Další spor: HTC žaluje Apple

Známý výrobce mobilních telefonů, společnost HTC, žaluje nyní Apple za porušení patentů týkající se Maců, iPhonů i iPadů.

Společnost HTC Corporation podala u americké obchodní komise (ITC) a u soudu v Delaware žalobu na společnost Apple Inc. za porušení patentů v řadách počítačů Apple Mac, iPhone, iPad i iPod.

Podle informací společnost HTC sáhla k žalobě proto, aby ochránila své intelektuální vlastnictví i své partnery a zákazníky. Podle představitele společnosti HTC, Grace Lei, je třeba zastavit Apple ve zneužívání patentovaných inovací HTC ve svých produktech.

O jaké patenty jde v tomto případě? Jejich výčet se může jevit jako vtip:

  1.  Možnost připojovat více Wi-Fi zařízení doma, v práci nebo na veřejnosti
  2. provedení přístroje integrující funkce kapesního počítače a telefonu

Zatímco druhý z patentů se vztahuje především na iPhone, první z nich se týká jakéhokoli zařízení, které je vybaveno Wi-Fi a je schopné se připojovat k Wi-Fi sítím. Rozum zůstává stát nad tím, že bylo možné patentovat využití technologie, kterou konkrétní společnost nejen nevyvinula, ale jde pouze o popsání jedné části z její funkcionality.

Celý spor bude tedy velmi zajímavé sledovat především s ohledem na to, zda a jaký postoj v něm zaujme Wi-Fi Alliance, která stojí za certifikacemi Wi-Fi zařízení a obecně celou technologii zaštiťuje.

Jeden myslel na “Další spor: HTC žaluje Apple

  • avatar
    18. 08. 2011 (07:54)
    Trvalý odkaz

    Tohle je (bohuzel) naprosto bezna strategie vzajemneho vydirani firem. Je zcela normalni, ze firma A vlastni patent na nejake zarizeni. Firma B si patentuje nejakou drobnost, ktera s timto zarizenim souvisi, ale A nechala ve formulaci patentu skulinu. V momente, kdy se firma A napriklad rozhodne prodat licenci firme C, vytahne firma B svuj patent pred soudem a bude tvrdit, ze A porusuje jeji patent. V konecnem dusledku to dopadne tak, ze se napriklad A a B mimosoudne dohodnou, ze C ma smulu a vse se vrati do starych koleji. V tomhle pripade jde asi o neco podobneho. Kamen urazu neni ve WiFi, ale v necem dlasim, ceho HTC chce dosahnout.

    Dnesni patenty nemaji zadny jiny vyznam, nez pravni a to jako paka na vyjednavani mezi firmami. Nedelal teto zpravy tudiz zadnou velkou vedu.

Komentáře nejsou povoleny.