Čína výrazně omezí hraní her. Nová pravidla se dotknou i Applu

Čína nově výrazně omezí hraní online her. Nařízení se týká dětí a dospívajících mladších 18 let. Pravidlům se budou muset podrobit všechny společnosti na tamním trhu.

Zprávu přinesl server CNBC. Děti budou moci hrát online hry pouze hodinu denně (od 20:00 do 21:00 hodin) o víkendech a svátcích. Hraní ve všední dny je zcela zakázáno.

Společnosti, které poskytují online herní služby nezletilým, budou muset tato pravidla dodržovat a nebudou moci dětem nabízet hry mimo tyto hodiny. Poskytovatelé her jsou nově povinni vyžadovat registrace pod svými skutečnými jmény a uživatelé budou muset být pro hraní her neustále přihlášeni. Herní společnosti odpovídají za to, že nezletilí nebudou mít přístup ke hrám mimo povolenou dobu.

Nová pravidla mají chránit fyzické a duševní zdraví dětí a „Národní tisková a veřejná správa“ uvedla, že pokyny řeší „problém nadměrného hraní online her nezletilými“. V Číně dříve platilo omezení, které omezovalo hraní na 1,5 hodiny denně, ale bylo povoleno po většinu dní v týdnu.

Společnost Tencent, největší poskytovatel her v Číně, uvedla, že pouze malá část jejích příjmů pochází od mladších hráčů. Společnost ve svém vyjádření plánuje nové požadavky co nejdříve zavést a pravidla podporuje.

Není jasné, jak tato nová pravidla ovlivní hry provozované prostřednictvím obchodu App Store. Na službu Apple Arcade se to nevztahuje, protože není v Číně nabízena. V App Store však existuje mnoho her, které vyžadují online připojení a lze je hrát online. Zde bude muset Apple vykomunikovat s čínskými úřady, jakou cestou se má vydat.

Čína v roce 2016 začala od vývojářů mobilních her vyžadovat, aby své hry oficiálně licencovali na vládních úřadech. V roce 2020 Čína požadovala po Applu, aby firmy odstranila všechny hry z App Store, které nejsou takto licencovány. Společnost Apple od té doby odebrala z čínského App Store desítky tisíc her.

Apple Arcade iOS 13