A15 Bionic ve znamení malého nárůstu procesorového výkonu. Ten grafický šel však významně nahoru

Ve známé databázi s benchmarky, kde najdeme výsledky testů výkonu různých smartphonů a dalších zařízení, se objevila první čísla patřící iPhone 13 a iPhone 13 Pro. Jak jsou na tom? Byla překonána očekávání či nikoli?

Apple na konferenci tentokrát změnil taktiku. Už přímo nesrovnával výkon A15 Bionic s předchozí generací svých vlastních čipů A14 Bionic, které mají loňské iPhony 12, ale místo toho uvedl že čip A15 překonává ty nejrychlejší čipy konkurence. Tato vágní formulace měla své opodstatnění. Letos se skokový nárůst výkonu tak úplně nekoná.

A15 Bionic disponuje celkem šesti procesorovými jádry. Z toho jsou dvě velmi výkonná a čtyři úsporná. Grafickou část obhospodařuje až 5 grafických jader v iPhonech 13 Pro a „pouze“ čtyři jádra v iPhonech 13. Apple tak využívá stejnou praktiku, jako u procesorů M1. Pokud má čip nějaké vadné jádro, Apple jej vypne a osadí jej v „levnějším“ modelu.

A15 Bionic ve znamení malého nárůstu procesorového výkonu. Ten grafický šel však významně nahoru
Testy výkonu procesoru iPhone 13 a iPhone 13 Pro

A teď už aktuální čísla. Procesorové testy ukazují kolem 1730 bodů v testu jednoho jádra shodně jak u iPhone 13, tak u iPhone 13 Pro. To se dalo předpokládat, jelikož počty procesorových jader jsou u obou modelů stejné. Jde tedy o navýšení výkonu mezi 9–10 % oproti A14 Bionic a tedy je nám jasné, proč se Apple vyhnul přímému srovnání.

V testu výkonu více jader se průměrně dostáváme někde okolo 4600 bodů, opět u obou modelů. A15 Bionic tedy nabízí necelých 18 % vyšší výkon ve více jádrech oproti A14 Bionic, což opět není nijak zářné.

A15 Bionic ve znamení malého nárůstu procesorového výkonu. Ten grafický šel však významně nahoru
Test výkonu grafické karty iPhone 13

Mnohem zajímavější jsou testy grafického výkonu. Čtyřjádrová integrovaná grafická karta iPhone 13 dosáhla 10 608 bodů v testu Metal a tedy nárůst výkonu o necelých 15 %. Pětijádrová grafická karta iPhone 13 Pro však dosáhla 14 216 bodů, a tedy nárůstu o skoro 55 % oproti loňskému iPhone 12 Pro. Což je výborný výsledek, ke kterému pomáhá právě větší počet jader.

Je tedy vidět, že na fyzikální limity naráží už i Apple a skokových nárůstů výkonu přes 30 % už moc neuvidíme. Výkon se nyní bude dohánět patrně přidáváním počtu jader. 

Výsledky testů jsou předběžné, ale s přibývajícími záznamy v databázi Geekbench se budou postupně zpřesňovat. Procentuální rozdíly však patrně zůstanou shodné.