Apple už přemýšlí o odchodu od architektury ARM. Hledá schopné inženýry

Společnost Apple zkoumá možnost využití open-source alternativy k architektuře ARM, kterou ve svých produktech používá už desítky let.

Podle nově zveřejněného inzerátu, kterého si mezi prvními všiml server Tom’s Hardware, hledá Apple inženýra, který se specializuje na RISC-V.  To je open-source instrukční sada alternativní architektury, která umožňuje výrobcům zařízení vytvářet vlastní čipy bez nutnosti platit licence nebo licenční poplatky. Apple v současné době ve svých produktech používá architekturu ARM a za použití její instrukční sady platí licenční poplatky.

V popisu pracovní pozice Apple uvádí, že inženýr bude implementovat „inovativní řešení RISC-V a nejmodernější rutiny“ do produktů firmy. Apple doufá, že budoucí inženýři budou schopni pracovat s instrukční sadou RISC-V a zároveň budou rozumět ARMu.

Redaktoři Tom’s Hardware spekulují, že pokud by Apple přijal open-source instrukční sadu RISC-V, mohlo by to společnosti ušetřit peníze. Za každé jádro ARM musí Apple platit společnosti ARM licenční poplatek. Jelikož se bude počet jader pro věci, jako jsou řadiče SSD a chytré hodinky, zvyšovat, budou se zvyšovat platby firmě ARM. Nahrazení alespoň některých ARM jader jádry RISC-V by tak mohlo společnosti Apple ušetřit miliony dolarů ročně.

Uvedení pracovního místa potvrzuje, že se Apple zajímá o možnosti využití RISC-V. Zda ale dojde ke skutečnému nasazení, to uvidíme teprve v budoucno. Mezitím se závislost Applu na platformě ARM zvyšuje, protože Apple právě přechází ve své řadě počítačů Mac na procesory ARM (Apple Silicon) namísto procesorů Intel.

Apple už přemýšlí o odchodu od architektury ARM. Hledá schopné inženýry