Nové MacBooky Pro obsahují starší verzi HDMI 2.0. Apple TV je přitom už osazená HDMI 2.1

Včerejší keynote ukázala v plné kráse nové MacBooky Pro. Ty přesně dle spekulací přinesly návrat portů jako jsou HDMI nebo čtečky SD karet a nabíjecího konektoru MagSafe. Avšak má to háček.

Nové MacBooky Pro 2021 jako by se obloukem vracely k modelům 2015. Trochu ztloustly a přibraly na váze, ale za to nám nabízí hned 3x USB4 / Thunderbolt a vrací HDMI port, čtečku SD karet a oblíbený nabíjecí konektor MagSafe. 

Co se týče HDMI, bystrým očím nemohla uniknout informace, že jde o verzi HDMI 2.0. Ta podporuje pouze jediný 4K monitor s obrazovou frekvencí maximálně 60 Hz. Je to zvláštní volba, jelikož například Apple TV je osazena moderním HDMI 2.1, které zvládá 4K při 120 Hz anebo až 8K při 60 Hz.

Ve výsledku tak MacBooky Pro M1 Pro podporují až dva 6K / 60 Hz displeje a modely MacBook Pro M1 Max podporují dva 6K / 60 Hz a jeden 4K / 60 Hz displej. 

Zdá se, že Apple sáhl po HDMI 2.0 a čtečce SD karet z důvodu omezené rychlosti řadiče PCIe, kterou oba porty sdílí navzájem. Tato informace zatím nebyla ověřena, ale vypadá jako nejlogištější vysvětlení.

Tak jako tak si v redakci myslíme, že HDMI a čtečka SD karet potěší hodně uživatelů. Zejména pro ty, kteří pracují v kancelářích a přejíždějí, je to záchrana, kdy nemusí vzpomínat, kolik redukcí si přibalit. Přeci jen je dnes HDMI u monitorů a projektorů standard, zatímco SD karty jsou stále dominantní u fotoaparátů a kamer.

Nové MacBooky Pro obsahují starší verzi HDMI 2.0. Apple TV je přitom už osazená HDMI 2.1