První benchmarky nových MacBooků Pro s M1 Pro a M1 Max čipy

Na internetu se pomalu objevují první benchmarky nových MacBooků Pro 14“ a MacBooků Pro 16“ vybavených čipy M1 Pro a M1 Max. Jak si dle prozatímních výsledků stojí?

Oblíbená databáze se syntetickými testy Geekbench už má první záznamy nových čipů M1 Pro a M1 Max, které najdeme v MacBoocích Pro 14“ a 16“. Výsledky jsou velmi povzbuzující a možná i doloží tvrzení Applu o výkonu.

První benchmarky týkající se grafického výkonu počítaného pod frameworkem Metal ukazuje, že čip M1 Max dosáhl skvělého skóre 68 870 bodů. Například MacBook Pro 13“ s M1 procesorem dosáhl skóre 28 580 bodů a Radeon Pro 5600M, kterým byly vybaveny předchozí generace MacBooků Pro 16“ měl skóre 42 510 bodů.

První benchmarky nových MacBooků Pro s M1 Pro a M1 Max čipy

Skóre 68 870 bodů je výborné, ale neznáme ještě několik informací. Netušíme, zda šlo o M1 Max s 24 grafickými jádry anebo 32 jádry. Apple totiž na keynote tvrdil, že M1 Max má 4x větší výkon než „základní“ M1. Aktuální výsledek ukazuje „pouze“ trojnásobný výkon, takže předpokládáme, že jde o 24 jádrovou variantu.

Srovnání s Radeonem Pro 5600M navíc obstojí v Apple světě, kde šlo o „solidní“ grafickou kartu pro notebooky. V PC světě šlo spíše o nižší střední třídu, takže skutečně zajímavé srovnání bude teprve s nejvýkonnějšími čipy pro laptopy od AMD nebo Nvidia, jako například GeForce RTX 3080. Apple se totiž chvástal tím, že dosáhne srovnatelného výkonu se spotřebou o 40 % nižší než konkurence. Uvidíme.

Mezitím se objevují i benchmarky procesorů. M1 Pro a M1 Max se shodně pohybují okolo 1 750 bodů v testu jednoho jádra a něco kolem 12 000 bodů v testu více jader. Jde tedy o solidní nárůst výkonu, zejména v testu jednoho jádra jde o špičku. Apple ale výkon skutečně nahání počtem jader, což samozřejmě není nutně špatné. 

Jediné počítače Mac, které se v procesorových benchmarcích drží nad M1 / Pro / Max procesory jsou Intel Xeon, kterými Apple osazoval iMac Pro a také Mac Pro.

Závěrem jako vždy podotýkáme, že jde o syntetické testy s krátkodobou zátěží. Nemusí proto vždy odrážet skutečný výkon v aplikacích (anebo hrách).

První benchmarky nových MacBooků Pro s M1 Pro a M1 Max čipy