Důvod proč Windows for ARM není na počítačích Mac je nakonec prostý. Exkluzivní smlouva

Mnoho uživatelů pátralo po důvodu, proč není Bootcamp s podporou Windows pro počítače Mac vybavené Apple Silicon čipy. Důvod je nakonec více prozaický, než si mnozí mysleli.

Dle vývojářů okolo skupiny XDA-Developers je důvod zcela jednoduchý, ale celou dobu se jej dařilo Microsoftu držet pod pokličkou. Redmondská firma totiž podepsala exkluzivní smlouvu se společností Qualcomm, která rovněž vyrábí ARM čipy a je exkluzivním dodavatelem součástek například do tabletopočítače Surface Pro X.

Smlouva však má již brzy vypršet a zatím prý není dojednáno prodloužení, alespoň ne takové, o kterém by zdroje XDA-Developers věděly. Je velmi pravděpodobné, že Microsoft pak nabídne své Windows for ARM dalším výrobcům a tím se otevírají vrátka pro Windows na Apple Silicon.

Dosud pokud chce mít Windows na svém Apple Silicon počítači, musíte využít virtualizační nástroje, například Parallels Desktop. Do nich pak nainstalovat testovací verzi Windows 11 Insider, která je dostupná pro registrované vývojáře.

Celý proces není vůbec složitý, ale problémem je, že Microsoftem není vůbec podporovaný a může jít dokonce o porušení obchodních podmínek. Uvidíme, zda svítá na lepší časy a vypršením smlouvy s Qualcommem se Windows 11 podívají i na počítače Mac s M1 (M1 Pro a M1 Max) procesory.

Důvod proč Windows for ARM není na počítačích Mac je nakonec prostý. Exkluzivní smlouva