Apple novinky: 20. týden [2011]

Zajímá vás, co zajímavého se stalo ve světě Apple ve dvacátém týdnu roku 2011? Pojďme se podívat, co zajímavého nám uplynulý týden přinesl.

Přijde iPhone 5 se zaobleným sklem?

Nebylo by to poprvé: pokud si vzpomenete na iPod nano předcházejících dvou generací, vzpomenete si i na jeho zaoblené krycí sklíčko nad displejem. A nebylo to neužitečné: zaoblení totiž velmi dobře eliminovalo odrazy okolního světla, takže byl displej lépe čitelný.

Podle informací magazínu Digitimes  se prý Apple pokusí napodobit telefon Nexus S od Samsungu, který je vybaven právě zaoblenými sklem na displejem. Podle těchto informací objednal Apple 200 – 300 strojů schopných ohýbat sklo, což prý naznačuje nasazení právě v připravovaném iPhonu 5.

Apple obchody byly modernizovány

Apple modernizoval své oficiální Apple Store obchody v mnoha stylech. Z novinek nejvíce zaujalo použití iPadů namísto produktových letáků: vedle každého počítače leží ve speciálním úchytu iPad, na které je spuštěna prezentace všech parametrů konkrétního modelu. Jediným ťuknutím také můžete přivolat zaměstnance obchodu.

Jde o speciálně upravené verze iPadů, na kterých například nefunguje Home tlačítko, tudíž není možné prezentační aplikaci ukončit. Tyto iPady jsou také napájeny prostřednictvím speciálního plochého kabelu vyvedeného zadní stěnou.

Skladové zásoby Mac OS X 10.6 se tenčí

V některých státech je problém s dostupností krabicových verzí současné verze operačního systému Mac OS X 10.6 Snow Leopard. To může ukazovat na fakt, že se již blíží vydání připravované verze Mac OS X 10.7 Lion. Nejpalčivější nedostatek v současné době reportují zákazníci z Austrálie.

Apple zkoumá bezpečné displeje

Jeden z nových patentů společnosti Apple se zabývá displeji, které jsou čitelné jen z určitých úhlů. Tím jsou informace na nich zobrazené bezpečnější, protože je okolo vás sedící osoby nemají nárok zahlédnout. Patent je zajímavý tím, že má jít o displej, u kterého bude tento režim ovládán elektronicky – můžete si tedy zvolit, zda bude zobrazení na displeji „normální“, nebo „bezpečné“.

Jedná se rozhodně o zajímavý nápad, který bych si dokázal představit jak v iPhonu, tak i v noteboocích.

Výbuch v továrně kompletující iPady 2 může zpomalit dodávky

Pátého května v sedm hodin dopoledne otřásl továrnou společnosti Foxconn v Chengdu výbuch, který způsobil vážná zranění dvěma zaměstnancům a hospitalizaci několika dalších. Mimo to byly poškozeny komponenty tabletu iPad 2, který se právě v této továrně finálně kompletuje. Továrna byla následně zapečetěna a probíhá v ní policejní vyšetřování. Apple nepotvrdil, zda bude mít tato událost vliv na dostupnost nových iPadů 2.

Ochranná známka Thunderbolt patří Intelu

Intel potvrdil, že vlastní práva na ochrannou známku Thunderbolt, nikoli Apple, jak se doposud předpokládalo. Přestože Apple s Intelem na vývoji této technologie úzce spolupracoval, jdou všechny práva na použití této značky za Intelem.

V praxi to znamená, že se s názvem Thunderbolt i s jeho charakteristickým logem budeme setkávat napříč platformami, kterým Intel své technologie dodává a Thunderbolt se tím oprostí od nálepky „Apple speciality“.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu