V testu fotoaparátů překonal „obyčejný“ iPhone 13 loňský model iPhone 12 Pro

Server DXOMark zveřejnil postupně recenze fotoaparátů všech nových iPhonů. Majitelé základních modelů iPhone 13 budou patrně příjemně překvapeni.

Výsledné skóre iPhone 13 se zastavilo na 138 bodech. To je mimo jiné o jeden bod lepší než loňský model iPhone 12 Pro a ve videu dosáhla třináctka hezkých 117 bodů, což je opět pomyslné vítězství. Naopak za Zoom obdržel lepší skóre iPhone 12 Pro, kterému pomáhají objektivy navíc.

Ačkoli iPhone 13 postrádá tele objektiv, přichází s několika vylepšeními. Nový primární modul využívá stejně velký snímač jako loňský špičkový iPhone 12 Pro Max a místo PDAF je nyní k dispozici Dual-Pixel autofokus. Světlo je směrováno přes objektiv se světelností f/1,6 a o stabilitu se stará systém stabilizace s posunem snímače. Primární modul je doplněn ultraširokoúhlým fotoaparátem, který má stejné technické specifikace jako u generace iPhone 12.

Samozřejmě, že iPhone 13 a iPhone 13 mini mají stejné moduly fotoaparátu a výsledné fotografie jsou tedy ve shodné kvalitě.

DXOMark fotoaparát iPhone 13 chválí s tím, že fotí obecně s pěknými barvami a vyvážením bílé, příjemnými pleťovými tóny ve většině světelných podmínek, rychlým, přesným a opakovatelným automatickým ostřením a většinou přesným a plynulým automatickým ostřením videa.

Na druhou stranu DXOMark v recenzi kritizuje absenci teleobjektivu s tím, že omezuje detaily při použití středního a velkého zoomu. Upozorňuje také na šum ve videích, zejména při slabém osvětlení, a omezený dynamický rozsah v náročných scénách s vysokým kontrastem.

V celosvětovém žebříčku chytrých telefonů se iPhone 13 a 13 mini umístily na desáté pozici, a to shodně s iPhonem 12 Pro Max.

Jako vždy je důležité mít na paměti, že metodika a spolehlivost testů DXOMark jsou často zpochybňovány, především na základě toho, že kvalita fotoaparátu je subjektivní a přiřazení „skóre“ je náročné. To platí zejména v případě, že neexistuje žádná pevná stupnice a skóre se pohybuje vysoko nad 100. 

V testu fotoaparátů překonal „obyčejný“ iPhone 13 loňský model iPhone 12 Pro