Apple novinky: 31. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Bob záhadně zmizel z webu Applu

01 (1)Bob Mansfield, hlava technologické sekce v Applu, opustil ostatní své kolegy v v řídícím týmu společnosti. Jeho odchodu si všimli novináři, kteří zaznamenali záhadné zmizení Bobovy fotografie ze sekce oficiálních stránek, která se věnuje hlavním představitelům managementu. Jeho zmizení následně potvrdil mluvčí společnosti, který prohlásil, že Mansfield již nebude součástí vedení společnosti, ale stále pro Apple bude pracovat na speciálních projektech s přímou zodpovědností Timu Cookovi.

Mansfield se velkou měrou podílel na vývoji MacBooku Air, iPhonu i iPadu. Některé dohady také tvrdí, že Bob dohlížel nad vývojem hodinek „iWatch“. Zda skutečně tyto hodinky spatří světlo světa se dozvíme možná již letos na podzim.

Barevný iPhone 5C

02O barevném iPhone za nižší nedotovanou cenu se mluví už delší dobu. Tu a tam se objeví fotografie a grafické výtvory designérů, kteří se nás snaží přesvědčit, že právě oni našli zadní, barevnou stranu nového iPhone. Na jednom asijském fóru se objevila fotografie části obalu údajně nového modelu iPhone s označením C. Podobné obaly již Apple používá pro barevné iPody touch a není tedy vyloučeno, že právě nafocená zásilka může předpovídat nového nástupce.

Dohady o barevných variantách ve spojení s označením C dávají klevetám jasnější obrys a spekuluje se o označení Colour (barva)nebo také Cheap (levný). Dle mého názoru poslední možnost mi k Applu moc nesedí, neboť je až příliš laciná. U první varianty bych očekával, že nápis bude v barvě zadní strany jak je tomu u iPodu. Domněnky rozptýlí až podzimní Keynote, na kterou Tim Cook přislíbil spoustu novinek.

iOS 7 beta 4

03Apple uvolnil pro registrované vývojáře již čtvrtou betu nového operačního systému pro mobilní zařízení. K zásadní změně došlo na úvodní obrazovce, kde zůstala pouze jedna šipka k odemknutí telefonu, spodní panel je nyní identifikován krátkou linkou. Změnila se tlačítka u příchozích hovorů, obrazovky notifikačního centra lze nyní měnit tahem palce do stran a přibyly upozornění dokončených stažení u aplikací. Vyhledávání bylo rozšířeno o možnost zrušení operace tlačítkem.

S aktualizací dostali vývojáři také další možnosti v API, jakou je například detekce provedení snímku obrazovky. Uvnitř systému se našla i část kódu, která ukazuje na pravděpodobné využití snímače otisku prstů u nového iPhone. Součástí nástrojů pro vývojáře je také seznam podporovaných zařízení. Z něho lze usoudit, že se dočkáme inovovaného iPadu mini, s rychlejším čipe A6.

Zlepšení map

04Na stránkách společnosti Apple týkající se náboru zaměstnanců objevila se nová pracovní pozice. Specialista na pravdivé mapové podklady, jak lze volně přeložit pracovní zařazení, by měl mít minimálně bakalářské vzdělání a hlavně výbornou znalost lokality, ve které pracuje. Nabídka se týká také našeho hlavního města, a pokud je tedy vašim snem pracovat pro jablečnou společnost, neváhejte se přihlásit. Můžete se aktivně zapojit do zlepšování mapových podkladů a zkvalitnit tak službu, která od svého uvedení dostává velmi negativní hodnocení. Je vidět, že Apple to s mapami myslí opravdu vážně a věnuje jim velkou pozornost.

Tim opět navštívil Čínu

Nejvyšší představitel managementu Tim Cook opět přicestoval do Číny. Tentokrát však nejel navštívit výrobce komponent pro svá zařízení, ale připravil si schůzku s největším místním operátorem China Mobile. Předmětem jednání byl prodej iPhone. China Mobile je největším operátorem na světě se svými 700 miliony zákazníky. Dohoda s ním by rovněž podpořila výrazným způsobem prodej očekávaného levnějšího modelu iPhone s označením 5C, který by pro čínský trh byl svou nižší cenou naprosto ideální.

Retina do miniho

05 (1)Nejčastější otázka ve vztahu k novému iPadu Mini se váže na použití Retina displeje. Podle serveru Wall Street Journal je pravděpodobnost jeho použití velice vysoká. Dodavatelé by měli být Samsung, Sharp a AU Optronics. Podle dobře informovaného zdroje bude mít nový Mini nejen lepší obraz, ale také dostane barevná záda, podobně jako tomu je u poslední verze iPodu Touch. Vyšší rozlišení u malého iPadu požadují nejen zákazníci, ale rovněž je Apple tlačen konkurencí. Google totiž poměrně nedávno představil novou verzi svého tabletu Nexus 7 s displejem nejjemnějším v této třídě.

Vybíráme ze zpráv z webu zpravy.superapple.cz

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu

Jeden myslel na “Apple novinky: 31. týden [2013]

  • avatar
    05. 08. 2013 (07:46)
    Trvalý odkaz

    Jen když převezmete zprávy odjinud, tak se to dá číst…

Komentáře nejsou povoleny.