí. Nová generace telefonů byla vždy skokově lepší, i když to někdy bylo za cenu umělého omezení funkcí starého modelu. Každá změna byla dobře zdůvodněná.

iphone 5C 03

V době plastových telefonů byl první iPhone hliníkový jako MacBooky Pro, pak místo hliníku přišel plast pro lepší držení a propustnost signálu. Po plastu odolné sklo a ušlechtilý kovový rámeček. A teď plasty jen kvůli barvě a minimálnímu snížení ceny? Navíc s krytem, který vám ze slova iPhone na zadní straně udělá non?

S barvami to je ještě složitější. Na výběr jste u telefonů i notebooků měli mezi plastem a hliníkem, nebo dvěma barvami: bílou nebo černou. Nový iPhone 5S, nejlepší telefon, který Apple nabízí, je kovový a ve třech odstínech – teplá kovová, studená kovová, tmavá kovová. Jako by se neuměli rozhodnout.

Apple_Store_Opera_ParisNejpodivnější je změna přístupu k technickým parametrům. Specifikace telefonů byly vždy podružné, často neveřejné (třeba takt procesoru a velikost RAM). Důležité bylo, co telefon uměl a jaký z něj měl majitel pocit. Staré iPhony byly technologickou výbavou o něco horší než stejně staré top modely s Androidem, ale díky dobře vymyšlenému software a pár chytrým trikům jste z nich měli pocit mnohem rychlejších zařízení.

V úterý jsme ale slyšeli něco jiného. iPhone 5S dostal 64 bitový procesor. Obrovská výkonová rezerva, kterou nikdo pořádně nezdůvodnil, nepřinesla žádnou průlomovou funkci. Položka do srovnávacích tabulek s konkurenčními telefony, argument jako od Samsungu/HTC/Nokie. Přesně to, co Apple doposud neměl zapotřebí.

Po letech to byla první keynote, která připomínala oznámení nového produktu libovolného konkurenta. Mírný pokrok ve srovnání s předchozím modelem, ale nic zázračně průlomového. Nad důvody můžeme jen spekulovat. Věnoval se Jony Ive víc softwaru, než hardwaru? Dostali akcionáři a zvýšení zisku přednost před uživateli? Nebo firmě začíná chybět pevná ruka jednoho šéfa?

11 komentářů: „Ztrácí Apple svou vizi? [Komentář]

  • avatar
    16. 09. 2013 (08:00)
    Trvalý odkaz

    Pro člověka, který nikdy nevlastnil iPhone, ten barevný může dávat smysl, určitě bude rád, že i něco ušetří. Ja osobně vítám další barvu na 5S, už jsem měl bílou i černou a díky tomu vím, že se rozhodnu pro zlatou. A 64 bitový procesor? Je to naprostá novinka, která nemá obdoby, není důležité to číslo, ale fakt, že Apple je zase s nečím první. Je dost možné, že za 1-2 roky to začne dávat smysl.

  • avatar
    16. 09. 2013 (08:29)
    Trvalý odkaz

    Konečně první recenze nových iPhonů.
    Jsem myslel že už se nedočkám :-D

  • avatar
    16. 09. 2013 (09:15)
    Trvalý odkaz

    Osobně si myslím, že se není čeho bát. Podívejte se na řady Macbooků, neudělali náhodou s hliníkového brzy Pro a na Macbook nedali plast, proč vůbec měli non-Pro? Proč vůbec drží Pro non-retiny, když Retiny jsou evidentně lepší a pokrokovější.
    Kde jsou dnes iPody, přidali barvu a odebrali foťák, aby byl levnější. Proč měli a mají tolik verzí iPodů.

    Podle mě je vše v naprostém pořádku a cítím tam tu vizi. A ruku na srdce, jejich zařízení nikdy nebyly zas tak dokonalý (btw. miluju Apple ;)) stačí se podívat zpět, jen konkurence byla a většina je stále dost špatná.

    Pro mě:

    64-bit bude tahák na iPadu a celkově polívčička do budoucna
    Touch ID je něco naprosto úžasnýho
    Foťák musel být a ty změny taky bomba
    iWork a 2/3 iLife zdarma, tahák na iPad a bomba
    Gold iPhone? Krásnej
    iOS 7 obrovský pokrok
    edit: a to jsem zapomněl na M7, další super věc

    Keynote po WWDC opět neskutečná zábava a dobrý směr bez Steva

    Podle mě je problém, že je pro lidi (nekonkrétně) těžké jít myšlením s dobou a přispůsobit ho tváři Applu + jeho vývíjejícímu se okolí. A že se z části nechávají ovlivňovat konkurencí, která se dokola chvástá hovadinami.

    iPhone 5s svými funkcemi opět předbíhá dobu a je jen problém, že ho lidi možná nebudou schopni ocenit, proto 5c.

    S čím souhlasím je obal 5c, to se nemělo stát a je to ostuda.

    PS: dle mého se v říjnu máme na co těšit, tohle byla jen předehra

    edit: M7, iOS 7, A7 – krásná ukázka toho, jaká bude budoucnost, takže vizi tam vidím

  • avatar
    16. 09. 2013 (10:00)
    Trvalý odkaz

    U 64bit procesoru nejde nutně o výkon, ale o architekturu a budoucnost. iOS 7 má podle jejich slides (http://www.engadget.com/2013/09/10/ios-7-64-bit/) zvládnout 64bit přechod najednou. To je docela big deal, když vezmu, že Mac OS X to trvalo od 10.4 do 10.7 a Win se v tom tak trochu plácají dodnes (dvě verze), protože zpětná kompatibilita. Apple nemůže pomlčet (nesmyslný argument pro srovnávací tabulku), protože musel jasně dát vývojářům najevo, že tohle se chystá.

    • avatar
      16. 09. 2013 (11:04)
      Trvalý odkaz

      IMHO v desktopovým OS je přechod 32–>64bit hardcore díky různým doplňkům systému: KernelExtensions, ovladače externího HW (např. zvukové karty), apod… V telefonech to žádný big deal není. V takto uzavřených systémech jako je iOS by nebyl big deal ani kdyby změnili procesorovou architekturu z ARM na x86_64 nebo Sparc.
      64b iOS opravdu není žádná must-have věc – nemáte tolik paměti ani nepracujete s tak velkými daty, aby to bylo na telefonu/tabletu reálně využitelné. Výkonový posun mezi 32b a 64b aplikací je cca -5 až +5% při extrémním ladění SW až +10 % ale to musíte právě pracovat s velkými daty.
      Apple to IMHO dělá pro to aby konečně veškerý svůj SW (jak systémy tak aplikace – zejména iWork) převedl na 64b variantu (lépe se to udržuje) a mohl tak, mimo jiné, v dalších verzích systému odstřihnout 32b podporu (a už si 32b aplikace nespustíte a budete si muset koupit aktualizace nebo nové aplikace).

  • avatar
    16. 09. 2013 (15:02)
    Trvalý odkaz

    Tak vám nevím pánové. Jak to tady čtu, tak se fakt obměňuje klientela Applu. Já ty jablka používám víc než 20 let a po vývoji posledních cca. dvou let už to fakt balím. V pátek jsem byl rychle ještě koupit stávající iP5 – a byl to docela problém, protože to Apple stahuje z prodejen, aby mohl vykázat skvělé přijetí nových bullshitů. (A to jsem na stávající iP5 při uvedení nadával, protože mě vytáčel ten natažený displej a hrozně důležité zeštíhlení – místo aby využili úspory místa pro baterii, která vydrží s přehledem alespoň jeden den.) Přes to všechno jsem byl uvedením nové řady (řad) tak vyděšený, že jsem koupil – už naposledy – onen stávající iP5. Odevzdávat vlastní otisky prstů??? … to už jim fakt hráblo? (a někteří tady nad tím ještě jásají – neuvěřitelné) A kupovat barevňoučký plasťák za ceny, jaké uvádí (bavím se o plné ceně – vzhledem k téže ceně stávajícího modelu)? U Apple už vážně nekomu hrabe. Napřed doničí počítače (nejprve odeberou Rosettu, potom X-window atd., potom na Retině nenechají ani stavovou diodu, ani ukazatel nabití baterie, …) a teď se pouští do devastace iHraček. Štve mě to – překonával jsem s tou firmou různá období, ale vždycky jsem byl rád, že používám právě tahle zařízení. Poslední dobou je už používám jen se skřípěním zubů, že nemám kam utect. Je to hrozné – přestože Apple poslední roky dělá co může aby nasral své dlouholeté uživatele, pořád jej nebyla konkurence schopna dohnat. Dřív mě to těšilo, dnes mě to vytáčí – nemám kam switchnout. Fu*k you Apple.

    • avatar
      16. 09. 2013 (18:08)
      Trvalý odkaz

      Ono sa to vola, ze zivot je zmena. Ci chceme alebo nie. Toto vsetko sa da aplikovat aj zivot mimo applu, ci IT. Tiez ludia ked starnu maju pocit, ze to ide vsetko od 9 k 5… :)
      Proste vyvoj.

      • avatar
        16. 09. 2013 (20:03)
        Trvalý odkaz

        Nic proti vývoji – pokud nemá směr od 9 k 5. Spousta věcí obecně (mimo Apple či IT) jde k lepšímu, přestože lidé „nadávají na poměry“. Prokazatelně se máme nyní líp, než kdykoliv dříve v historii. Bohužel směřování Apple nebudu pojmenovávat, abych nebyl vulgární. A nejde o žádné dojmy, ale o výčet konkrétních důkazů. Věřte tomu, že vím o čem mluvím. Jedna věc je odklon od původní definice cílovky k jiné a něco jiného je prznění dobrých myšlenek a výrobků. To první mne netěší, to druhé se*e.

        • avatar
          17. 09. 2013 (14:05)
          Trvalý odkaz

          Priznam sa, ze neviem teraz posudit, ci je smerovanie applu dobre, ci zle. Asi je ine ako doteraz. A potom je otazka – je zle pre apple, ci pre zakaznikov? Alebo opacne? Moze kludne byt, ze sa menia samotni zakaznici, tak sa meni aj apple. Mne osobne sa tiez zda, ze to nie je to, co byvalo. Ale skusenost mi hovori, ze vzdy sucasnost nie je to, co v minulosti. Od applu sa caka revolucia, ale ta sa zatial nekona, lebo naraza na technologiu. Podla mna vsetko revolucne je zatial neuskutocnitelne, ci neekonomicke (kapcita baterie, alebo extremne nizka vydrz komponentov, neposkriabatelny display, display bez zanechavania odtlackov prstov, zmyslova komunikacia so zariadenim, atd…), cize sme vo faze malych vylepseni. A ked sme pri tom, zatial nikto nic prevratne neurobil – ziaden vyrobca.
          Na druhu stranu ziadna firma nemoze stagnovat na jednom mieste dlhodobo. Bud sa firme dari a zakonite sa rozrasta a s tym suvisi mnozstvo negativnych javov, alebo proste chvilu stagnuje a postupne upada, co asi nikto nechce. Kde je teraz apple, netusim.

          • avatar
            17. 09. 2013 (14:20)
            Trvalý odkaz

            Asi jsem dobře nepopsal, co mi na Apple vadí – nechybí mi žádný revoluční výrobek. Vadí mi (mimo už zmíněného mrvení stávajících produktů v nových verzích), že dřív býval Apple sebevědomý a držel myšlenku. Poslední roky to neplatí – přistupuje na idiotskou hru zvětšování displejů u telefonů, zmenšování displejů tabletů, uvádění stupidních tabulkových údajů (viz. aktuálně 64bit procesor) jen aby byl papírově nej, výroba barevných plastových telefonů, … jen aby náhodou nepřišel o nějakého potenciálního kupce. Rozmělňuje produktovou řadu jako se to rozjelo za Gaseeho. Prostě tam jednoznačně chybí ten egoistický, krutý, psychopatický cholerik Jobs, který všechny držel pod krkem a v lati … a mělo to směr.
            Ono to teď tedy má směr taky, ale do …

  • avatar
    16. 09. 2013 (19:24)
    Trvalý odkaz

    Zdravím, ještě v době kdy tu byl Jobs, byla tato firma ikonou a dělala přesně ten efekt wow, kdy si člověk sedne na prdel a žasne, co se to podařilo vyvinout za nápady. Apple pro mě byla firmou, která vám dá punc originality, nápaditosti a skvělou kombinacipotěšení z používání té konkrétní věci, krásně vypadající a z kvalitních materiálů. Tehdy si člověk řekl, že pokud má vyjádřit, že není tou masou konzumentů a zároveň ale chce jít s dobou a využívat všech vymožeností, který dnešní svět nabízí, pak právě tato značka i za cenu větší investice, byla tou správnou volbou. proto jsem taky hrdým majitelem 2. generace ipodu touch nebo Imacu z roku 2009 s větší úhlopříčkou. Bod zlomu však nastal právě ve smutném odchodu vizionáře Jobse. Jobs totiž nebyl obyčejný člověk, ale byl to přesně ten typ člověka, který píše dějiny. Od toho okamžuku už v této firmě nikdo takový není, ikdyž všechno uznání za práci všem, kteří pracují pro Apple. Dnes mám pocit, že vedení firmy chce jen navyšovat zisk a přesto že má již teď patentované a vymyšlené i testované trháky, kterými by ohromil svět, tak mám ten pocit, jako by se rozhodli to dávkovat jen velmi velmi pozvolna a z každé byť minimální změny vytřískat co nejvíce. Jediným světlým momentem posledních dvou let bylo představení Mac Pro 2013.

Komentáře nejsou povoleny.