Apple přepracoval svou stránku o Open Source a jeho využití

Možná to všichni nevědí, ale Apple hojně využívá a zároveň přispívá do Open Source projektů. Na otevřeném kódu staví mimo jiné operační systémy macOS nebo iOS, ale i takové jádro webového prohlížeče Safari.

Apple se rozhodl přepracovat svůj portál zaměřený na Open Source projekty. Na nové stránce s minimalistickým a zcela přehledným designem najdeme všechny projekty s otevřeným zdrojovým kódem, do kterých Apple buď přispívá, anebo je dokonce vede.

V první sekci se můžeme podívat na výpis všech aktuálních Open Source projektů Applu anebo těch, které využívá. Druhá pak obsahuje detailní informace o Open Source technologiích, které najdeme v software od Applu.

Apple poskytuje i odkazy na repozitáře vývojářské sítě GitHub, kde si může každý zájemce zdrojové kódy přečíst, případně upravit pro své potřeby, což je hlavní myšlenka Open Source.

Je až s podivem, že mnozí absolutně netuší, že Apple hojně využívá Open Source software. Veřejností je totiž často vnímán jako firma, která vyrábí uzavřená proprietární řešení, ale to je často omyl.

Otevřené zdrojové kódy má například vykreslovací jádro webového prohlížeče Safari zvané WebKit. Využívají jej další prohlížeče a samotný Google si udělal tzv. „fork“, čili odnož, kterou dále vyvíjí jako jádro Blink pro svůj webový prohlížeč Chrome. Dále je například jádro Darwin operačních systémů macOS a iOS založené na mikrokernelu Mach, který je rovněž Open Source. Stejně jako programovací jazyk Swift a mnohé další.

Apple se tedy nezdá, ale ve světě Open Source je jako ryba ve vodě.

Apple přepracoval svou stránku o Open Source a jeho využití