Sideloading aplikací by způsobil záplavu malwarem, tvrdí Craig Federighi

Craig Federighi hovořil v rámci konference „Web Summit“ v Portugalsku ohledně možnosti nahrávání aplikací mimo App Store. Postoje Applu jsou očekávané.

Federighi řídí vývoj softwaru v celém Applu. V rámci konference „Web Summit“ se mimo jiné dotkl i tématu, které nastolila EU se svým „Digital Markets Act“. Nejen Evropští představitelé by si totiž představovali více konkurenčního boje v rámci digitální platforem a větší otevřenost.

Craig však tyto úvahy odmítl s tím, že otevření iOS by způsobilo záplavy malwarem. Federighi sice říká, že snahy „Digital Markets Act“ jsou šlechetné, ale pro iOS by to znamenalo udělat krok zpět při srovnání s konkurenčním Androidem.

„Jako inženýr chci, aby iPhone zůstal bezpečný tak, jak je to jen možné, je jedna věc, které se skutečně obávám, a to je právě povolit nahrávání aplikací bokem,“ říká Federighi. „Ve jménu více možností pro uživatele bychom pak jednu takovou možnost odebrali, a to mí bezpečnou platformu.“

Federighi zamítl i myšlenku na povolení možnosti sideloadingu pro zkušené uživatele, třeba v rámci pokročilých nastavení. Prý by to pak mohly zneužít osoby a organizace třetích stran, které by se třeba snažily uživatele obalamutit anebo donutit nainstalovat nevhodné aplikace.

Záznam konference najdete na LinkedIn.

Sideloading aplikací by způsobil záplavu malwarem, tvrdí Craig Federighi